Dodaj do ulubionych

Utrogestan zamiast duphastonu?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 21:18
Czytalam na jakims forum, że zamiast duphastonu mozna stosowac utrogestan ,
podobno jest droższy ale mniej skutków ubocznych. Czy któras z was wie cos na
ten temat? Prosze o jakies informacje.
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: Utrogestan zamiast duphastonu? 05.05.04, 21:30
      stosowalam, bardzo sobie chwale, jednak drogi, koszt opakowania, czyli 30
      tabletek, to okolo 50zl!
      pozdrawiam!
      piegoosek
      • Gość: Joasik30 Re: Utrogestan zamiast duphastonu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 22:11
        Ale czy na pewno zastepuje duphaston? Tzn. jest na podtrzyanie ewentualnej
        ciązy? Jesli tak, to na pewno zamienie. Po duphastonie czuje okropnie, wszystko
        mnie boli, jestem cała opuchnieta.
        • rafal_md Re: Utrogestan zamiast duphastonu? 05.05.04, 22:22
          Zalezy, czy jestes po IVF i stymulacji, czy nie. Jesli po IVF, to utrogestan
          jest lepszy, mozna stosowac go dopochwowo (nawet jesli na opakowaniu jest
          napisane, ze to kapsulki doustne). Tak na marginesie, to jest dokladnie to
          samo, co polska luteina, tyle ze luteina jest tylko po 50 mg i trzeba stosowac
          3 x 4 tabl.

Jesli zas bierzesz duphaston ot tak, na wszelki wypadek, na "podtrzymanie" - bo
          poplamilas, albo i nie, to raczej ani on, ani luteina nic nie dadza.
          • Gość: Joasik30 Re: Utrogestan zamiast duphastonu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 22:32
            Jestem po stymulacji clostibelgytem ale równiez mam nieregularne cykle i
            dostaję duphaston na ich wyrównanie. Czy w takiej sytuacji mogę przyjmować
            utrogestan?
            • rafal_md Re: Utrogestan zamiast duphastonu? 05.05.04, 23:56
              Jak najbardziej, ale bralas CC tylko na wyregulowanie, czy staralas sie zajsc w
              ciaze? Nie wiem, jak jestes zamozna, ale jesli "zwyczajnie", to o wiele tansza
              luteina jest dokladnie tym samym co utrogestan, tyle ze dopochwowo wygodniej
              wprowadzic dwie kapsulki utrogestu niz 4 tabletki luteiny. Jesli bralas CC
              tylko na "wyregulowanie", to dawki beda mniejsze i nie powinno byc zadnych
              problemow, z jednym wyjatkiem: srednio co piata osoba bioraca dopochwowy
              progesteron (niewazne, czy tabletki, kapsulki czy zel) skarzy sie na pieczenie
              w pochwie, a czasem i na zewnatrz.
    • ptaszyna10 Re: Utrogestan zamiast duphastonu? 05.05.04, 22:34
      Nie wiem czy to prawdfa ale ponoć od nie dawna tzn od jakiegoś tygodnia
      utrogestan jest już niedostępny w Aptekach i nie będzie sprowadzany? Ja po
      inseminacji i in vitro brałam utrgestan. Skutki uboczne - oprócz senności nie
      zauważyłam a brała po invitro naprawde duże dawki
    • Gość: Joasik30 Re: Utrogestan zamiast duphastonu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 06:58
      Dzięki za informacje. dzisij idę do lekarza i zapytam! Jeszcze raz dziekuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka