Dodaj do ulubionych

do kogos z ekspertow please!!!

IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 16:32
mam regularne miesiaczki, jednak nie zachodze z ciaze. Lekarz przepisal mi
luteine od 16 - 25 dc. Czy nie rozreguluje mi to cyklu? czy nie powinnam
wczesniej zrobic badania progesteronu w 22 dc? pprosze o rade
Obserwuj wątek
    • mutantowa Re: do kogos z ekspertow please!!! 07.05.04, 16:40
      Wisz nie zabardzo wiem co z tą luteiną ale faktycznie dziwnie, bo ja ją biorę
      bo mam nieregularne @. Może waryo zrobić monitoring cyklu i sprawdzić czy masz
      owulację, to że się ma @ nie znaczy że jest owulacja.
      Pozdrawiam Magda
    • gina12 Re: do kogos z ekspertow please!!! 07.05.04, 18:11
      Hmm... Ja brałam luteinę przez trzy kolejne cykle i z regularnością @ nie było
      problemu przez 2 cykle... Po trzecim nie przyszła.... Obecnie jestem w 24 tc.
      Ja nie robiłam badań progesteronu, skoro lekarz przepisał, to nie szukałam
      dziury w całym...
      Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie

Iza
    • gina12 Re: do kogos z ekspertow please!!! 07.05.04, 18:12
      aaaa ekspertem nie jestem smile Piszę tylko jak to było w moim przypadku.
      Pozdrawiam
    • ikrol1 Re: do kogos z ekspertow please!!! 07.05.04, 18:13
      To jest podawanie leków w ciemno. Luteinę można dac na wywołanie miesiączki albo
      po owulacji u kobiet z uzasadnionym podejrzeniem zaburzeń fazy luteralnej. i
      wtedy tzrba dobrac odpowiednio dużą dawkę.
      W innym przypadku luteina prawie nic nie wnosi, a podana przed owulacją może
      zaszkodzić. Najpierw trzeba sprawdzić czy masz owulację tzn zrobić USG, choćby
      raz ok 10dc i zobaczyć czy są wzrastąjace pęcherzyki (nie potrzeba od razu
      monitoringu), a potem zrobić badanie progesteronu. Z badań na dzień dobry można
      też sprawdzić prolaktyne. A jesli chodzi o cykl to luteina ci raczej nie
      rozreguluje, możesz mieć najwyżej jakieś plamienia.
      Bardzo rzadko zdarza się, że lek sie tak niefortunnie nakłada sie na cykl, że
      przedłuża miesiaczkę. To też zależy od dawki. A jakie długie masz cykle ? Długo
      sie starasz ? Pozdrawiam Ilona
      • Gość: zuzia Re: do kogos z ekspertow please!!! IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 21:48
        mam cykle po 28 dni, bardzo regularne, trwaja okolo 6 dni, USG robilam, ale w
        tym cyklu w którym byl monitoring pecherzyk nie pekl. Czulam wtedy bol brzucha
        bo urosl duzy, ale potem pekl. Lekarz powiedzial ze to sie czasem zdarza i nie
        musi byc regułą. Robilam FSH (5,9) i LH (4,4)w 3dc, PRL (317, 9uiU/ml).
        Progesteronu nie robilam. czy powinnam zrobic wczesniej?
      • Gość: malinka Re: do kogos z ekspertow please!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 22:08
        Dzięki! Ja miałam ten sam problem. Skąd masz taką wiedzę na te tematy?
        • Gość: zuzia Re: do kogos z ekspertow please!!! IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 22:11
          mialas ten sam problem i co zrobilas? napisz prosze, bo jutro mam zaczac brac
          luteine i nie wiem co robic. pozdrawiam
          • Gość: malinka Re: do kogos z ekspertow please!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 10:46
            Ja brałam luteine 2 x 2 dopiero po stwierdzonej na usg owu, żeby nie zahamować
            owu biorąc wcześniej.
    • ikrol1 Re: do kogos z ekspertow please!!! 08.05.04, 10:13
      Witaj,
      No to nie jest tak całkiem w ciemno jak myślałam. Po pierwsze
      luteina ci nie zaszkodzi, przynajmniej nie w sensie płodności (bo
      w innym sensie to właściwie każdy lek ma jakieś skutki uboczne).
      Jest dobrze czasowo zgrana z twoim cyklem (tzn 16dc to jest już
      prawdopodobnie po owulacji). Inny problem to czy rzeczywiście ci
      pomoże. Zapytałam o to dwóch lekarzy i dr Domitza na forum na
      bocianie i oni twerdza, że u kobiety bez defektu fazy luteralnej
      to działa jak placebo. Opinię Domitza ci wklejam.
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=16387
      Jeszcze inna sprawa to twój stosunek do lekarza i czy masz do
      niego zaufanie. Jesli dostajesz coś nieszkodliwego to sama musisz
      zadecydować na czy chcesz sie o to kłócić. A badanie progesteronu
      pozwala ocenić jakość owulacji a taką informację chocby z jednego
      wybranego cyklu warto mieć. Troche się dziwie, że nikt ci go nie
      zalecił. Najpierw się stawia hipotezy co do funkcjonowania cyklu a
      potem daje leki. Luteina wpływa na wynik badania, więc jak
      zaczniesz ja łykać to już nic nie zobaczysz. Może przeceniam
      wartość takiego badania ale po co w związku z tym tyle osób go
      robi ? Zapytaj lekarza czemu on uważał, że to nie potrzebne. To
      tyle ci moge poradzić. Pozdrawiam wiosennie. Ilona
      • Gość: zuzia Re: do kogos z ekspertow please!!! IP: *.toya.net.pl 08.05.04, 11:15
        bardzo Ci dziekuje za wyczerpujace informacje. Zdecydowalam sie wziasc ta
        luteine, dzis pierwsza tabletka. Moj lekarz tak prawde powiedziawszy sam sie
        ostatnio przyznal, ze w moim wieku lepiej zebym poszla do jakiegos specjalisty.
        Jak powiedzial, gdybym miala 23 lata to patrzac na moje wyniki powiedzialby :
        probowac i czekac, ale mam juz 31 lat, a maz 37 i nie mamy za wiele czasu przed
        soba. Tak wiec wczoraj wraz z recepta na luteine dal mi wizytowke swojego
        kolegi, ktory sie na tym zna. zdecydowalam dac sobie czas do wakacji. Jak sie
        nie uda, to tam pojde. pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
    • Gość: nina Re: do kogos z ekspertow please!!! IP: *.toya.net.pl 08.05.04, 16:14
      luteina Ci nie zaszkodzi, wez ja pzdr
    • Gość: megik Re: do kogos z ekspertow please!!!-do zuzy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.04, 17:55
      ty nie jesteś przypadkiem z Łodzi?
      • Gość: majka Re: do kogos z ekspertow please!!!-do zuzy IP: *.ne.client2.attbi.com 08.05.04, 18:39
        Zgadzam sie z ikrol, nie tylko czytam wypowiedzi ekspertow na bocianie, ale
        przeczytalam chyba wszystko co sie ukazalo w literaturze fachowej w medycznych
        bazach danych takich jak PubMed
        Polecam strone redagowana przez British College of Obstetricians and
        Gynecologist
        www.womens-health.co.uk/prog.htm

Rzeczywiscie tak jak mowia badania, jakosc II fazy zalezy od jakosci I fazy,
        czyli dobra owulacja, dobra II faza, wystarczajaca ilosc naturalnego
        progesteronu. Wielu ekspertow twierdzi, ze czegos takiego jak defekt fazy
        lutealnej nie istnieje. Poprawainie cyklu poprzez suplementacje progesterownowa
        to musztarda po obiedzie, jezeli juz to nalezy stymulowac owulacje, po niej
        zmierzyc progesteron, i to co najmniej 3 razy, gdyz jego poziom zmienia sie
        nawet w zaleznosci od pory dnia i wtedy ewentualnie zastanowic sie nad podaniem
        suplementow. Jeszcze jedno, podawac nalezy progesteron naturalny, nie
        syntetyczny w dawkach 200-300mg dziennie, inaczej dziala jak placebo.
        Tak czy inaczej dane z literatury pokazuja, ze suplementacja progesteronowa nie
        wplywa na wynik ciazy, tego czy sie utrzyma czy nie. Sama jestem po poronieniu
        i ciazy pozamacicznej, obecnie w 22 tc i nigdy progesteronu nie bralam.
        • Gość: nina Re: do kogos z ekspertow please!!!-do zuzy IP: *.toya.net.pl 08.05.04, 19:19
          tak do konca to sie nie zgodze. Progesteron bierze udział np w przemianach
          endometrium umożliwiając implantację zapłodnionego jaja. Jeśli jest go za mało
          to nie będzie zagnieżdzenia pomimo udanej owulacji, zapłodnienia i prawidłowego
          przemieszczenia się zygoty do macicy.
          • Gość: majka Re: do kogos z ekspertow please!!!-do zuzy IP: *.ne.client2.attbi.com 08.05.04, 23:37
            Ale badania tego nie potwierdzaja, jezeli owulacja jest to powinno byc
            wystarczajaco duzo progesteronu, a jezeli go nie ma to powinien byc
            zdaignozowany, a nie przepisywany w ciemno. Normy sa rozlegle od 14-80ng/L
            www.fertilinet.com/progesterone_levels_in_pregnancy.htm Poczytaj zrodla
            naukowe. W przemianie endometrium estrogen ma wiekszy udzial przed owulacja niz
            progesteron. Nie ma wplywu na przemieszczanie sie zygoty do macicy. W klinikach
            nieplodnosci w USA progesteron podaje sie kobietom przy zabiegach in vitor
            tylko do momentu pozytywnego testu ciazowego, pozniej sie go odstawia.
            TO nie jest kwestia opinii tylko faktow.
            • Gość: Woda Re: do kogos z ekspertow please!!!-do zuzy IP: *.prawo.uni.wroc.pl 09.05.04, 15:49
              Jeszcze tylko dodam że progesteron ( jak wyczytałam na ulotce luteiny) działa
              korzystnie na akceptowanie zarodka zaczepionego w endometrium

niektórzy uważają że nie warto badac progesteronu, bo wynik nic nie mówi,
              ponieważ każda kobieta ma inny prób wrażliwości na progesteron (tu chyba chodzi
              o receptory na progesteron jak i wrażliwość samych organów) jedna przy poziomie
              30 będzie ok, a druga przy takim samym potrzebuje suplementcji bo... różne
              jesteśmy.
    • lidek0 Zbadaj nie tylko progesteron 09.05.04, 18:52
      Moim zdaniem progesteron top tylko jedno z badan, które powinnaś zbadac. O ile
      wiem wahania prohesteronu są ściśle związana z prolaktyna, do tego zbadałabym
      toksoplazmozę, cytomegalie, chlamydię. Moim zdaniem nawet jeżeli Luteina brana
      zapobiegawczo nei szkodzi to ja wolałabym wiedzieć jaki ma poziom hormonów.
      dziwia mnie lekarze kleczący na oko. Ja też miałąm regularne miesiączki, całe
      życie a progesteronu za mało, prolaktyny za mało, do tego kiedyś przyplątałą mi
      isę cytomegalia i przez nią prawdopodobnie poroniłam.
      pozdrawiam
      • Gość: zuzia Re: Zbadaj nie tylko progesteron IP: *.toya.net.pl 09.05.04, 20:47
        robilam cytomegalie ujemna, toxo przechorowalam, chlamydie ujemne, robilam USG -
        3razy, LH, FSH, PRL wszystko ok. Pocieszyl mnie lekarz na bocianie, ze te
        cyferki, to tylko jedna strona medalu. Jedna kobieta w prawidlowymi wynikami
        nie zajdzie bo sie stresuje, druga, ze zlymi wynikami zajdzie i nie bedzie
        wiedziala ze ma zle wyniki. Tak to juz jest.Wazna jest drozność, owulacja i
        brak stanow zapalnych. pozdrawiam
        • lidek0 Re: Zbadaj nie tylko progesteron 10.05.04, 08:01
          Stres niestety podnosi prolaktyne a ta przeszkadza zaciążyć. Taki to już nasz
          los.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka