Dodaj do ulubionych

badania genetyczne

IP: *.pw.edu.pl 02.03.02, 16:42
Czy ktos z Was robil badania genetyczne( kariotyp i CFTR) w istytucie na
Kasprzaka? Czy tam mozna je zrobic bezplatnie? Trzeba sie najpierw umowic na
wizyte czy od razu pobieraja krew? MOze wiecie jak dlugo sie czeka na termin?
agata
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnes Re: badania genetyczne IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 09:22
      Ja jestem z Wrocławia, ale mam już za sobą całą procedurę w kierunku bad.
      genetycznych. Musisz dowiedziedzieć się w jakim ośrodku u ciebie w mieście robi
      się takie badania. Ponieważ to są drogie badania u nas kosztują 960zł od pary,
      proponuje zdobycie skierowań. Muszą być dwa, jedno dla Ciebie i jedno dla męża,
      dla kobiety wystawi lekarz ginegolog lub lekarz pierwszego kontaktu, a dla męża
      tylko lekarz pierwszego kontaktu. Jeśli leczysz się prywatnie, to nie
      dostaniesz takich skierowań od swojego lekarza, lekarz musi mieć podpisaną
      umowę z kasą chorych. Zdobycie skierowań jest dość trudne, ale wykonalne. Ja
      dla siebie dostałam od razu ale dla męża wystawił nam dopiero 5-ty lekarz.
      Na badania możesz umówić się wcześniej telefonicznie. Najpierw jest spotkanie z
      lekarzem, który przeprowadza wywiad a następnie pobierają krew. Na wyniki badań
      oczekuje się od 5 do 6 tyg. Ja na te badania idę już jutro to mogę napisać ci
      coś więcej po powrocie.
      • Gość: agata30 Re: badania genetyczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 11:22
        Dziekuje Ci bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Moj maz ma azoospermie wiec przed
        ewentualnym ICSI te badania beda niezbedne, a skoro sam zabieg kosztuje sporo
        pieniazkow to postanowilam ze wykorzystam kase chorych. Jesli nie sprawi Ci to
        klopotu to napisz wiecej i potem o wynikach. Mam nadzieje ze beda dobre.Jesli
        mozesz napisac co musi byc na trym skierowaniu. Ja mam dobrego lekarza
        pierwszego kontaktu wiec mysle ze nie bedzie problemu ze skierowaniem ylko chce
        powiedziedz co dokladnie ma byc ta napisane.
        Bede wdzieczna za odpowiedz
        Pozdrawiam
        Agata
        • Gość: tosca do agaty IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.03.02, 13:35
          robialm na Kasprzaka w poradni genetycznej

dostałam skierowanie zarówno dla siebie jak i dla meza od mojej nilej lekarki 1
          kontaktu - na ksierowniu musi byc: konsulatacja i leczenie - jelis Twoj maz
          cierpki na azospermie, bedą wam robic procz kariotypu, badanie CFTR - to chyba
          muskowiscydoza, poprzedzone wyczerpującym wywiadem rodzinnym, kt. nie zawsze
          jest mily ( dowiadujesz sie np. ile skrobanek miala Twoja tesciowa, a kuzyn
          ojca byl uposledzony.......trzeba sie na to przygotowac psychicznie, moj maz b.
          to przezyl)
          wyniki - po 3 tygodniach
          jest to o tyle sensowne, że : gratis, i jest sie juz pacjenetem tej przyhodni
          na przyszłosć
          • Gość: agata30 do Toski IP: *.pw.edu.pl 11.03.02, 16:36
            Czy istnieja jakies standardowe pytania? O niektorych sprawach sie w rodzinie
            nie mowi( chociaz moze powinno sie mowic). Moze wiesz gdzie takie pytania
            znalezc?
            Agata
            • Gość: tosca Re: do Toski IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.03.02, 22:04
              no nie - zaskakujący pomysł..
              sprawdzają tak zwane drzewo genealogiczne i wybrane choroby w ilus pokoleniach
              ( lepije wiedziec, czy były w rodzinie uposledzenia, opóżnienia,
              mukowscydozy,białaczka) w tym poronienia - ,może zadzwon i dowiedz się?
    • Gość: EST Re: badania genetyczne IP: *.l / 10.0.0.* 10.03.02, 17:28
      Robiłam badania w Gdańsku. Na skierowaniu miałam: Skierowanie do poradni
      genetycznej. Dgn. Abortus habitualis. Mąż podobnie, tyle, że zaznaczone, że
      ten "abortus" to u żony. Pytali o poronienia w najbliższej rodzinie, czy w
      rodzinie nie ma trudności z poczęciem, czy rodzeństwo ma dzieci itp. Wyniki
      przyszły po paru tygodniach - Kariotyp 46 xx (xy) Prawidłowy żeński (męski) i
      to wszystko. Pozdrowienia!!
      • Gość: agata30 Re: badania genetyczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 18:22
        Dziewczyny!
        Bardzo dziekuje wam za informacje.
        Agata
        • Gość: Agnes Re: badania genetyczne IP: 62.233.155.* 12.03.02, 16:10
          Jestem już po badaniach.
          Pytania nie były dla mnie zaskakujące. Pytano o rodzeństwo o choroby w rdzinie,
          o pobyty w szpitalach oraz o poronienia. To spotkanie miałam z przemiłą pania
          dr. A wynik za 5-6 tyg.
          • Gość: agata30 Re: badania genetyczne IP: *.pw.edu.pl 12.03.02, 16:17
            Dzieki za informacje
            A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka