Dodaj do ulubionych

badania refundowane

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 11:01
Kochane Forumowiczki!
Mam pytanie: może orientujecie się jakie badania związane z diagnozą
niepłodności refunduje NFZ?
Wiem, że jest to badanie hormonów (ale czy wszystkich?- czy tylko u kobiet?),
nasienia partnera, monitoring cyklu,hsg, laparoskopia.

Wiecie coś więcej?

Bardzo mi to pomoże,będę walczyć o swoje jakby co, a tak nie mam pojęcia czy
mi przysługują jeszcze jakies badania.

Dziękuję serdecznie!
Obserwuj wątek
    • maretina Re: badania refundowane 25.05.04, 11:06
      generalnie wszystkie badania u obojga partnerow.
      tylko pamietaj, ze panstwowo na usg mozna czekac do kilku miesiecysad.
      poza tym w ramach wyczerpanych limitow lekarz moze nie dac ci skierowania na
      komplet badan.... a Ty nic o tym nie bedziesz wiedziala.... albo uczciwie Ci
      powie i postawi Cie przed wyborem: placic i miec wszystko zrobione? czy jazda
      na wariackich apierach ( czytaj na panstwowej kasie).
      o skierowanie na badanie hormonow tarczycy mozesz poprosic swojego lekarza
      rodzinnego.
      • Gość: evi Re: badania refundowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 11:15
        Maretinko!
        Jestem w o tyle lepszej sytuacji, że na razie chodzę do poradni niepłodności,
        która ma podpisany kontrakt z NFZ. Może lekarz podchodzi do badań dość chłodno
        i mechanicznie to mam większość badań za darmo (miałam hsg ze skierowaniem do
        szpitala itd).

Ale jestem ciekawa jakie badania jeszcze zasugerowac lekarzowi-chciałabym
        wiedzieć co mi przysługuje-a nie tak jak piszesz - odstawi mnie z kwitkiem!
    • jutrzenkaa Re: badania refundowane 25.05.04, 12:37
      Evi jesli chcesz to prześlę Ci wykaz swiadczen diagnostycznych i
      terapeutycznych refundowanych przez NFZ w zakresie leczenia nieplodnosci. Liste
      te otrzymalam od Rzecznika Praw Pacjenta Pomorskiego Oddzialu NFZ. Nie moge jej
      umiescic tutaj na forum bo jest zbyt dluga i zapisana w formie tabelki dlatego
      jesli jestes zainteresowana to podaj swoj mail.Z tego co pamietam sa to glownie
      badania hormonow (z wyszczegolnieniem dokladnie jakich), monitoring cyklu,
      badania cytologiczne, posiew nasienia.
      Nie wiem tylko dlaczego nie umiescili na tej liscie rowniez takich badan jak
      HSG albo laparoskopia, bo z tego co mi wiadomo one rowniez sa refundowane.
      Pozdrawiam
      jutrzenkaa
      • Gość: evi Re: badania refundowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:30
        Jutrzenkaa jesteś boska!!!!! I spadłaś mi z nieba!

Oto mój e-mail: ange24@gazeta.pl

PS. HSG i laparo jest na pewno refundowane przez NFZ, bo pierwszy zabieg miałam
        robiony a na drugi się właśnie wybieram!

Pozdrowionka i całuski!!!!
      • Gość: Lilith Re: badania refundowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:44
        Jutrzenka, nie gniewaj się, ale właśnie czytam posta i mam cichtką prośbę: czy
        na moją pocztę też mogłabyś to przesłać?Bo zmieniam lekarza i chcę robić
        badania, a takie rzeczy dobrze wiedzieć.Ale jeśli nie prześlesz, to
        rozumiem.Mój adres: LilithV@gazeta.pl.Pozdrawiam!!!
    • jutrzenkaa Re: badania refundowane 26.05.04, 08:27
      Evi, Lilith wlasnie wyslalam do Was maila. Wykaz swiadczen refundowanych przez
      NFZ w zakresie leczenia nieplodnosci powinien zaraz znalezc sie na Waszych
      skrzynkach.
      Pozdrawiam serdeczniesmile)
      jutrzenka
      • ptaszyna10 Re: badania refundowane 26.05.04, 08:39
        Jutrzenka, czy mogłbyś mi też wysłąc liste badań. Będę bardzo wdzięczna.
        Piszesz że dostałąś liste badań z pomorskiego, może leczysz się gdzieś w
        trójmieście??

ptaszyna10@gazeta.pl
        • jutrzenkaa Re: badania refundowane 26.05.04, 09:34
          Ptaszyna napisalam Ci wszystko w mailu.
          Pozdrowionkasmile
          jutrzenka
          • ptaszyna10 Re: badania refundowane 26.05.04, 10:38
            bardzo dziękuję za maila, nie wiem czy mogłam ale odpowiedziałam Ci na niego.
            Jeżli będziesz chciała możemy kontynuwać naszą rozmowę w mailach. Wychodzi na
            to że leczymy się najprawdopodobniej u tych samych lekarzy i być może będziemy
            mogły sobie pomóc smile.

Podrawiam
      • Gość: Lilith Re: badania refundowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 08:59
        Witaj Jutrzenkaa!!!

Dziękuję bardzo za maila!!!Jestem bardzo bardzo wdzięczna.Mam nadzieję, że nam
        to pomoże w tej walce,a przynajmniej troszkę kasy pomoże
        zaoszczędzić.Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo szczęścia!!!
        • Gość: evi Re: badania refundowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:17
          Widzę, że od samego rana już Jutrzenka działa!
          Jeszcze nie sprawdziłam skrzynki, ale dziękuję Ci bardzi Jutrzenko!
          Dziś idę właśnie na konsultację-pewnie standardowo będą opowieści jaka
          niepłodnośc jest trudna do zdiagnozowania, a ja powiem lekarzowi, których badań
          nie robiłam. Ale się zdziwi!

Dziękuję jeszcze raz bardzo serdecznie!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka