Dodaj do ulubionych

Słaba odpowiedź na stymulację

10.11.11, 17:56
Witam. W październiku podchodziłam do icsi i mimo, że mam 28 lat, syna z naturalnej ciąży i dobre wszystkie badania (FSH 7,27 mIU/ml), mąż nasienie bez zarzutów to bardzo słabo zareagowałam na stymulacje. Byłam na długim protokole- najpierw antykoncepcja w cyklu poprzedzającym, w 21dc Decapeptyl Depot, potem badałam w 2dc LH-1,01 mIU/ml i E2-39 pg/ml i od 4dc Menopur w dawce 150 jednostek. Miałam około 10 dojrzałych pęcherzyków,E2 tylko 782 pg/ml, a w punkcji zyskano tylko 4 komórki z tego 2 tylko nadawały się do nakłucia i z tych 2 jedna po zapłodnieniu się rozpadła, a druga nie podzieliła. Embriolog moje komórki ocenił, że wyglądają na komórki dużo starszej osoby niż ja jestem ale dobre M2. Chcę zrobić teraz badanie AMH i przystąpić drugi raz do ICSI.
Czy jest ktoś kto po mimo dobrych wyników też tak słabo zareagował na stymulację? Czy jest szansa, że w przy krótkim protokole i zmianie leków będzie lepiej?
Obserwuj wątek
    • asia-81 Re: Słaba odpowiedź na stymulację 10.11.11, 18:19
      Ja już pisałam wcześniej, że przeżyłam taką katastrofę pół roku temu. Teraz po zmianie leków i maksymalnym pilnowaniu na każdym kroku siebie i lekarza prowadzącego, którego rozliczałam z każdego kroku i każdej decyzji program zakończył się sukcesem.
      • carolina01 Re: Słaba odpowiedź na stymulację 10.11.11, 22:43
        Asia dziękuję za wpis, to co pisałyście na "naszym wątku" bardzo mnie podniosło na duchu.
        • she.78 Re: Słaba odpowiedź na stymulację 11.11.11, 20:54
          Witaj! W marcu 2010r. podeszłam do in vitro po raz pierwszy w Invimedzie w W-wie ( po 3 inseminacjach), FSH miałam wówczas 8,2. Miałam długi protokół, niestety w trakcie trwania procesu inf okazało się, że stymulacja jest trudna i tak:było 7 pęcherzyków, pobrano 4 komórki, z czego uzyskano tylko jeden zarodek. Po roku, czyli w kwietniu b.r. podeszłam do in vitro w Novum ( polecam tę klinikę, super podejście do pacjentki, inne niż w poprzedniej klinice leki), ale moje wyniki znacznie się pogorszyły, bo Fsh sięgało nawet 15 ( może po laparoskopii, którą przeszłam w międzyczasie), dodam, że AMH= 0,8 więc nie najgorzej. Czekaliśmy na cykl, gdzie Fsh się zmniejszy i tak, kiedy Fsh było 11 rozpoczęliśmy procedurę. Niestety przeżyliśmy z M kolejny szok, kiedy na pierwszym podglądaniu były tylko 3 pęcherzyki, następnie okazało się, że bardzo słabo rosną i dr w pewnym momencie chciał przerwać procedurę i była mowa nawet o dawczyni komórki. Z M podjęliśmy decyzję, żeby kontynuować procedurę - miałam podawane leki w maksymalnej dawce i najdłużej jak się dało. Były 4 pęcherzyki, 2 komórki pobrano, z czego tylko jedna nadawała się do zapłodnienia. Na szczęście ta jedna zapłodniła się i przy użyciu AH ( nacięcie otoczki) miałam przeprowadzony transfer. Teraz jestem w 31 tygodniu ciąży - czekamy na córkę. Napisałam Ci moją historię, żebyś się nie poddawała - u mnie rokowania były bardzo złe: wysokie Fsh, słaba jakość komórek i wiek 32 lata, nie wierzyłam, że może się udać, a jednak. Życzę, żeby Twoje starania również zakończyły się sukcesem.
          • alatoja Re: Słaba odpowiedź na stymulację 12.11.11, 11:12
            A to zupelnie odwrotnie niz u mnie. Zmarnowane 2 lata i kompletnie nieudane 2 programy w Novum, przy czym w jednym wydalam na same leki ok. 8tys., olbrzymie dawki lekow i slaba odpowiedz na stymulacje. Przy czym startowalam u nich z dwoma jajowodami i prawidlowymi wynikami hormonow, dwa lata pozniej opuszczalam ich klinike bez ciazy, bez 1 jajowodu i z FSH 17. Ubozsza o jakies 30 tys. pln. Po drodze przez 2 lata borykalam sie z typowymi dla Novum problemami - brak informacji lub podawanie sprzecznych informacji przez lekarzy (jeden cie prowadzi, inny prowadzi w trakcie stymulacji, jeszcze innym robi transfer), problemy z umowieniem sie w trakcie obserwacji cyklu do prowadzacego lekarza, bo brak wolnych godzin, godziny czekania w trakcie stymulacji zeby dostac sie do gabinetu dr Lewandowskiego i uslyszec mamrotane pod nosem- jajniki nam sie koncza....
            Przeslam do Invimedu, pierwsza wizyta marzec, 2 tyg. pozniej histeroskopia i droznosc jednego jajowodu i w kwietniowym cyklu zaszlam w ciaze, na stymulacji lekami za ok. 3 tys. I mam tam jeszcze zamrozone 3 zarodki. Wszystkie 5 bylo/jest wysokiej klasy. Polecam dr Rokickiego i Invimed. Nie maja tam marmurowej podlogi - ale nie czeka sie godzinami na wizyte, atmosfera jest znacznie cieplejsza i b. rodzinna, stymulacja przeprowadzana o wiele sprawniej niz w Novum (nie marnuja czasu pacjentki), ma sie caly czas kontakt z lekarzem (lekarz odpowiadal na moje najbardziej bezsensowne pytania wysylane smsem), transfer jest przeprowadzany w warunkach sali zabiegowej ( a nie w pokoju-kanciapie)i znacznie dluzej sie po nim lezy...no i maja dobra kawe (za darmo!...co jest nie do pomyslenia w Novum, bo tam kasuja za wszystko). Rowniez jestem w 31 tc.
            • she.78 Re: Słaba odpowiedź na stymulację 12.11.11, 20:14
              alatoja - no widzisz, co pacjent to inne wrażenie i efekty. Cieszę, że Tobie również się udało, trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie. Pozdrawiam
          • carolina01 Re: Słaba odpowiedź na stymulację 12.11.11, 15:54
            she.78 berdzo ci dziękuję za odpowiedź, jak czytam takie historie to na prawdę zaczynam mieć nadzieję, że może nie będzie tak źle następnym razem.
            arpona to Amh oczywiście niebawem zrobię ale już sama nie wiem co mam myśleć, bo czytam teraz dużo o tym fsh i amh i to drugie ponoć obarczone jest dużym błędem i niektórzy lekarze wypowiadają się, że fsh jest mimo wszystko bardziej wiarygodne. Mam nadzieję, że tan wynik amh mimo wszytko wyjdzie w miarę dobry.
            alatoja supr, że udało ci się w końcu i jesteś w ciąży. Co do kliniki to ja absolutnie tego nie planuję.
    • arpona Re: Słaba odpowiedź na stymulację 11.11.11, 22:30
      Bardzo słuszna decyzja ze zrobieniem AMH - to badanie pokaże, jaka naprawdę jest Twoja rezerwa jajnikowa i pozwoli lepiej dobrać dawki w kolejnej stymulacji. FSH, jak na Twój wiek, jest moim zdaniem nawet nieco za wysokie. Myślę, że w Twoim przypadku lepiej powinien sprawdzić się protokół krótki i większa dawka menopuru (ewentualnie zmiana leku). Szansa na powodzenie jak najbardziej istnieje smile

• zuzka.82 Re: Słaba odpowiedź na stymulację 14.11.11, 09:20
        Alatoja, ja również przeniosłam się do InviMedu po nieudanym programie w innej klinice (u mnie akurat Invicta) i zgadzam się z każdym słowem, które napisałaś. Świetne podejście do pacjenta, cały czas prowadził mnie ten sam lekarz, nie było problemu, żeby się do niego umówić, bo przyjmował codziennie, odpisywał mi na maile, dał swój numer telefonu. Panie w rejestracji i pielęgniarki przemiłe, darmowa kawka w poczekalni. Po transferze leżałam prawie 2 godz. (w Invikcie od razu wywalili mnie do domu). Dodam, że to wszystko dotyczy InviMedu w Poznaniu, więc myślę, że jest to ogólna polityka firmy, a nie kwestia przypadku czy szczęśliwego zbiegu okoliczności.
        Karolinko, jeśli chodzi o odpowiedź na stymulację, to już dużo pisałam Ci na "naszym wątku". Dodam tylko, że mi lekarz powiedział, że za każdym razem na stymulację można odpowiedzieć inaczej i że tu nie ma reguły. Koniecznie zrób to AMH!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka