Dodaj do ulubionych

PO JAKIM OKRESIE STARAN

21.07.04, 10:54
mozna mowic o nieplodnosci - mam 39 lat
Obserwuj wątek
    • maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:06
      roznie lekarze mowia. jedni twierdza, ze rok przy regularnym wspolzyciu bez
      antykoncepcji, inni, ze po dwoch latach.
      jesli masz 39 lat to nie marnuj czasu i nie czekaj ani dwoch lat ani roku.
      przed staraniami oznacz hormony, sprawdz czy masz owulacje. zaoszczedzisz sobie
      duzo nerwow i czasu.
      znajdz tez dobrego gina. to polowa sukcesu.
      • mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:21
        staram sie od 9 mies., ale na razie zrobilam tylko rutynowe badania, mam
        problem z tarczyca - lekka nadczynnosc. Jesli chodzi o jajeczkowanie to, czy
        wystepowanie sluzu swiadczy o nim dobitnie, bo jesli tak tzn., ze jest w
        porzadku.Jestem "pierwiastkiem"- tak sie ulozylo...Nie mam pojecia jak powinnam
        sie do tego zabrac. Wiem, ze nie moge czekac i wybieram sie do gina.
        Co bys mi doradzila na poczatek?Jakie badania?
        • mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:22
          ..jest jeszcze problem krwi.Moj maz AB+ a ja na nieszczescie 0RH-
          • maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:28
            o konflikcie sereologicznym koniecznie uprzedzcie gina przed staraniami.
        • maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:27
          powiedz kad jestes a damy Ci namiary na dobrego gina i bedziesz w dobrych
          lapkach!smile)))))
          hormony doradzam Ci zrobic dlatego, ze : starasz sie juz 9 miesiecy a dwa to
          masz juz 39 lat i wtedy czasami one wariuja i nalezy im pomoc wrocic do szeregu.
          miedzy 3 a 5 dc oznacz: lh, fsh, tsh, t3 i t4, testosteron, estradiol.
          jesli cykle masz 28-29 dni to 12 dc ponownie estradiol. jesli dluzsze cykle i
          wiesz, kiedy jest owu, to estradiol tak ze dwa czy trzy dni przed owu. 7 dni po
          owu progesteron
          prolaktyne mozesz onaczyc w kazdym dc, ale na czczo.
          w polowie cyklu zrob sobie usg, sprawdzisz co z owu.
          warto pogadac z partnerem o badaniu nasienia.
          sluz plodny nie swiadczy o przebytej owulacji. on informuje nas, ze w jajnikach
          cos sie dzieje, ze najprawdopodobniej pecherzyki rosna. nie dowiesz sie ze
          sluzu czy pekly. to zobaczysz tylko na usg.
          • mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:36
            dzieki dobra duszo.
            mam regilarny okre 29-30 dni od lat. 9 mies. temu mialam wrazenie, ze jestem w
            ciazy. W 22dc dostalam nagle okres. Mialam wtedy silne napiecia emocjonalne i
            zastanawiam sie, czy to moglo byc przyczyna..ta krew i bol byly jednak inne.
            Czy myslisz, ze moglam poronic? Jak to sie ma do konfliku serologicznego ?
            Czy powinnam juz wtedy zapobiegawczo zadbac o przeciwciala?Czy moze to
            zaszkodzic nastepnej ciazy?
            • maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:42
              nie mysl w ogole o tamtym zdarzeniu, moglas miec jakies wahniecia hormonalne i
              tyle. nie warto tego rozdrapywacsmile
              co do konfliktu serologicznego to cos sie podaje kobietom, ale nie wiem czy
              przed ciaza, czy w trakcie, ale lekarz musi wiedziec o tym.
              pozdrawiam
              • mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:49
                jestem okropna, bo caly czas mowie tylko o sobie...
                czytalam twoje posty i jestem bardzo poruszona...tyle staran,,,byc moze mnie
                tez to czeka...trzymam za ciebie i wiele, wiele innych .Podoba mi sie tez twoja
                postawa..dodaje mi sil i wiary, ze wszystko bedzie dobrze...MUSI BYC!!!!U
                CIEBIE, U MNIE , U NAS WSZYSTKICH !!!!
                • maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:51
                  mggsmile nie masz sobie nic do zarzucenia.
                  po pierwszym poronieniu panikowalam dluglo, deprecha i strach, ze nie bedzie
                  dziecka, drugie juz lzej znioslam a to co mnie spotkalo teraz wycisnelo ze mnie
                  kilka lez i tyle. wiem, ze sie uda i koniec.
                  opuscily mnie na razie wszelkie obawy. chyba bozia czuwa nade mna wyjatkowo
                  pilniewink
                  • Gość: mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN IP: *.54.56.208.tisdip.tiscali.de 21.07.04, 12:00
                    ciesze sie, ze jestes w formie...
                    ale powiedz, jak to jest w Polsce (mieszkam za granica), czy te wszystkie
                    badania pokrywasz z wlasnej kieszeni, to musi kosztowac majatek, jak jest z
                    Kasa Chorych ? Interesuje mnie to z pozycji ludzi, ktorzy przykladowo malo
                    zarabiaja?
                    • maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 12:06
                      nie zarabiam duzo. moj maz tez nie. wyplatke ma mizr\erniutka. jest lekarzem,
                      szczescie w nieszczesciu, ze harujac moze dorobic.
                      do gina chodze za darmo. kodeks etyki lekarskiej mowi, ze lekarz od lekarza i
                      jego najblizeszej rodziny kasy nie powinien brac. moj gin jest z tych
                      etycznychwink. za badania place. w olsztynie oznaczenie jednego hormonu to ok 19
                      zl. wkurzalo mnie to, ze mimo tego iz badanie hormonow to postepowanie
                      standardowe po poronieniach to i tak musialam placic. na nfz nie ma co liczyc,
                      chyba ze chce sie byc bezdzietnym.
                      • mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 12:11
                        jakie badania hormonalne wykonuje sie po poronieniu?
                        • maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 12:12
                          te same, ktore napisalam Tobie do oznaczenia.
                        • maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 12:13
                          zapomnialam zapytac czy masz przechorowana rozyczke i czy badalas przeciwciala
                          toksoplazmozy w obu klasach. tokso przed ciaza jest obowiazkowa.
                          • mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 12:17
                            rozyczka byla, a tokso nie...jutro, albo jeszcze dzis jest moj dzien...chyba
                            kupie test..piersi mam inne jak zwykle i jestem przy nadziei...chociaz brzuch
                            boli mnie jak zawsze
                  • Gość: Aniger Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN IP: 82.160.9.* 21.07.04, 12:19
                    Ja mam prawie 38 lat. Staramy się od 2 lat i nadal nic.Dużo czasu straciliśmy
                    na szukanie dobrego lekarza. Również uwarzam, że dobry gin to podstawa. pozdr.
                    • mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 12:26
                      napisz cos wiecej o twoich staraniach...
                      • Gość: Aniger Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN IP: 82.160.9.* 21.07.04, 12:48
                        Obecnie leczymy się prywatnie. To 4 gin z kolei. Okazało się, że miałam za
                        wysoką prolaktynę już jest ok., mąż natomiast słabe wyniki nasienia. Lekarz
                        stwierdził, ż najlepsze wyjście to inseminacja. Jestem po 3 i czkam na
                        efekt.Mam nadzieję, że tym razem się uda, czego i tobie życzę
                        • mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 22.07.04, 09:13
                          czesc
                          a na czym to polega?
                          • Gość: Aniger Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN IP: 82.160.9.* 22.07.04, 16:22
                            Inseminacja to sztuczne wprowadzenie plemników do macicy.Plemniki są specjalnie
                            przygotowywane w laboratorium.Czy to wystarczy? Pozdr.
                            • Gość: Myszka-M Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 16:40
                              Cześć! Czyżbym trafiła na forum "starszaków"? Mam 37 lat, staramy się od
                              jakiegoś roku. Na szczęście już prawie nie spotykam się z pytaniami "na co Pani
                              tak długo czekała...". Właśnie zmieniam kolejnego lekarza, bo dość mam już
                              tekstów o stresie itd. To dzięki temu forum przekonałam się, że moi
                              dotychczasowi gin po prostu nie znają się na niepłodności. Konflikt
                              serologiczny też mnie dotyczy. Dotychczas lekarz nie zapytał mnie o ten
                              szczegół. Dobrze wiedzieć smile Jestem optymistycznie nastawiona, a to podobno
                              czyni cuda. Pozdowienia.
                              • mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 22.07.04, 20:32
                                dzieki Aniger oswiecilas mnie, Bosze ...jaka ja jestem zielona, no, ale coz do
                                tej pory myslalam (i tak naprawde dalej mysle)o naturalnej drodze...Po 9-
                                mies.zaczynam sie jednak oswajac z ta mysla, ze nie bedzie to wcale
                                proste...jesli w ogole mozliwe...
                                Droga Myszko pozdrawiam Cie serdecznie w imieniu "niedoszlej pierwiastki",.
                                ja mam 0 RH- a moj maz AB+ nie musze Ci chyba wyjasniac co to oznacza...
                                napisz cos wiecej o sobie...musimy trzymac sie razem...ja obecnie czekam do
                                jutra i kupuje test...trzymajcie za mnie..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka