mgg1 21.07.04, 10:54 mozna mowic o nieplodnosci - mam 39 lat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:06 roznie lekarze mowia. jedni twierdza, ze rok przy regularnym wspolzyciu bez antykoncepcji, inni, ze po dwoch latach. jesli masz 39 lat to nie marnuj czasu i nie czekaj ani dwoch lat ani roku. przed staraniami oznacz hormony, sprawdz czy masz owulacje. zaoszczedzisz sobie duzo nerwow i czasu. znajdz tez dobrego gina. to polowa sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:21 staram sie od 9 mies., ale na razie zrobilam tylko rutynowe badania, mam problem z tarczyca - lekka nadczynnosc. Jesli chodzi o jajeczkowanie to, czy wystepowanie sluzu swiadczy o nim dobitnie, bo jesli tak tzn., ze jest w porzadku.Jestem "pierwiastkiem"- tak sie ulozylo...Nie mam pojecia jak powinnam sie do tego zabrac. Wiem, ze nie moge czekac i wybieram sie do gina. Co bys mi doradzila na poczatek?Jakie badania? Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:22 ..jest jeszcze problem krwi.Moj maz AB+ a ja na nieszczescie 0RH- Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:28 o konflikcie sereologicznym koniecznie uprzedzcie gina przed staraniami. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:27 powiedz kad jestes a damy Ci namiary na dobrego gina i bedziesz w dobrych lapkach!))))) hormony doradzam Ci zrobic dlatego, ze : starasz sie juz 9 miesiecy a dwa to masz juz 39 lat i wtedy czasami one wariuja i nalezy im pomoc wrocic do szeregu. miedzy 3 a 5 dc oznacz: lh, fsh, tsh, t3 i t4, testosteron, estradiol. jesli cykle masz 28-29 dni to 12 dc ponownie estradiol. jesli dluzsze cykle i wiesz, kiedy jest owu, to estradiol tak ze dwa czy trzy dni przed owu. 7 dni po owu progesteron prolaktyne mozesz onaczyc w kazdym dc, ale na czczo. w polowie cyklu zrob sobie usg, sprawdzisz co z owu. warto pogadac z partnerem o badaniu nasienia. sluz plodny nie swiadczy o przebytej owulacji. on informuje nas, ze w jajnikach cos sie dzieje, ze najprawdopodobniej pecherzyki rosna. nie dowiesz sie ze sluzu czy pekly. to zobaczysz tylko na usg. Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:36 dzieki dobra duszo. mam regilarny okre 29-30 dni od lat. 9 mies. temu mialam wrazenie, ze jestem w ciazy. W 22dc dostalam nagle okres. Mialam wtedy silne napiecia emocjonalne i zastanawiam sie, czy to moglo byc przyczyna..ta krew i bol byly jednak inne. Czy myslisz, ze moglam poronic? Jak to sie ma do konfliku serologicznego ? Czy powinnam juz wtedy zapobiegawczo zadbac o przeciwciala?Czy moze to zaszkodzic nastepnej ciazy? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:42 nie mysl w ogole o tamtym zdarzeniu, moglas miec jakies wahniecia hormonalne i tyle. nie warto tego rozdrapywac co do konfliktu serologicznego to cos sie podaje kobietom, ale nie wiem czy przed ciaza, czy w trakcie, ale lekarz musi wiedziec o tym. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:49 jestem okropna, bo caly czas mowie tylko o sobie... czytalam twoje posty i jestem bardzo poruszona...tyle staran,,,byc moze mnie tez to czeka...trzymam za ciebie i wiele, wiele innych .Podoba mi sie tez twoja postawa..dodaje mi sil i wiary, ze wszystko bedzie dobrze...MUSI BYC!!!!U CIEBIE, U MNIE , U NAS WSZYSTKICH !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 11:51 mgg nie masz sobie nic do zarzucenia. po pierwszym poronieniu panikowalam dluglo, deprecha i strach, ze nie bedzie dziecka, drugie juz lzej znioslam a to co mnie spotkalo teraz wycisnelo ze mnie kilka lez i tyle. wiem, ze sie uda i koniec. opuscily mnie na razie wszelkie obawy. chyba bozia czuwa nade mna wyjatkowo pilnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN IP: *.54.56.208.tisdip.tiscali.de 21.07.04, 12:00 ciesze sie, ze jestes w formie... ale powiedz, jak to jest w Polsce (mieszkam za granica), czy te wszystkie badania pokrywasz z wlasnej kieszeni, to musi kosztowac majatek, jak jest z Kasa Chorych ? Interesuje mnie to z pozycji ludzi, ktorzy przykladowo malo zarabiaja? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 12:06 nie zarabiam duzo. moj maz tez nie. wyplatke ma mizr\erniutka. jest lekarzem, szczescie w nieszczesciu, ze harujac moze dorobic. do gina chodze za darmo. kodeks etyki lekarskiej mowi, ze lekarz od lekarza i jego najblizeszej rodziny kasy nie powinien brac. moj gin jest z tych etycznych. za badania place. w olsztynie oznaczenie jednego hormonu to ok 19 zl. wkurzalo mnie to, ze mimo tego iz badanie hormonow to postepowanie standardowe po poronieniach to i tak musialam placic. na nfz nie ma co liczyc, chyba ze chce sie byc bezdzietnym. Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 12:11 jakie badania hormonalne wykonuje sie po poronieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 12:12 te same, ktore napisalam Tobie do oznaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 12:13 zapomnialam zapytac czy masz przechorowana rozyczke i czy badalas przeciwciala toksoplazmozy w obu klasach. tokso przed ciaza jest obowiazkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 12:17 rozyczka byla, a tokso nie...jutro, albo jeszcze dzis jest moj dzien...chyba kupie test..piersi mam inne jak zwykle i jestem przy nadziei...chociaz brzuch boli mnie jak zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniger Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN IP: 82.160.9.* 21.07.04, 12:19 Ja mam prawie 38 lat. Staramy się od 2 lat i nadal nic.Dużo czasu straciliśmy na szukanie dobrego lekarza. Również uwarzam, że dobry gin to podstawa. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 21.07.04, 12:26 napisz cos wiecej o twoich staraniach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniger Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN IP: 82.160.9.* 21.07.04, 12:48 Obecnie leczymy się prywatnie. To 4 gin z kolei. Okazało się, że miałam za wysoką prolaktynę już jest ok., mąż natomiast słabe wyniki nasienia. Lekarz stwierdził, ż najlepsze wyjście to inseminacja. Jestem po 3 i czkam na efekt.Mam nadzieję, że tym razem się uda, czego i tobie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniger Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN IP: 82.160.9.* 22.07.04, 16:22 Inseminacja to sztuczne wprowadzenie plemników do macicy.Plemniki są specjalnie przygotowywane w laboratorium.Czy to wystarczy? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszka-M Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 16:40 Cześć! Czyżbym trafiła na forum "starszaków"? Mam 37 lat, staramy się od jakiegoś roku. Na szczęście już prawie nie spotykam się z pytaniami "na co Pani tak długo czekała...". Właśnie zmieniam kolejnego lekarza, bo dość mam już tekstów o stresie itd. To dzięki temu forum przekonałam się, że moi dotychczasowi gin po prostu nie znają się na niepłodności. Konflikt serologiczny też mnie dotyczy. Dotychczas lekarz nie zapytał mnie o ten szczegół. Dobrze wiedzieć Jestem optymistycznie nastawiona, a to podobno czyni cuda. Pozdowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: PO JAKIM OKRESIE STARAN 22.07.04, 20:32 dzieki Aniger oswiecilas mnie, Bosze ...jaka ja jestem zielona, no, ale coz do tej pory myslalam (i tak naprawde dalej mysle)o naturalnej drodze...Po 9- mies.zaczynam sie jednak oswajac z ta mysla, ze nie bedzie to wcale proste...jesli w ogole mozliwe... Droga Myszko pozdrawiam Cie serdecznie w imieniu "niedoszlej pierwiastki",. ja mam 0 RH- a moj maz AB+ nie musze Ci chyba wyjasniac co to oznacza... napisz cos wiecej o sobie...musimy trzymac sie razem...ja obecnie czekam do jutra i kupuje test...trzymajcie za mnie.. Odpowiedz Link Zgłoś