Dodaj do ulubionych

Brak okresu :/

02.06.13, 12:27
Mam taki maly,a moze i duzy problem i powoli nie wiem sama co juz robic.
Staramy sie z mezem o dziecko w tym roku juz bedzie 5 lat za soba 3 IUI i dalsze czekanie na szczescie.Cykle mam regularne 28-30 dni,a rczej mialam bo ten cykl czekam juz na@ 19 dzien ( dzis mam 49dc ). Bylam u lekarza tydz temu i on robiac USG stwierdzil,ze to cysta 3,5 cm.Mina jego byla bardzo dziwna wpatrywal sie w zdjecie USG jakby tam cos bylo i to jego zastanawianie sie co teraz zrobic.Poczatkowo chcial mi dac tabletki anty na ta cyste,ale jak mu powiedzialam,ze w czerwcu mam termin w klinice to stwierdzil,ze nie bedzie mi tego dawac bo my chcemy dziecko,a nie zabezpieczenie i kazal czekac niby 10-12 dni i @ sie pojawi,ale nadal nic.Tabletek na wywolanie okresu mi nie chcial dac,gdy mu powiedzialam,ze pojawil sie u mnie jakis dziwny sluz kolor ( mieszanka bialego z kremowym) calkowicie to zbagetelizowal i nic nie odpowiedzial.
Ciaza to raczej nie jest no bo nawet jakby to przeciez lekarz by cos w zeszlym tyg na USG zobaczyl,a wiec sama juz nie wiem ile jeszcze mam na ten @ czekac ??
Czy miala ktoras z was podobny problem??
Obserwuj wątek
    • nunia01 Re: Brak okresu :/ 03.06.13, 09:36
      Wspomniana cysta to prawdopodobnie torbiel czynnościowa - czyli niepęknięty pęcherzyk - może blokować pojawienie się okresu.
      Na początek powinnaś dostać duphaston lub luteine przez 10 dni. Po odstawieniu i wystąpieniu krwawienia torbiel powinna zniknąć. W klinice sobie z tym poradząsmile
      • magdafiolka Re: Brak okresu :/ 03.06.13, 11:01
        Problem w tym,ze ja juz cyste mam nie pierwszy raz,ale nigdy nie czekalam tak dlugo na @. Tabletki na wywolanie to u nas nie daja od tak,wiec chyba jedynie mi pozostaje czekac na wizyte w klinice.

Mam jeszcze jedno pytanie bo lekarz mowil,ze jak jest cysta to brzuch boli i jajniki ciagna,a u mnie tego nie ma wogoleuncertain czyli moze ona juz pekla??
        • nunia01 Re: Brak okresu :/ 03.06.13, 20:02
          Akurat ta zmiana może być hormonoczynna i dawać efekt w postaci braku krwawienia.

Nie wiem co masz na myśli pisząc tabletki na wywołanie okresu, ale torbiel czynnościowa i brak krwawienia nie jest 'ot taką' przyczyną. I leczenie ich 10 dniową dawką progesteronu jest zazwyczaj wdrażane jako pierwszy sposób. Jeśli nie pomoże, to stosuje się pigułkę (zazwyczaj przez 3 miesiące, ale mi schodzą po jednym cyklu z pigułką).

Jeśli torbiele zdarzają Ci się częściej, to powinnaś zbadać hormony.

Może boleć, ale nie musi. Mam duże doświadczenie (niestety) z torbielami czynnościowymi. I powiem, że zdarzało się, że nieźle dawała mi do wiwatu torbiel 2,5 cm, a zdarzało mi się nie czuć kompletnie 6 cm. Nie ma na to reguły.
          • magdafiolka Re: Brak okresu :/ 03.06.13, 20:16
            Do tej pory jak sie pojawialy male to lekarz je zostawial,az same sie wchlona,a te wieksze w klinice mnie zawsze kierowali na punkcje i dzieki temu nie musialam brac tabletek antykoncepcyjnych.
            Wywolywany okres mialam raz w zyciu,gdy spoznial sie 12 dni i wtedy dostalam wlasnie tabletki (nazwy nie pamietam) i po nich @ sie pojawila.

Dzwonilam dzis do kliniki i oni kazali mi zrobic test i jesli wyjdzie negatywny czekac na termin u nich,a oni wtedy wszystko sprawdza hmm zastanawiam sie tylko po co mam robic test jak ciazy poprzedni lekarz nie stwierdzil no,ale niech im bedzie.

A powiedz mi udalo ci sie zajsc w ciaze mimo,ze czesto sie pojawialy??
            • nunia01 Re: Brak okresu :/ 03.06.13, 20:55
              Test nie zaszkodzi. Wczesna ciąża w USG mogła być potencjalnie niewidoczna.

Fajna metoda z punkcją torbieli - miała 2 razy i faktycznie znikają bezproblemowo. Ale u mnie jednak częściej decydujemy się na pigułkę antykoncepcyjną - bo u mnie pojawiają się obecnie w każdym cyklu, znaczy wcale nie pękają mi pęcherzyki. Komórki jajowe udaje mi się pozyskać tylko w wyniku punkcji, więc jeśli akurat nie podchodzę do in vitro, to muszę się 'zabezpieczyć' pigułką - nie przed ciążą, a właśnie przed torbielami.

Ja nie jestem dobrym materiałem do pytań: czy Ci się udało. Miałam nowotwór jajnika i walczę o ciążę posiadając tylko kawałek jednego jajnik. Jeśli komuś ma się udać, to prędzej Tobie niż mi. Co ciekawe byłam raz w ciąży, w którą zaszłam naturalnie. To była sytuacja, która zaskoczyła wszystkich (z lekarzami włącznie) i miała miejsce pomiędzy operacjami onkologicznymi. Niestety poroniłam w okolicach 9 - 10 tygodnia.

• magdafiolka Re: Brak okresu :/ 04.06.13, 10:45
                Testu nie zdazylam zrobic bo okres sie pojawil ze zdwojona sila smile i wkoncu ta niepewnosc sie skonczyla,a ja moge bez nerwow teraz zaczac starania w klinice.

U mnie wlasnie anty nie dzialaja wogole jakas felerna jestem smile moge tego lykac ile sie da,a i tak torbiele zostaja dlatego lekarz juz wogole mi tego nie daje (chodzi mi o lekarza z kliniki).
                Ja mam odwrotnie bo mi pekaja (czasami sa wyjatki) a punkcje najczesciej musze robic bo lekarz nie moze mi dobrac dawki lekow przy stymulacji zawsze jest tego za duzo smile mialam juz 9 stymulacji i na zadna nie udalo sie lekarzowi trafic z lekami smile
                Teraz bedzie nowa klinika,nowy lekarz to moze wkoncu cos sie uda smile

Przepraszam,ze zapytalam,ale nie wiedzialam uncertain mimo takich przejsc ja wiem,ze ci sie uda smile
                • nunia01 Re: Brak okresu :/ 05.06.13, 18:34
                  To widzę, że wszystko się prostuje.
                  Powodzenia w nowej klinice życzę! Udanej stymulacji zakończonej bezproblemowym porodemsmile!

Ja sobie jakoś radzę, ale z wiarą w sukces jest ciężko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka