Dodaj do ulubionych

Prosba o porade

07.06.13, 19:53
Dziewczyny prosze doradzcie! Podchodze do pierwszego ivf za 10 tygodni ( pcos, 37 lat) i pomijajac wielki stres ( jaki kazda z nas przezywa...) mam pytanie, ktore spedza mi sen z powiek.
Otoz ustalono date na rozpoczecie stymulacji i podejsci do ivf aczkolwiek lekarka nie widzi zadnych wskazan do uregulowania moich hormonow? Mam podwyzszona prolaktyne a ostatnie badania wykazaly TSH wynik powyzej 8 ( norma 0.2-4). Dodam, ze mieszkam na stale zagranica i mam utrudniony kontakt z lekarka ( jedynie telefoniczny). Ze wzgledu na lepszy poziom polskiego lecznictwa i jego latwiejszy dostep wybralam Polske, ale w tej chwili panikuje, bo nie wiem na ile podwyzszona tarczyca moze przeszkodzic mi w podejsciu do ivf. ( lekarka nakazala udac sie tutaj do endokrynologa, wizyte bede miala za miesiacsad(( Czy jestescie w stanie cos doradzic, dodac cos z wlasnego doswiadczenia albo chciazby troszke uspokoic?
Obserwuj wątek
    • babybump Re: Prosba o porade 07.06.13, 21:01
      Ja mialam TSH na poziomie 4. Gdy poszlam do kliniki nieplodnosci lekarz mi powiedzial, ze dopoki nie ureguluje tarczycy to nie ma sensu robic IVF, bo nawet gdybym zaszla w ciaze, to just bardzo duza szansa poronienia.
      Hormony uregulowalam, usunelam tez polipa I w drugim cyklu po tym zabiegu zaszlam w ciaze naturalnie (po 2.5 latach staran). Mam 36 lat.
      A prolaktyna jest wysoka z powodu tarczycy. Poczytaj troche forum tarczycowe I Hashimoto. Czy mialas badane ft3 I ft4?
      PS. JA tez mieszkam za granica, leczylam sie w Polsce, bo za granica moich problemow z tarczyca I polipem nie brali na powaznie.
      • mysz_76 Re: Prosba o porade 09.06.13, 14:50
        dzieki serdeczne za odpowiedz i porade, moje Ft4 jest w normie, jak dlugo zajelo Ci uregulowanie hormonow? pytam bo mysle ze bede musiala przelozyc date ivf na koniec roku?
        • kavainca Re: Prosba o porade 09.06.13, 15:42
          "w normie" nic nie mówi
          ile procent tej normy?
          powinnaś dać radę uregulować hormony w ciagu jednego cyklu, ale zrobiłabym jeszcze antygeny tarczycowe. bo całkiem prawdopodobne, że masz hashimoto (poc i hashi czesto ida w parze)
          • mysz_76 Re: Prosba o porade 09.06.13, 16:10
            hej kavainca, jestem zupelnym laikiem w tej dziedzinie, wydaje mi sie ze w normie (??) dokladnie tak
            napisane :
            Hormon tyreotropowy (TSH) 8.420 uU/ml
            Reference value: 0.270 - 4.200

Tyroksyna wolna (FT4) 17.4 - pmol/l
            Reference value: 12.0 - 22.0

na szczescie udalo mi sie wcisnac na wizyte prywatnie do endo w nastepnym tygodniu!
            dzieki za pocieszenie z tym jednym cyklemsmile
            pozdrawiam
            • babybump Re: Prosba o porade 09.06.13, 19:13
              Wychodzi 54%. Ale nie mamy FT3. Nie wiemy tez, czy nie masz przeciwcial.

Ze mna bylo tak - 6 lat leczenia u ponoc super lekarki I nigdy nie mialam wyregulowanych hormonow. Myslalam, ze tak juz jest, a poniewaz ona niby byla taka dobra, to jej ufalam I sama nie drazylam. W klinice nieplodnosci lekarz powiedzial, ze tak nie moze byc I musze koniecznie wyregulowac hormony. Trafilam do super lekarki, do ktorej chcialam sie przez 3 lata dostac. Zaczelam duzo czytac o tarczycy (m.in forum Hashimoto). Ta nowa lekarka za glowe sie zlapala, gdy sie dowiedziala, ze przez tyle lat nie miałam usg tarczycy, ani badania przeciwciał. Od razu wyszlo, ze mam Hashimoto. Wyregulowanie zajelo 3 miesiące. Zaraz potem zaszłam w ciaze. W 7t ciąży miałam robione badania i TSH było 1,3. FT3 55%, co u mnie jest ok.
              • babybump Re: Prosba o porade 09.06.13, 19:15
                PS. W ciągu tych 3 miesięcy dawki sama sobie regulowałam. Poza tym, ja bardzo dobrze reaguje na zmiane dawek, wiec nie musze wolniutko, jak inni ja podwyzszac. Zaczelam od 75, a skonczylam na 112. Teraz wlasnie jestem na takiej dawce, ale w przyszłym tyg robie znowu badania (11tc) i czuje, ze już będę musiala podwyzszyc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka