Dodaj do ulubionych

Czy mozna wpłynąć na wzrost poziomu estrogenów?

IP: *.um.dzierzoniow.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 29.07.04, 08:23
Cześć dziewczyny! Czy można wpłynąć na wzrost poziomu estrogenów.
Przeprowadzone u mnie badania hormonu estradiolu, wskazują, że wprawdzie
mieści się w normie, ale jest go za mało np. w 20 dc - 55, w 13 dc - 77. czy
można spowodować, aby jajniki produkowały więcej estrogenów. Nie stwierdzono,
żeby występowała u mnie owulacja. Monitorowany miałam cykl zazwyczaj od 11 do
15 dc. Czy można sobie z tym poradzić. Anka
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Czy mozna wpłynąć na wzrost poziomu estrogenó 29.07.04, 08:44
      zapewne bedziesz brac suplementy estrogenowe, jesli to wlasnie niedobor tego
      hormonu uposledza Twoja owu.
      • Gość: Anka Re: Czy mozna wpłynąć na wzrost poziomu estrogenó IP: *.um.dzierzoniow.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 29.07.04, 09:28
        Jakie są suplementy estrogenowe? Czy bierze się je przez cały cykl.Anka
        • maretina Re: Czy mozna wpłynąć na wzrost poziomu estrogenó 29.07.04, 09:31
          nie pamietam nazw preparatow, a bierze je sie w zaleznosci od tego kiedy sa
          niedobory czy tylko w pierwszej fazie czy tez w drugiej.
          przypilnuj gina z monitoringeim. musisz miec zmonitorowany caly cykl, a nie
          tylko jego fragment.
          • Gość: Anka Re: Czy mozna wpłynąć na wzrost poziomu estrogenó IP: *.um.dzierzoniow.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 29.07.04, 11:55
            Maretina, dziękuję za odpowiedź. W 13 dc. ( czyli w czasie, kiedy powina
            wystapic owulacja, był pecherzyk dojrzewający),a poziom estradiolu był zbyt
            niski ( ok.77 a powinno byc ze 300). Może to wskauzje na niewydolność jajników.
            Chyba, że owulacja występuję u mnie później np. po 15 dniu cyklu. Może
            sprawdzać testami owulacyjnymi cały cykl ( począwszy np od 10 dc.)? Anka
            • maretina Re: Czy mozna wpłynąć na wzrost poziomu estrogenó 29.07.04, 11:57
              ja bym raczej radzila usg+ oznaczenia estradiolu i wtedy ewentualna
              suplementacja.
              • Gość: Anka Re: Czy mozna wpłynąć na wzrost poziomu estrogenó IP: *.um.dzierzoniow.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 29.07.04, 12:38
                Oznaczenia estradiolu np. od pęcherzyka wielkości 16 mm, ale jak często? Anka
                • maretina Re: Czy mozna wpłynąć na wzrost poziomu estrogenó 29.07.04, 12:40
                  Gość portalu: Anka napisał(a):

> Oznaczenia estradiolu np. od pęcherzyka wielkości 16 mm, ale jak często? Anka

obawiam sie, ze nikt tego tu nie powie. mysle, ze lekarz sam na podstawie
                  obserwacji bedzie mowil kiedy dokladnie.
    • Gość: vika Re: Czy mozna wpłynąć na wzrost poziomu estrogenó IP: *.tychy.msk.pl 30.07.04, 07:10
      Też mam problemy z estrogenem bo mam za niski poziom i dlatego problem z
      miesiączkami i brak owulacji. Biorę obecnie 3 miesiąc pigułki antykoncepcyjne i
      mam nadzieje ze po pół rocznej kuracji bedzie już dobrze, choć muszę przytyć bo
      inaczej moja doktor mnie udusismile a ja wcale nie chce przytyć choc wiem ze
      musze i to jest STRASZNE!!!!!!!!!!!
      • Gość: Anka Re: Czy mozna wpłynąć na wzrost poziomu estrogenó IP: *.um.dzierzoniow.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 30.07.04, 07:56
        Wika. W jaikm celu bierzesz tabletki antykoncepcyjne, na uregulowanie
        miesiaczki? ( bo co ma do tego poziom estrogenów?).Anka.
      • maretina Re: Czy mozna wpłynąć na wzrost poziomu estrogenó 30.07.04, 08:07
        lekarzem nie jestem, moge sie mylic, ale kilinikach leczacych nieplodnosc
        antyki podaje sie tylko przed invitro. regulowanie nimi cyklu to wrozenie na
        dwoje, bo jednym kobietom wyreguluja cykl a innym przeciwnie.
        po tabletkach anty czesto ma miejsce hipeprolaktynemia, czasami miesiaczki same
        nie przychodza.
        ja przed zaciazeniem bralam antykii moje cykle po nich byly gorsze niz przed
        nimi. zatem ja byl uciekla gdzie pieprz rosnie od gina leczacego nieplodnosc
        antykami.
        po co dawac antyki jesli brakuje estrogenu? sa suplementy estrogenowe przeciez.
      • Gość: Malaga Re: do viki IP: *.acn.pl 30.07.04, 12:14
        Vika - a dlaczego musisz przytyc?
        ja tez jestem bardzo szczupła i zaczełam sie zastanawiac czy waga moze miec cos
        wspolnego z problemami z zajsciem
        wiem ze czesto otyłosc moze byc problemem, ale czy odwrotnie rozniez?
        • Gość: vika Re: do viki IP: *.tychy.msk.pl 31.07.04, 14:27
          Muszę przytyć ponieważ moja waga jest poniżej normy w ginekologi i edrykrologi.
          Waże 40kg i mam 157cm. Lekarka kazała mi do 43 conajmniej przytyć a wtedy
          poziom estrogenu się zwiększy ponieważ zanizona wga powoduje niski poziom
          takanki tłuszczowej a przecież jak widomo estrogen pobierany jest takze z
          tkanki tłuszczowej. Moje problemy własnie wiazą się z głupotą odchudzania czego
          załuje bo nigdy nie byłam gruba zawsze ważyłam 43-44 kg i wszystko było ok. a
          teraz psychika nie pozwala mi przytyćsad
          A tabletki antykoncepcyjne biore na kilkumiesieczna ok 4-5 miesiace w celu
          uregulowania i sprawdzenia czy okres bedzie bo od roku miałam wywyoływany
          luteina czasem sam wystapił. Muszę wyciszyć wszystko w organiźmie. A jesli po
          odstawieniu nic sie nie zmieni to wtedy pewnie dostanę CLO + luteinę bo własnie
          taki zestaw miałam dostac ale ja chciałam spróbować najpierw pigułek gdyż nie
          staram sie jeszcze o dzidziusia bo mam na to czas gdyz mam 19 latek i nauke
          przed sobą.
          Ale wydaje mi sie ze pigulki tez w jakims stopniu pomagaja a to dlatego ze
          piersi rosna od estrogenów, a ja miałam małe 70A-70BBmałe w czasie przed
          stosowaniem pigułek a teraz mam pełne 70B więc ten poziom estrogenu chyba
          wzrósł jesli piersi mi urosły. Mam taka nadzieje bo chcę być zdrowa!!!!!!!!

Wiem tez ze jestem pod opieką wspaniałej i doświadczonej lekarki i mi pomoze
          jak najlepiej.
    • Gość: upppp Re: Czy mozna wpłynąć na wzrost poziomu estrogenó IP: *.tychy.msk.pl 03.08.04, 06:42

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka