Dodaj do ulubionych

in vitro? kilka pytań

13.05.14, 21:00
Witam Was Kochane czekające na mały Cudsmile
Z góry przepraszam jeśli się powtórzę z pytaniami które już ktoś tu zadał. Przeglądając pobieżnie nie znalazłam zadowalających mnie odpowiedzi. Może na początek krótko o nas...(.od dwóch lat staramy się maleństwo, a od roku się leczę...bezskutecznie. Partnera wyniki są w normie, u mnie lekarz stwierdził pcos, a do tego tworzą się torbiele. Hormony niestety też nie są w normie, głównie za niski progesteron w f. lutealnej, estradiol w f. owulacyjnej niski, prolaktyna w normie. Po stymulacji clo, wprawdzie rosły pęcherzyki ale nie pękały, pregnyl nie pomógł. Po roku wydawania kasy na wizyty które nic nie wnoszą...mamy dość, Zwłaszcza że partner wyjeżdża w delegacje i co raz trudniej z dopasowaniem się.)
Dlatego też podjęliśmy decyzję o in vitro. W związku z tym kilka pytań: jak długo się czeka na cały ten zabieg, jeśli mam badania z przed kilku miesięcy?( nie chodzi mi o kwalifikacje do refundacji in vitro),my po prostu chcemy z skorzystać z takiej możliwości, jak to jest z tymi protokołami? jaki miałyście przy pcos?Pozdrawiam a...ja
Obserwuj wątek
    • boskajola Re: in vitro? kilka pytań 14.05.14, 19:11
      Ja moze nie do konca mialam zdiagnozowane pcos, ale raczej szlow tym kierunku, po prengylu zawsze pekaly, ale bez zdarzaly sie torbiele. Za pierwwszym i drugim razem mialam krotki protokol. Opis protokołow mozesz znalezc na stronie kiliniki Novum.
      Jesli chodzi o badania, to juz nie pamietam dokladnie, czesc chyba moze byc takich do ok 6 mcy. Sama procedura idzie dosc sprawnie, jesli oczywiscie po dordze nie ma zadnych niespodzianek.
      W 2 lub 3 d.c zaczyna sie stymulacje, kotra trwa ok 10-12 dni, pozniej zastrzyk na pekniecie, po chyba 36h od zastrzyku pobranie komorek (w znieczuleniu pelnym), w tym czasie parner oddaje nasienie i komorki sa laczone smile Zazwyczaj po dwoch dnia podaja komorki No i pozniej badanie HCG po 12 dniach. i ten ostatni etap dluzy sie najbardziej. Caly proces od pierwszego uklucia do potwierdzenia ciazy trwa ok 28 dni. Powodzenia smilesmile
      • adalja29 Re: in vitro? kilka pytań 14.05.14, 21:35
        Dziękuję Ci bardzo za odpowiedźsmile A powiedz mi ile czasu upłynęło od pierwszej Twojej wizyty w klinice do tego cyklu ze stymulacją i "kłóciem"? Bo przyznam szczerze, chcielibyśmy jak najszybciej podejść do in vitro.W związku z tym zastanawiam się czy są jakieś kolejki może, bo akurat pieniądze na to mamy przygotowane, tylko ten czas jest ważny. Wcześniej kombinowaliśmy żeby się dopasować...a teraz jest jeszcze gorzej.
        • starajacasie82 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 13:08
          Jak masz kasę, to praktycznie startujesz od razu. Wiadomo musi to być dostosowane do Twojego cyklu, ale jako tak nie czekasz w kolejce. Kolejki są przy rządowym programie.
          • boskajola Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 19:18
            no i jeszcze kwestia badan, jesli masz wszystkie to mozecie w kolejnym cyklu zaczac, Bardzo wazne jest AMH - ja mialam w 2 dc badane (na wyniki czeka sie ok 10 -14 dni)
            • adalja29 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 19:50
              akurat tego badania nie mam, ale czytałam że można je zrobić w każdym dniu cyklu. Badania: progesteronu, estradiolu, prolaktyny, lh, fsh i tsh są z lipca zeszłego roku ale podejrzewam że w tej kwestii nic się nie zmieniło, bo problem cały czas jest ten sam. Pęcherzyki nie rosną i nie pękają, a miesiączkę wywołuje duphastonem. Miałam tez hsc, jajowody drożne, wyniki ogólny badania tez dobry. Liczę że szybko dojdzie do in vitro, bo czas leci...a nie chcemy po prostu czekać i wydawać pieniedzy na coś co nie daje rezultatówsmile dziękuje za zainteresowanie i odpowiedzi
              • ruda797 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 20:17
                Witam
                niestety badanie sa ważne por roku wiec pewnie jak będziesz podchodzila do procedury in vitra lekarz będzie chciał mieć swieze badania. AMH to podstawa aby dostowac protokół i trza zrobić badania na chlamydie aids itd
                • ruda797 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 20:20
                  Ja jak podchodzila do komercyjnego programu 5 lat temu to - poszliśmy w czerwcu na 1 wizyte do kliniki a we wrześniu miałam transfer... Ale mysle ze w ciągu 2 miesięcy wyrobicie sie jeśli porobisz sobie na bieżąco badania. Do jakiej kliniki się udajesz?
                  • adalja29 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 20:26
                    jesteśmy zapisani na wizytę w invimedzie we Wrocławiu.
                    • aas.aa Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 20:54
                      Badania hormonow nie moga byc starsze niz 3 miesiace. Do tego muszisz miec cytologie nie starsza niz rok i jeszcze kilka innych badan, np. na obecnisc chlamydii. Grupe krwi tez musisz miec zrobiona. I jak wczesniej dziewczyny wspomnialy AMH. Jesli zrobisz badania to juz w kolejnym cylku mozecie podchodzic. A do kogo jestescie zapisani?
                      • adalja29 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 21:19
                        do dr Wickiewicz. Część hormonów zdążę zrobić a cytologie miałam kilka miesięcy temu, ale koniec końców lekarz nie podał mi wyniku bo robił ją przed hsc.;/
                        • aas.aa Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 21:31
                          To prowadzi nas ta sama p. doktorsmile
                          • adalja29 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 21:42
                            I jaka ona jest? Bo nic o niej nie wiem i trochę się boję. Jaki miałaś protokół?smile
                            • aas.aa Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 22:03
                              Nie masz sie czego bac, dla mnie wydaje sie byc sympatycznasmile to moje drugie podejscie i teraz ide krotkim protokolem, za pierwszym razem ultrakrotki.
                              Trzymam kciuki za pierwsza wizyte smile
                              • adalja29 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 22:16
                                Dziękismile bardzo nam zależy żeby juz od kolejnego cyklu można zacząć "hodowlę pęcherzyków", bo końcem czerwca partner ma urlop a potem do września pracuje za granica i nie uda mu się wyrwać. Po za tym mam tylko część badan aktualnych, część zdąze zrobić...ale nie wszystkie;/
                                Nie chcemy też dłużej czekać, zwłaszcza że mamy teraz odłożone pieniadze na ten celsmile

• ruda797 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 22:21
                                  posiewy z pochwy trza zrobić przed programem .. bo jeśli cos jest to trza wyleczyć... i to się przeciąga w czasie.
                                  już jest maja.. kiedy masz mieć @?? nie wiem czy uda WAM się w czerwcu zacząć...na AMH czeka się od 10 do 14 dni
                                  • adalja29 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 22:29
                                    jestem dopiero 12 dc, @ się prędko nie spodziewam, bo bez duphastonu sie nie pojawi;/ AMH mogę już zrobić....wizyta jest w 23 dc, jutro zrobie estradiol jak zdążę...
                                • aas.aa Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 22:28
                                  Faktycznie czas Was goni. Zawsze partner moze oddac wczesniej nasienie jesli nie zdazycie. I pozniej zostanie uzyte we wlasciwym czasie. Kiedy masz wizyte?
                                  • adalja29 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 22:33
                                    26 maja, w Dniu Matki....
                                    • ruda797 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 22:43
                                      no to w czerwcu gdzieś w okolicy 24 - zacznie się nowy cykl... a stymulacje zaczyna się do 2 dc wiec gdzies w najlepszym przypadku w okolicy 10-12 dc będzie punkcja i wychodzi to już w lipcu ...i jeśli parnera nie będzie to tak jak aas musielibyście oddac nasienie wczeseniej do mrozenia żeby zostało pozniej uzyte to zapolodnienia..
                                      • ruda797 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 22:45
                                        tzn miało być ze kolejny cykl znacznie się w czerwcu oprócz tego co jeszcze będzie w maju
                                        • adalja29 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 22:55
                                          aaaa, no ja liczyłam już na ten co teraz będzie....ale zobaczymy co lekarka powie na badaniasmile
                                          • ruda797 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 23:00
                                            aaa ok hihi rozumiem
                                      • adalja29 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 22:50
                                        24.06? z moich obliczen nowy cykl wypadnie mi wczesniej o ile @ pogonie duph....w innym wypadku nie pojawi się wcale;/taki regulowany cykl mam co 30-34 dni. Czyli cykl zacząłby się 7 czerwca...tak myślesmile
                                        • ruda797 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 22:58
                                          moment.. piszesz ze @ ma być 26 maja w dzień matki - wiec to jest cykl w którym wydaje mi się ze nie zdążycie ze wszystkim ... liczyłam średnio ze okres pojawia się np. po 28-30 dniach wiec wypada w czerwcu ok 23/24 tak wiec stymulacja zaczela by się w okolicach 25-26 czerwiec..
                                          Nie rozumiem 7 czerwca??
                                          • adalja29 Re: in vitro? kilka pytań 15.05.14, 23:00
                                            nie nie , pewnie nie po kolei pisałam, jestem w 12 dc, wizyte mam 26 maja(tj 23 dc)smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka