Dodaj do ulubionych

Dzień bez progesteronu-problem?

17.05.14, 00:01
Hej dziewczyny.7ego maja miałam transfer dwóch zarodków,22 maja jadę na krew do kliniki.Dzis zauważyłam ze Estrifamu i Progenu starczy mi tylko do wtorku wieczorem,a test jest w czwartek.I tu pytanie,czy może to zagrozić ewentualnej ciąży gdy bede miała jeden dzień przerwy w braniu tabletek?
Obserwuj wątek
    • gomi23 Re: Dzień bez progesteronu-problem? 17.05.14, 20:04
      1ania1
      Uważam, ze nie powinno się nic wielkiego stać! Albo może po malu dawkę zmniejszaj np. Na noc,to tak nie wypływa (mam nadzieje, ze bierzesz dopochwowo). Ja po transferze bralam progesteron i pojawiła się@ wiec odstawilam. Krwawienie straszne, długie, uzywalam tez tamponów. Po 14 dniach zaczęłam krwawić pojechałam do szpitala i okazało się, ze byłam w ciąży. Niestety w 11 TC poronilam, ale wyszły problemy ze zdrowiem ( miałam bakterie w macicy). Pytalam w klinice czy to mógł być powód, ze odstawilam progesteron, wiec mi powiedzieli, ze nie. Może zmniejsza jak wczesniej pisalam na noc dawkę, by "zaoszczędzić" do czwartku. Życzę powodzenia!
      • 1anja1 Re: Dzień bez progesteronu-problem? 18.05.14, 10:55
        Dzięki,też tak sobie pomyślałam,żeby zmniejszyć dawkę,ale nie byłam pewna czy to nie zaszkodzi.teraz tylko czekać do czwartku smile
        • gomi23 Re: Dzień bez progesteronu-problem? 19.05.14, 06:55
          1ania1
          Oczywiście to nie za fajnie, ale dostajemy taka dawkę, ze u słonia podtrzymaloby ciążę. Zawsze to lepiej niż odstawić. Powodzenia.naplisz czy się udało.ntrzymam kciukiwink
      • starajacasie82 Re: Dzień bez progesteronu-problem? 19.05.14, 10:08
        A nie masz możliwości wykonać wcześniej bete hcg gdziekolwiek, niekoniecznie u siebie w klinice? Bo jak miałaś 7 maja transfer, to już praktycznie możesz zrobić, u mnie w klinice lekarze zalecają zrobić 12-14 d po transferze. Jak wyjdzie negat to problem z głowy( przynajmniej w brakiem progesteronu) , a jak pozytyw to myślę, że lekarz rodzinny wypisze receptę, co prawda pewnie na 100 %, ale wolałabym zapłacić więcej i nie ryzykować w razie czego. Wiesz, ciąża po ivf to cud, więc wydaje mi się, że należy do zera zminimalizować ryzykowne czynniki.
        Ja też miałam 7 maja transfer, ja już dzisiaj zrobiłam betę, wynik popołudniu, ale czuję że to tylko formalnośćsad Czuję się mega okresowo.
        • 1anja1 Re: Dzień bez progesteronu-problem? 20.05.14, 21:01
          Pewnie mogłabym gdzieś tu na miejscu zrobić,ale szczerze mówiąc nie bardzo mam czas,ostatnio miałam tyle wolnego,że teraz po prostu nie mogę się wyrwać z pracy,rano nie zdążę, wieczorem za późno wracam do domu sad w czwartek jadę do kliniki i wszystkiego się dowiem.
          • 1anja1 Re: Dzień bez progesteronu-problem? 22.05.14, 14:22
            Byłam dziś w klinice,problemu oczywiście nie było, pani doktor sama stwierdziła że to było najlepsze rozwiązanie ze zmniejszeniem dawki,teraz dostałam nowe recepty i mam dalej ciągnąć z tabletkami.
            aaaa i beta oczywiście podwyższona-jestem w ciąży big_grin
            • gomi23 Re: Dzień bez progesteronu-problem? 22.05.14, 22:39
              To super! Życzę wszystkiego najlepszego, by dobrze Małyszem rósł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka