Dodaj do ulubionych

Prolaktyna a endokrynolog.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 21:08
Mam Prolaktyne 1232 uIU/ml wiem ,że to bardzo dużo byłam u ginekologa rzeby
dał mi coś na zbicie ale on mi powiedział ze sam nie moze ponieważ musi mieć
konsultacje od endokrynologa i czy nie nie mam jakichś guzków .Chodzi o to
czy prolaktyna nie jest za wysoka od przysadki mózgowej.Czy któraś tak miała
i jakie badania robiła i czy je zlecał endokrynolog.Bardzo bede wdzieczna za
wszystkie porady nie wiem juz co mam robic.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasiak Re: Prolaktyna a endokrynolog. IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 07.09.04, 23:02
      hej!Mam podobny problem.Prolaktyna 170 przy normie do 25 (inne jednostki).Od
      ginekologa dostalam skierowanie do endokrynologa,podobnie jak Ty i on zlecil mi
      inne badania.Przy tak wysokiej prolaktynie od razu jednak zalecil Bromergon 2x1
      tabl.Bralam go przez 2 miesiace i zbil mi prolaktyne do 10,niestety potem znowu
      wzrosla. Teraz nie biore,bo 28.09 ide na kilka dni do szpitala na reszte badan -
      prolaktyna z obciazeniem, rezonans przysadki mozgowej, hormony tarczycy.Nalezy
      znalezc przyczyne takiej wysokiej Prl a potem najprawdopodobnie bede brala
      znowu Bromergon.Niestety juz do konca zycia, bo ponoc Prl mozna obnizyc,ale
      tylko poprzez branie tabletek i bardzo rzadko wraca ona do normy.Nic sie nie
      martw, endokrynolog napewno Ci wszystko dokladnie wytlumaczy i zleci
      odpowiednie badania.
      Zycze powodzenia i pozdrawiam!
    • magdulka26 Re: Prolaktyna a endokrynolog. 07.09.04, 23:02
      Ja nie mialam konsultacji z endokrynologiem,ginka przepisała mi bromergon po
      którym bardzo szybko mi spadla prolaktyna .Ja mialam w innych jednostkach
      podane ,ale tez była bardzo wysoka.Norma do 24,5ng/ml a moja wynosiła
      128,1ng/ml.W ciągu miesiąca mi spadła.

Chcę zajść tak jak słoneczko.
      • samanta25 Re: Prolaktyna a endokrynolog. 08.09.04, 00:24
        Dziewczyny przy tak wysokiej prolaktynie warto się zgłosić do endokrynologa. Ja
        miałam "tylko" 56,00 ng/ml a i tak po kilku miesiącach walki z rosnącą i
        spadającą na przemian PRL zgłosiłam się do endokrynologa.
        Warto zrobić rezonans przysadki aby wykluczyć mikrogruczolaka. Miałam
        skierowanie na inne badania: androstendion, USG badnerczy, progesteron 17-OH i
        jeszcze kilka innych.
        W ostateczności po monitoringu cyklu w klinice okazało się że mam niski poziom
        estrogenów i grozi mi wczesna menopauza sad

• madziuska Re: Prolaktyna a endokrynolog. 08.09.04, 01:51
          Witam
          Ja też mam podobny problem. Właśnie jestem po niedawnej wizycie u endo.Byłam u
          niego po raz pierwszy gdy moja prl wynosiła 1220 przy normie 120 a po teście z
          metokl to już szkoda pisać (ponad 20x ponad normę). Podczas pierwszej wizyty
          dostałam skierowanie na rezonans i bromergon 1xdzienne na noc. W tej chwili już
          mam wyniki badań - wszystko OK a prl po 3 miesiącach spadła do 80 czyli super.
          Bromegon mam brać nadal i tak przez conajmniej 2 lata czyba że wreszcie będzie
          ciąża - wtedy odstawić. Dodatkowo mam PCO i nadciśnienie tętnicze i to też
          muszę leczyć.Tak więc nie ma lekko - całkiem niezła garść pigułek. Zastanawiam
          się jednak dlaczego nie dostałam skierowania na te wszyskie badania, które Ty
          będziesz robić? Czy są mi nie potrzebne czy też jakieś zaniedbanie?
          A o dziecko staram się już 5 lat i wiele wiele już przeszłam
          pozdrawiam i chcę was wszystkie uściskać smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka