Dodaj do ulubionych

Drożne jajowody + endo + ciąża naturalna

28.04.15, 13:45
Witam,

jestem po badaniach hormonalnych (wszystko w normie łącznie z tarczycą) i HSG (budowa anatomiczna ok, oba jajowody drożne). Od ponad roku staram się o dziecko, mąż ma super wyniki. Pozostaje mi chyba tylko zbadanie, czy mam endometriozę (często boli mnie podbrzusze podczas stosunku, ale lekarz mówi że to z powodu budowy macicy - jest lewo zgięta w lewą stronę i to dość mocno). I moje pytanie, czy nawet jakbym ją miała a mam drożne jajowody i owulację (potwierdzona w kilkunastu cyklach) to mogę zajść w ciąże w naturalny sposób? Będę wdzięczna za informację smile
Obserwuj wątek
    • betka1984 Re: Drożne jajowody + endo + ciąża naturalna 29.04.15, 10:22
      Hej. Jakbym czytała o nas. Dokładnie to samo- nawet macica zgieta w lewa stronesmile ja miałam jeszcze polipy.No i nowotwór męża więc spieszyło nam się. My akurat po 2,5 roku zdecydowalismy sie na IVF, ale tak nam gładko poszło (3 transfery z czego 2 udane), że zastanawiam się czy jakbyśmy się wstrzymali to czy nie udałoby się naturalnie.. Myślę, że masz szansesmile a co do endo to mam 2 koleżanki, które z endo zaszły bez problemu. powodzeniasmile
    • kalina_lin Re: Drożne jajowody + endo + ciąża naturalna 29.04.15, 19:39
      Gwarancji nikt nie da. Czasem zachodzą naturalnie w ciążę pary, którym nikt już specjalnych szans już nie dawał. A czasem wyniki są idealne, jajowody drożne, oboje partnerzy zdrowi, a ciąży brak. Wtedy mówimy o tzw. niepłodności idiopatycznej. Rok starań to jeszcze nie tak długo. To dobry moment, żeby się gruntownie przebadać, ale jest duża szansa, że jeśli wszystko będzie ok, w końcu uda się zajść. Powodzenia wink
      • ela_8_4 Re: Drożne jajowody + endo + ciąża naturalna 30.04.15, 10:08
        Dzięki za informację smile lekarz kazał ponownie zbadać nasienie męża. Wczoraj robiłam progesteron w 22dc i wyszedł 23, także mogłabym utrzymać ciążę. Będę miała jeszcze powtarzane badanie TSH, prolaktyny, LH, estradiolu, witam. B12. Wcześniej były w porządku, więc myślę, że i tym razem tak będzie. Odczekam jeszcze te 3-4 miesiące do sierpnia/września i wówczas chyba poproszę o skierowanie na laparoskopię, żeby sprawdzić, czy to nie endometrioza. Martwią mnie te bóle. Może to faktycznie od skrętu macicy w lewo? nie chcę się nakręcać, daję sobie jeszcze kilka miesięcy prób wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka