Dodaj do ulubionych

BARDZO WAZNE!

IP: 153.19.99.* 05.10.04, 09:27
Dziewczyny tak dalej nie może być, żebyśmy rujnowały się finansowo(jeśli
wogóle nas stać) na leczenie niepłodności! Społeczeństwo się starzeje i kto
będzie pracował na przyszłych emerytów? To leży w interesie całego
społeczeństwa, a nie tylko dotkniętych problemem niepłodności par
małżeńskich. Kurcze zbierzmy się jakoś i zaprotestujmy! Może jakieś pismo,
demonstracja, zbieranie podpisów? Wierzę, że coś wymyślimy. Przecież wiele
naszych dolegliwości oprócz niepłodności (nieleczone) rujnuje nam zdrowie, a
czasem może zagrażać życiu. Napiszcie co o tym sądzicie
Obserwuj wątek
    • maretina Re: BARDZO WAZNE! 05.10.04, 09:30
      jesli w polsce nie wprowadzi sie systemu prywatnych ubezpieczen to nie mamy
      szans na leczenie. panstwowa sluzba zdrowia na calym swiecie to jedynie
      podstawowe badania zdrowotne, podstawowe leczenie. na wiecej ze skladek nie
      starcza. nie ma co sie oszukiwac. cala reszta w cywilizoanych krajach jest
      pokrywana ze srodkow z ubezpieczenia dodatkowego. wkurza mnie nasze panstwo, ze
      nie daje nam takiej mozliwosci.
    • ewa.analityk1 Re: BARDZO WAZNE! 05.10.04, 11:44
      ja też od dawna marzę o prywatnych ubezpieczeniach 2-3% do państwa na
      podstawowe , a potem sama sobie wybieram pakiet ubezpieczeń
    • Gość: cetka Re: BARDZO WAZNE! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.10.04, 20:07
      jestem za.
      • Gość: nowa Re: BARDZO WAZNE! IP: 153.19.99.* 06.10.04, 13:54
        podnoszę, bo dziś już jest artykuł w Polityce, więc może idźmy z ciosem?!
        • maretina Re: BARDZO WAZNE! 06.10.04, 13:57
          probowalam zainteresoac kilka wydawnictw tematem nieplodnosci. twierdza
          zgodnie, ze temat "zuzyty" sad(((. sa zainteresowani pod warunkiem, ze jakis
          mega cud sie zdarzy jeden na europe np.
          newsweek sie wycofal z reportazu o kobiecie, ktora ma zespol turnera i urodzila
          po inv dzieckao, siostra dala jej komorke jajowa. napisali tekst a potem
          zadzwonili do konkurencyjnej kliniki a tam pan profesor powiedzial, ze to zadna
          rewelacja i tekst nie poszedl. tylko kobiecie dupe truli niepotrzebnie. zatem
          juz jestem ostrozna i spasowalam w tym temacie.
          • Gość: nowa Re: BARDZO WAZNE! IP: 153.19.99.* 06.10.04, 14:02
            ja myślałam raczej o ataku na Ministerstwo Zdrowia czy jak to tam zwą teraz,
            walkę o refundację kosztów leczenia itd, a niekoniecznie skupianie sie na
            pojedynczych przypadkach (chociaż to one tworzą tę całość); jesteśmy pierwszymi
            ofiarami błędnej polityki państwa, dalej będą za nią płacić następne pokolenia;
            ok niepłodność boli niepłodnych, ale ujemny przyrost naturalny zaboli całe
            społeczeństwo
            • Gość: agakra Re: BARDZO WAZNE! IP: *.chello.pl 06.10.04, 14:05
              oj chyba nie mamy szans. pamietaj, że polska jest krajem "katolickim" a to co
              my robimy nie mieści się w "wartościach chrześcijańskich". W sejmie są
              sami "katolicy" i myślę, że to nie przejdzie.
              • maretina Re: BARDZO WAZNE! 06.10.04, 14:07
                Gość portalu: agakra napisał(a):

> oj chyba nie mamy szans. pamietaj, że polska jest krajem "katolickim" a to co
                > my robimy nie mieści się w "wartościach chrześcijańskich". W sejmie są
                > sami "katolicy" i myślę, że to nie przejdzie.
                to krzywdzaca opinia. jestemkatoliczka i nie potepiam in vitro ani niczego ze
                wspomaganiem rozrodu. moj gin jest katolikiem a robi inv.... nie gadajmy
                stereotypamismile
                • Gość: nowa Re: BARDZO WAZNE! IP: 153.19.99.* 06.10.04, 14:10
                  popieram! też jestem katoliczką i nie potępiam in vitro; nie uogólniajmy
                • Gość: agakra Re: BARDZO WAZNE! IP: *.chello.pl 06.10.04, 14:13
                  nie o to mi chodzi. Chodzi mi generalnie o rzad i sejm, bo to od nich zalezy
                  czy nieplodnosc, in-vitro bedzie refundowana.
                  • maretina Re: BARDZO WAZNE! 06.10.04, 14:17
                    Gość portalu: agakra napisał(a):

> nie o to mi chodzi. Chodzi mi generalnie o rzad i sejm, bo to od nich zalezy
                    > czy nieplodnosc, in-vitro bedzie refundowana.
                    no invitro juz przeglosowali.... i to w tym "katolickim" krajusmile
                    tu naprawe ie chodzi o to co nam sejm dopisze do refundowanych procedur! zeby
                    na te dopisane rzeczy byla szansa realizacji to musi byc na to kasa!
                    budzet nie jest z gumy, nie rozciagnie sie, dlatego powinna byc ustawa o
                    dobrowolnych ubezpieczeniach. z tego powinny byc robione takie procedury jak
                    leczenie nieplodnosci itd.
                    • Gość: agakra Re: BARDZO WAZNE! IP: *.chello.pl 06.10.04, 14:24
                      ja mówie generalnie, bo jak sie popatrzy na "katolików" pod kościołem św.
                      Brygidy to az strach się bać. Ja wiem, ze powinna być ustawa o dobrowolnych
                      ubezpieczeniach nawet dwoma rekami sie pod tym bym podpisala. Bo uwazam, ze ta
                      ustawa co teraz jest jest beznadziejna, bo ja nie korzystam z państwowej służby
                      zdrowia i place skladki.
                • Gość: cetka Re: BARDZO WAZNE! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.10.04, 15:16
                  bez urazy, maretinko, ale jesli przyczepiasz sobie etykiete - w tym przypadku
                  katolika, to chyba powinnas zyc zgodnie z zaleceniami "gory, przelozonych"?
                  jezeli nie zgadzasz sie z ich zaleceniami, to mozesz i tak dalej wierzyc w co
                  chcesz, ale nie nazywaj sie katoliczka. to nie chodzi o stereotypy, tylko o to,
                  co kryje sie pod okreslona definicja.

to tak jakbym ja powiedziala, ze jestem wegetarianka, ale jem schabowe, bo
                  lubie. albo jestem pacyfistka, ale pojade do iraku, bo zasluzyli sobie.

nie chce, zebys odebrala to jako atak. wiem, ze sprawy religijne budza b.
                  gorace uczucia (i gwaltowne - pare wojen juz bylo na tle religijnymsmile.

• mamalgosia Re: BARDZO WAZNE! 06.10.04, 15:23
                    dobrze napisane
    • mamalgosia Re: BARDZO WAZNE! 06.10.04, 14:11
      Ale weź pod uwagę, skąd ta niepłodność. W wielu przypadkach spowodowana jest
      uprzednim korzystaniem z hormonalnych środków anty, albo z nieuzasadnionego
      odkładania rodzicielstwa "na później", a lata lecą. NIestety.
      Co do leczenia niepłodności, to zależy, co masz na myśli. Np. duphaston leczy
      niepłodność i kosztuje 1,50 zł za tabletkę, czyli wypada około 30-60 zł na cykl
      ( a na jednym cyklu przecież się nie kończy). Uważam, ze cena jest bardzo
      wysoka.
      Ale inne leki też niestety są drogie - wiem, bo często chorujęsad(
      A jeśli chodzi o in vitro, to oczywiście nie leczy ono niepłodności
      • maretina Re: BARDZO WAZNE! 06.10.04, 14:15
        duphaston nie leczy nieplodnosci, on tylko uzupelnia niedobor porgesteronu w
        organizmie.
        zaluje, ze bralam antyki wczesniej, ale nie demonizujmy, nie wytykajmuy palcami
        kobiet, ktore swiadomie planowaly swoje macierzynstwo i zabezpieczaly sie
        wtedy, kiedy nie planowaly ciazy. mamy prawo korzystac z tego co jest dla nas
        dostepne, jesli lekarz nam to poleca.nieplodnosc nie jest wynikiem stosowania
        antykow, to zbyt zlozony problem, by zamknac go w jednym lakonicznym zdaniu.
        • Gość: nowa Re: BARDZO WAZNE! IP: 153.19.99.* 06.10.04, 14:16
          "W wielu przypadkach [niepłodność]spowodowana jest
          uprzednim korzystaniem z hormonalnych środków anty, albo z nieuzasadnionego
          odkładania rodzicielstwa "na później"
          nie zawsze tak jest, nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej, nie byłam jescze
          w ciąży, więc też jej nie usuwałam (i nie zrobiłabym tego, ale to inny temat),
          zawsze PODOBNO (wg lekarzy) byłam zdrowa, mam 27 lat, a problemy? dowiedziałam
          się właśnie, że sąsmile
          • Gość: nowa Re: BARDZO WAZNE! IP: 153.19.99.* 06.10.04, 14:21
            oczywiście miało byćsad ah emocje i nie zauważyłam
          • mamalgosia nowa 06.10.04, 14:25
            już Ci odpisałam w innym wątku.
            "W wielu przypadkach" nie oznacza przecież "Zawsze", prawda?
        • Gość: agakra Re: BARDZO WAZNE! IP: *.chello.pl 06.10.04, 14:20
          i tu jest problem, bo większość myśli, że to wszystko nasza wina bo brałyśmy
          tabletki anty albo postawilismy na kariere. Brakuje w naszym spoleczenstwie
          swiadomosci, dlatego ustawa aborcyjna musi byc znowelizowana, dzieci musza sie
          uczyc o swiadomym macierzynstwie, bo poźniej wychodza takie kwiatki, brałas
          pigułki i sama jestes sobie winna. I to jest nieprawda!!! I dlatego pisze tu o
          katolikach w sejmie, którzy nie chca sie zgodzic z nowelizacja ustawy.
        • mamalgosia maretino 06.10.04, 14:24
          maretina napisała:

> duphaston nie leczy nieplodnosci, on tylko uzupelnia niedobor porgesteronu w
          > organizmie.
          Dokładnie tak. A zbyt niski poziom progesteronu powoduje niemożność zajścia w
          ciążę. Duphaston nie tylko na bieżąco uzupełnia progesteron, ale leczy
          sluzówkę, tzn. sprawia, że zaczyna ona sama wydzielać prawidłową ilośc tego
          hormonu. Tak więc leczy niepłodność.

> zaluje, ze bralam antyki wczesniej, ale nie demonizujmy, nie wytykajmuy
          palcami
          A kto kogo wytyka? Stwierdzam tylko fakt, że w wielu przypadkach pigułki anty
          tak zadziałały

>
    • Gość: melena2 Re: BARDZO WAZNE! IP: *.mos.gov.pl 06.10.04, 14:36
      Rany, to oczywiste, że jestem za. Leki są koszmarnie drogie. Gdzieś na forum
      wyczytałam, że wizyty w Novum są tanie - 50 zł. Dla mnie to nie jest tanio,
      zważywszy, że miałam po 3 wizyty w tygodniu.
      Zaznaczam: nie stosowałam NIGDY antykoncepcji, nie byłam leczona hormonalnie,
      żadnych operacji, poronień itp. - lekarze zgodnym chórem twierdzili, że u mnie
      wszystko w porządku i że nie będę miała żadnych problemów z zajściem w ciążę, a
      tutaj... 4 lata po ślubie i nic.
    • Gość: maksia Re: BARDZO WAZNE! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 08:29
      Chyba Ci na górze wykorzystują fakt, że kobieta która pragnie dziecka wykopie
      kase spod ziemi, zeby tylko sie powiodło. Ale to co sie dzieje obecnie to już
      przesada. jestem 10 lat po subie, a dwa lata po zaczęłam sie starac na
      powaznie. zadnej antykoncepcji nie było i ani jednej ciązy. Nic. Ale kasy sporo
      wydałam zarówno na lekarzy (nie zawsze kompetentnych i uczciwych)jak i na cały
      ten chory system zdrowia. Nie wiem co sie dzieje z naszymi pieniędzmi. Składki
      coraz to wyższe a usługi coraz gorsze. jesli leczymy sie prywatnie to dlaczego
      płacimy na panstwową słuzbę zdrowia. Padł tu dobry pomysł, pare % na państwowe
      na podts. leczenie a resztę na wybranego prywatnego ubezpieczyciela
      zdrowotnego. Sek w tym, ze pomysł z prywatnymi kasami chorych nie przejdzie tak
      łatwo, bo przeciez za duzo kasy odejdzie z budzetu. A tu trzeba mądrym
      ministrom płacic pensje, nagrody i odprawy kiedy odchodzą ze stanowisk, bo dali
      d... . A siedziby NFZ jak wygladają? Moja siostra ostatnio odwiedziła marmurowy
      odział w Rzeszowie i ją zatkało. Z wrażenia oczywiście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka