Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja przed in vitro?

23.10.04, 22:06
Zwracam się z tym pytaniem do dziewczyn z tym doświadczeniem.Czy
antykoncepcja jest konieczna przed in vitro,czy któraś sobie to odpuścila?Ja
nigdy nie mialam problemu z owulacją a lekarz mi zalecil antykonc.po to by
jajniki odpoczęly,by w następnym cyklu byla lepsza owul..Szczerze mówiąc
szkoda mi cyklu.Co wy na to.Odpowiedzcie proszę bo dziś muszę podjąć decyzję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: Antykoncepcja przed in vitro? IP: *.gorzow.mm.pl 23.10.04, 22:36
      Ja miałam IVF i wcześniej nie brałam żadnych środków antykoncepcyjnych, nawet
      szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę. Owu miałam co miesiąc idealne. Ola
      • Gość: aloe Re: Antykoncepcja przed in vitro? IP: *.crowley.pl 23.10.04, 23:15
        ja właśnie jestem po podaniu leków anty...ych, zastosowano je właśnie po to żeby
        wyciszyć jajniki, chyba oni wiedzą że to może poprawić później jakość, tak mi
        się wydaje. Jutro będę miała właśnie pierwsze badanie po tej nowości ale nie
        będę mogła ci odpowiedzieć bo będę w Białymstoku i nie będę miała tam inernetu,
        chyba??
        powiem ci za dwa tygodnie czy to poskutkowało. życzę powodzenia
      • mala00 Re: Antykoncepcja przed in vitro? 23.10.04, 23:24
        Olu czy powiodlo się twoje in vitro?
        • aga_lub_marcin Re: Antykoncepcja przed in vitro? 23.10.04, 23:28
          mala00 napisała:

> Olu czy powiodlo się twoje in vitro?

Mała, jeśli decyzję masz podjąć dzisiaj, a nikt nie poda mocnego argumentu, że
          nie jest konieczne stosowanie anty, to please zastosuj sie do zaleceń lekarza,
          nie chcę mieć cie na sumieniu jesli przez moje sugestie zmniejszysz sobie
          szansę na invitrosmile
          • mala00 Re: Antykoncepcja przed in vitro? 23.10.04, 23:52
            Rozmawialiśmy dlugo z mężem co mam robić i oboje podjęliśmy decyzję-od dziś
            zaczynam antykon.Co ma być to będzie.Cholernie się boję tej calej procedury i
            tego jak to wszystko zniosę ale wiem nie jestem sama i wierzę,że w was
            drogieFOREMKI zawsze znajdę wsparcie.Aga lub marcin-trzymaj kciuki.
            • Gość: Dagmara Re: Antykoncepcja przed in vitro? IP: *.cnclrk01.pa.comcast.net 24.10.04, 04:41
              Ja bralam anty scisle wg zalecen i mialam blizniaki. Tak jak juz ktos
              powiedzial, nie stosujac sie do zalecen lekarza mozesz powaznie zmniejszyc
              swoje szanse na powodzenie! CZy przyznalabys sie mu/jej, ze tego nie
              bierzesz? Oni wiele sie ucza na podstawie reakcji Twojego organizmu w
              pierwszej probie... gdyby druga okazala sie niezbedna, wykorzystaja te wiedze
              dla Twojego dobra, wiec we wlasnym interesie wspolpracuj z nimi.

SAmej procedury nie ma sie co bac
              • mala00 Re: Antykoncepcja przed in vitro? 24.10.04, 09:50
                Dziękuję Wam bardzo za te wszystkie wypowiedzi.Postanowiliśmy z mężem że
                będziemy wspólpracowac z lekarzem.Bedę informować was na bieżąco.Trzymajcie
                kciuki
                • tekla12 Re: Antykoncepcja przed in vitro? 24.10.04, 10:36
                  Oprócz wyciszenia jajników antyki spełniają również swoją podstawową rolę -
                  mają zapobiec stymulacji do ivf we wczesnej ciąży. Pozdrawiam i życzę
                  powodzenia T.
                  • aga_lub_marcin Re: Antykoncepcja przed in vitro? 24.10.04, 11:12
                    Będę trzymała! I myślala pozytywnie, dobra energia to polowa sukcesusmile
        • Gość: Ola Re: Antykoncepcja przed in vitro? IP: *.gorzow.mm.pl 24.10.04, 20:33
          Moje "in vitro" właśnie leży w drugim pokoju i nie może zasnąć (ma prawie 10
          nmiesięcy) i udało się za pierwszym razem. Powodzenia trzymam kciuki za Was
          wszystkie! Ja nie miałam możliwości rozmów na Forum, gdy walczyliśmy o Bąbelka
          (nawet nie wiedziałam o tym, że istnieje, bo kupiłabym chyba komputer
          wcześniej).Ola
    • Gość: Sasi. Re: Antykoncepcja przed in vitro? IP: 80.51.74.* 24.10.04, 17:33
      antykoncepcje w cyklach poprzedzajacych IVF stosuje sie glownie u kobiet, ktore
      maja tendencje do tworzenia torbieli. Ja na przyklad nie przyjmuje tabletek,
      natomiast w 21 dniu cyklu poprzedzajacego wlasciwa stymulacje i zabieg dostalam
      dlugodzialajacy zastrzyk z Diphereliny (3,75) na "wyblokowanie" pracy jajnikow
      i wyciszenie dzialan przysadki mozgowej (dlugi protokol). W poprzednim
      podejsciu bylam na krotkim protokole i komorki jajowe okazaly sie niedojrzale.
      Wtedy stymulowalam sie do klasycznego IVF - teraz podchodze do ICSI.
    • Gość: jo Re: Antykoncepcja przed in vitro? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 14:16
      droga MALA00, ja jestem po pierwszym nieudanym ivf i nie brałam tabletek anty,
      ale- podobnie jak inne dziewczyny- od 21 dc poprzedniego mąż robił mi zastrzyki
      z diphereliny, które zatrzymały pracę przysadki. zastrzyki te miałam podawane
      do dwóch dni przed punkcją (do 13 dnia cyklu ivf) i podobno w takim programie
      nie bierze się antykoncepcyjnych... jutro idę na ostatnie ustalenia w sprawie
      drugirgo programu i dowiem się, jak to będzie teraz wygladało. ostatnio
      dostawałam w porywach po trzy zastrzyki dziennie i miałam tego serdecznie dość-
      być może teraz coś się zmieni (wyprodukowałam 9 oocytów- to podobno jest ok,
      niestety z trzech podanych zarodków żaden się nie zagnieździł...) pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka