Gość: Ania IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 21:46 Czy jest na forum ktoś kto ma cos takiego. Jakie są szanse na ciąże przy takiej wadzie. Czy można coś zrobić? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosia Re: macica dwurożna IP: *.nat.visnet.pl 12.05.02, 12:06 Nie jest to wada, która dyskwalifikuje cię jako matkę.Są różne szkoły na tem temat. Jedni lekarze uważają, że niezbędna jest korekta chirurgiczna inni uważają, że chirurgia dopiero w ostateczności. W każdym razie są kobiety, które zachodzą w ciąże z tą wadą i z mniejszym lub większym problemem pomyślnie ją kończą - opinia lekarzy. Ja niestety nie należe do tych szczęśliwych. Niemniej jednak u Ciebie wcale nie musi to stanowić problemu. Jeżeli będziesz chciała więcej informacji to prośze na e-mail mpis@interia.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: macica dwurożna IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.05.02, 14:03 I u mnie stwierdzono te wade. Macica nie byla calkowicie podzielona, miala przegrode w gornej czesci, a jej rogi byly wyciagniete. Kilka lat temu mialam zrobiona operacje plastyczna, ktora miala przywrocic poprawny ksztalt. Jednym ze wskazan do operacji bylo przypuszczenie ze w przyszlosci bede musiala korzystac z technik ivf aby miec dzieci. Po kilku latach trafilam do Novum, gdzie dr W. skrytykowal wykonanie u mnie tego zabiegu jako zupelnie nie potrzebnego. Radze zastanowic sie nad koniecznoscia korygowania ksztaltu macicy, gdyz KAZDY taki zabieg powoduje nieodwracalne zmiany w postaci zrostow. Moze on takze byc przyczyna endometriozy. Z tego co sie orientuje macica dwurozna moze byc zagrozeniem przy donoszeniu ciazy, z pewnoscia jednak z ta wada w ciaze sie zachodzi. Odpowiedz Link Zgłoś