Dodaj do ulubionych

SONOHYSTEROGRAFIA???

12.03.05, 11:22
WITAMwink)) Prowadzę zaciętą walkę z moim PCO i słabymi plemniczkami męża. Mam
teraz mieć zrobioną sonohysterografię. Czy któraś z Was miała to robione- na
czym polega to badanie i jakie są jego koszty? pozdrawiam wszystkie starające
się o dzidzię!! papa
Obserwuj wątek
    • karola11 Re: SONOHYSTEROGRAFIA??? 12.03.05, 12:22
      Nie wiem co to oznacz ten termin ale też jestem zainteresowana bo możliwe, że
      mnie też to czeka. Ja zaczełam walkę z PCO i interesuję mnie jak długo się już
      starasz?
      • agnes59 Re: SONOHYSTEROGRAFIA??? 13.03.05, 12:35
        www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/histero.html
        Witam to jest link do strony opisującej dokładnie to badanie.
        Jest to poprostu badanie drożności jajowodów z użyciem USG(a nie tak jak w
        przypadku HSG z rentgenem).Badanie to lekarze nazywają różnie SONOHYSTEROGRAFIA
        albo HISTEROSALPINGOSONOGRAFIA(HyCoSy).Ja to badanie robiłam w Gdańsku w
        Inviccie i kosztowało mnie 180zł.Nie jest takie straszne.Troszkę bolało,ale
        jest to ból porównywalny do bólu podczas @ i trwa parę minut.Całe badanie
        trwało jakieś 15min.Przed badaniem koniecznie zrób badanie czystości pochwy i
        OB.Ja dotatkowo miałam przepisany antybiotyk,który brałam;1 tab dzień przed
        badaniem,2tab w dniu badania i 1tab dzień po.2godziny przed badaniem 2 no-spy i
        2 paracetamole.
        • natasza.p Re: SONOHYSTEROGRAFIA??? 14.03.05, 09:39
          Agnes- bardzo, bardzo Ci dziękuje za informację. Dzięki Tobie już nie
          jestem "zielona" w tym temaciesmile). Pozdrawiam gorąco. Trzymam kciuki za
          powodzenie w Twoich staraniach. papa
          • agiq Re: SONOHYSTEROGRAFIA??? 14.03.05, 09:54
            Ja miałam wykonywane to badanie ale nie z barwnikiem kontrastowym tylko z NaCl,
            lekarz przez cewnik wprowadza do jamy macicy sól fizjologiczna i potem na USG
            ogląda macicę i patrzy czysól przedostała się do jamy otrzewnej - jeżeli tak to
            znaczy że minimum 1 jajowód jest drożny. To jest takie uproszczone i mało
            inwazyjne badanie HSG, jeżeli nie ma większych podejrzeń co drożności
            jajowodów. Mnie w ogóle nie bolało bez leków przeciwbólowych czy no-spy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka