Dodaj do ulubionych

Lh oraz FSH jak to jest......

06.05.05, 14:02
mam normy labolatorium
FSH
faza folikualna 3.5-12.5
faza owualna 4.7-21.5
LH
faza folkualna 2.4-12.6
zaza owualna 14.0-95.6

No i pytanko w 3dc mialam FSH 8.31 czyli norma i LH 6.11
Tym razem faza okoloowu FSH spadło i jest 5.98 tez w normie ale nizej niz w
3dc tak ma byc ?????????
na LH czekam do 16-tej jeszcze nie ma wyniku.
Obserwuj wątek
    • tekla12 Re: Lh oraz FSH jak to jest...... 06.05.05, 14:10
      Wynik z 3dc jest ok. Fsh spadło, bo estradiol poszedł w górę, tak ma być.
      • asiulka1976 Re: Lh oraz FSH jak to jest...... 06.05.05, 14:12
        no to super surprised) dzieki surprised) bo ja juz szału dostaje hihiih no i prolaktynka
        wtedy rośnie hihi ale i ja mam w normie na szczescie surprised)
    • asiulka1976 ojezuuuuuuuuuuuuuu 06.05.05, 14:11
      ja oczywiscie szukammmmmmmmm i ...........
      "Istotne znaczenie dla prawidłowego przebiegu owulacji ma również hormon
      produkowany przez przysadkę - prolaktyna (PRL). Nieprawidłowe jest zarówno
      podwyższone stężenie tych hormonów, jak również zbyt niskie poziomy FSH i LH we
      krwi oraz ich nieprawidłowy stosunek ilościowy (powinien być bliski 1)."
      - ze co to znaczy bliskie 1 ????

"U niektórych pacjentek mimo prawidłowych lub nieznacznie obniżonych wartości
      FSH i LH nie występują owulacje."
      - bbuuu

"W tych przypadkach sukces przynosi stymulacja jajeczkowania cytrynianem
      klomifenu (clomid, clostilbegyt) - lekiem o działaniu antyestrogennym - który w
      wyniku hamowania sprzężenia ujemnego osi podwzgórze-przysadka-jajnik wywołuje
      uruchomienie rezerw czynnościowych przysadki i wyrzut dodatkowej ilości
      gonadotropin wywołujących jajeczkowanie."
      - rewelacja

"Często spotykamy się również z sytuacją, gdy owulacje występują w większości
      cykli miesiączkowych, jednak ze względu na zbyt małą produkcję progesteronu
      przez ciałko żółte (niewydolność ciałka żółtego) kobieta nie zachodzi w ciążę.
      U kobiet tych obserwujemy obniżenie stosunku LH do FSH poniżej 1."
      - ja mam na szczesci epo wyzej surprised) ale cos mi sie i tak nie podoba

• asiulka1976 mam wynik LH :O( 06.05.05, 15:43
      11.45 norma to 14.0-95.6
      nie wiem czy iść we wtorek do gina czy w nast cyklu surprised(
      mam sluz owulacyjny ale tempka jeszcze nie skoczyła dzis 11dc owu z poprzednich
      cykli 14-18dc
      • pimpek_sadelko Re: mam wynik LH :O( 06.05.05, 16:02
        masz dobre wyniki. gin z nimi nic nie zrobi. jesli mialas isc to idz, jesli nie
        to szkoda kasy na wizyte. chyba ze lecisz na dalsze "szukanie" przyczyny braku
        ciazy.
        • asiulka1976 Re: mam wynik LH :O( 06.05.05, 16:26
          martwi mnie ten niski LH ale moze jeszcze owu sie nie zbliza to ze mam sluz
          płodny moze być i na 7 dni przed owu tak sobie tłumacze ale... wedłóg zapisków
          owu była miedzy 14 a 18 dc wiec troszku jest czasu moze za szybko zrobilam te
          badania po tempce poznam ale to za kilka dni. Do gina chcialam isc z wynikami
          ale brak mi jeszcze progesteronu musze tez wyczuc moment aby zrobic po owu a
          przed wziecien duphastonu........ wwwrrrrr co za zycie....
    • naka1 Re: Lh oraz FSH jak to jest...... 06.05.05, 18:37
      jesli LH będzie tak jak popzrednio to powienno być ok, jeśli nie to nie wiem.
      nie liczy się tyle wartość samych hormonów w normie 0 to znaczy też ale nie
      tylko - wazne jest aby stosunek LH do FSH oscylowal w pobliżu jedynki, jeśli
      będzie mniej niz 1 to moze to świadczyć o niedomodze lutealnej a jak większy niż
      1 to bywa to często objawem policystycznych jajników. pozdrawiam
    • pandziksa Re: Lh oraz FSH jak to jest...... 06.05.05, 20:47
      Witaj Asiu. Wyniki mam podobne do ciebie tylko i LH i FSH mam około 2 niżej.
      Taki stosunek tych hormonów może świadczyć o niedomodze lutealnej. Możesz mieć
      niedomogę bo pamiętam, że Twoje cykle były takie dosyć płaskie tzn mały wzrost
      po owulacji. Tylko dziwi mni to mimo szystko bo przecież zawsze brałaś
      duphaston. Ja prawdopodobnie nie mam niedomogi bo tempka prawidłowa a długość
      drugiej fazy to aż 16dni.Prolaktyne mam podwyższoną ale dolipca nic z tym nie
      będę robiła bo wtedy powtórne badania M. Robiłaś może TSH ? A badania nasionek?
      Dał się w końcu Twój M namówić? Dziś mam 1 dc ale powiem szczerze teraz jak się
      wszystkiego dowiedziałam na cud już nie czeksałam i tempki też nie mierzyłam.
      Napisz co u Ciebie.
      • asiulka1976 pandziksa 06.05.05, 21:17
        odpisalam na gazetowy surprised)
    • pimpek_sadelko Re: Lh oraz FSH jak to jest...... 06.05.05, 21:23
      a dlaczego sugerujecie noedomoge na podstawie badania z 3 dc?
      moj stosunek lh do fsh nigdy nie byl taki jak piszecie, a mialam piekne cykle,
      wszystko bylo ok.progesteron wysoki bez suplementacji, a lh w 3 dc mialam
      odrobine ponizej normy.
      asia, Ty dowiedz sie czy na pewno masz owulacje, zrob chociaz raz monitoring
      cyklu, upewnij sie, ze pekaja ci pecherzyki, ze nie ma luf. a 7 dni po owulacji
      oznacz progesteron i na razie niedomoge wybij sobie z glowki.
      chociaz raz sprawdz czy wykresy pokrywaja sie z usg. to wazne.
      odrobine ponizej normy.
      • pandziksa Re: Lh oraz FSH jak to jest...... 06.05.05, 21:38
        To znaczy z tego co wyczytałam na boćku. Taki stosunek poniżej 1 może oznaczać
        niedomogę , ale jak już pisałam ja mam taki stosunek - 0,69 i napewno niedomogi
        nie mam . Faza po owulacji ma u mnie 16 dni. Asi faza ma 14 dni. jest w
        porządku, tylko zapamiętałam jeden jej cykl,który miał mały skok tempki i tak
        skojarzyłam, że może być ewentualnie. Njalepiej zbadać progesteron 7 dni po owu
        i wątpliwości nie będzie. Reszta Asi cyklów jest ok. Tylko wogóle masz Asiu
        niską tempkę tak jak ja. Badałaś TSH ?
        • asiulka1976 Re: Lh oraz FSH jak to jest...... 06.05.05, 21:46
          wiesz co ja mierzyłam te wszystkie cykle termometrem elektronicznym i w ustach
          a teraz "dowcipnie" i rteciowym i widze ze jest juz wyzsza hhmm no nie wiem czy
          to ma zwiazek ale tarczyca za miesiac nie wydole juz w tym hihhiihh
      odrobine ponizej normy.
      • asiulka1976 Re: Lh oraz FSH jak to jest...... 06.05.05, 21:33
        pojde pojde tylko najpierw badanka porobie i pojde z nimi coby dwa razy za
        wizyte nie płacić hiihih a tak wezme gina z zaskoczenia i od razu położe
        badanka na stół surprised) i tak pewno bedzie psioczył ze nasionek nie mam no ale
        pipek Ty znasz przyczyne ......
        • aggutek LH / FSH = 0.26 :-(( 10.05.05, 15:50
          Witajcie! Właśnie odebrałam wyniki LH, FSH i testosteronu zrobione w
          2 dc.
          LH 1,62 mlU/ml (norma dla f. fol lab. 1.5-8.0)
          FSH 6.23 mlU/ml (norma dla f. fol lab. 3.9-12.0)
          Testosteron 0.28 ng/ml (norma 0.1 -0.9)
          Z tego co zdążyłam przeczytać na tym forum może to wskazywać na niedomogę
          lutealną, tak? Za tydzień w środę mam wizytę gin., czy do tego czasu powinnam
          zrobić jeszcze jakieś badanie hormonków żeby "obraz" był pełniejszy?
          O maleństwo staramy się prawie dwa lata, po roku zobaczyliśmy upragnione dwie
          kreski na teście ciążowym ale nasza radość trawała tylko 2 tyg. Po poronieniu
          w sierpniu zrobiliśmy badania (wszystkie wyszły dobrze, nawet progesteron w II
          fazie) odczekaliśmy 4 miesiące, teraz jest 6 cykl starań...
          Mierzę temp, robie testy owu. Owulację mam 16-20 dc, faza lutealna tylko 10 dni.
          Proszę napiszcie co sądzicie o tych wynikach. Jakie badania, ew. leczenie mnie
          jeszcze czekają?
          Z góry dziękuję za odpowiedź.
          Pozdrawiam.

aggutek
          • aggutek Re: LH / FSH = 0.26 :-(( 10.05.05, 17:03
            up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka