Dodaj do ulubionych

torbiel endo a luteina ?

06.05.05, 22:12
a ja mam takie pytanko, poniewaz nie moge nic znalesc o tym, konsultuje sie o
dwoch lekarzy i jeden z nich zalecil mi branie luteiny od polowy cylku ,
(drugi zabronil brac cokolwiek) bo mam plamienia i prolaktyne wysoka , ale
rowniez jestem posiadaczka torbiela endo najprawdopodobnie., ale podobniez
powinno sie zmniejszyc progesteronu i estrogeny, bo one powoduja rozrost
endometriozy, nie zalecane sa rowniez zadne stymulacje, bo powoduja i
powiekszaja torbiele...tak przeczytalam na jakiejs stronce amerykan. i
zglupialam co do tej luteiny pomozcie
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: torbiel endo a luteina ? 06.05.05, 22:15
      podaje się progesteron on jakby uspokaja działanie jajników i jest lekiem w
      pierwszym rzucie po zaobserw. torbieli
    • mpalka6 Re: torbiel endo a luteina ? 07.05.05, 00:41
      czy to rowniez stosuje sie do torbieli endometrialnej, bo wiem, ze rozne
      torbiele leczy sie inaczej
      • misia.j Re: torbiel endo a luteina ? 07.05.05, 22:35
        Torbiele endometrialne nie poddają się leczeniu hormonalnemu, nie pomagają nawet tabletki anty, sama luteina też nie. Przerabiałam to wielokrotnie, zanim trafiłam na rozsądnego lekarza.
      • mpalka6 Re: torbiel endo a luteina ? 10.05.05, 02:15
        misia.j jestem ci bardzo wdzieczna za odpowiedz, wiesz ja mieszkam w stanach
        ale nie mam ubezp. ostatnio bylam w Polsce robilam badania i wyszla ta torbiel,
        przestarszylam sie i kosultowalam z paroma lekarzami, jeden zalecal to inny
        tamto musze wrocic na laparo jak nie zajde w ciaze w pazdzierniku, poczytalam
        troche i zglupialam co do tej luteiny, a nie chce zaszkodzic dziekuje
    • mpalka6 Re: torbiel endo a luteina ? 07.05.05, 20:59
      up bardzo mi zalezy
    • misia.j Re: torbiel endo a luteina ? 07.05.05, 22:41
      Endometrioza rzeczywiście rozwija się głównie dzięki estrogenom - dlatego mówi się, że najlepszym lekarstwem na endometriozę jest ciąża (czyli wysoki progesteron przez 9 miesięcy). W skrócie - chodzi o wyciszenie pracy jajnika. Ale same tabletki antykoncepcyjne nie są wystarczająco skuteczne, z tego, co wiem, najskuteczniejsze są analogi. A jeszcze bardziej skuteczna jest laparoskopia podczas której chirurgicznie usuwa się ogniska endometriozy i torbiele. I nikt jeszcze nie wymyślił skutecznego lekarstwa na tę chorobę.
      Nie jestem lekarzem, ale mam endometriozę, 2 laparoskopie za sobą, dużo na ten temat czytałam - kiedyś podawałam linki do stron na ten temat tutaj, na forum. Spróbuj rzucić na wyszukiwarkęsmile
      • mpalka6 Re: torbiel endo a luteina ? 07.05.05, 23:49
        misia.j dzieki wiem, wiem, ze to nie zwalczy endo..czekam na laparo, ale
        narazie kazali zachodzic w ciaze i dali mi luteine, i zastanawialam sie cz ona
        nie zaszkodzi, bo wiem, ze niektore leki stymulujace powoduja rozrost torbieli
        a tego nie chce, a troche nie rozumiem dzialania tego leku
        • mpalka6 Re: torbiel endo a luteina ? 07.05.05, 23:51
          zapomnialam dopisac, ze mam chyba lekka niedomoge luteal. stad ta luteina
          • misia.j Re: torbiel endo a luteina ? 08.05.05, 17:40
            Luteina nie powinna zaszkodzić, najwyżej nie pomożewink Luteina to progestreron, jednym ze sposobów farmakologicznego leczenia endo jest podawanie dużych dawek progesteronu, by wywołać efekt sztucznej ciąży. Co prawda, wiem o tym z lektury, bo wszyscy, a właściwie wszystkiewink posiadaczki endometriozy, z którymi miałam kontakt były leczone inaczej (albo danazol, albo analogi, czyli sztuczna menopauza - zresztą i tak chodzi o to samo - zablokowanie jajników).
    • mpalka6 Re: torbiel endo a luteina ? 11.05.05, 10:49
      misia.j bardzo chcialam ci podzikeowac, pare tyg temu dowiedzialam sie ,ze mam
      torbiel prawdopodobnie endo, mieszkam w stanach , nie jestem ubezp. w tym
      momencie...lekarze kaza zachodzic, a jak nie to wracac na laparo, troche
      szperalam po internecie i zglupialam z ta luteina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka