IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 10:40
Jak się leczy PCO jeśli chce się zajść w ciążę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Barbara Re: PCO IP: 195.136.95.* 08.07.02, 18:10
      Przeszukaj dokładnie to forum- jest tu wiele informacji oraz w niektórych
      postach linki do odpowiednich stron. Ja moge ci napisac bardzo w skrócie:
      1) ustalenie czy masz jednak owulację, badania hormonalne, wywiad lekarski,USG
      tanswaginalne 2) indukcja owulacji cytrynianem klomofenu (w Polsce
      Clostryrbegit)- kilka cykli monitorowanych, jeżeli brak reakcji na klomifen w
      ciągu 6-8 cykli z max. dawką 3-5 tabletek dziennie (po 50 mg.) wybór opcji:
      -indukcja farmakologiczna owulacji za pomocą gonadotropin (ja brałam Gonal- F,
      czyste FSH) i koniecznie monitorowanie jajników na USG, oznaczeniami
      hormonalnymi. Albo zabieg laproskopii (elektrokauteryzacja jajników, lub jak to
      częściej, mniej skomplikowanie- resekcja klinowa jajników- zabieg wymagajacy 3-
      4 dniowego pobytu w szpitalu. Może być w tm czasie przeprowadzona dalsza
      diagnostyka niepłodności, przede wszystkim zbadanie drożności jajowodów. Po
      laparoskopii mówi się o mniej więcej 6-cio miesięcznych pozytywnych skutkach,
      tzn. regularne jajeczkowanie,w tym czasie intensywne starania o dzidziusia.
      Potem zawsze pozostaje IVF. Oczywiście w caej tej diagnostyce, kluczowe jest
      także zbadanie nasienia, od takiego pytania/ zalecenia zacznie każdy porządny
      lekarz.
      Pozdrwiam,Basia
    • Gość: moni Re: PCO IP: 217.11.133.* 09.07.02, 16:43
      czytam i czytam i nie wiem Proszę powiedzieć czy pco oznacza brak owulacji
      • Gość: Ptysia28 Re: PCO IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 17:24
        chyba tak ja mam tez PCO i nie mam owulacji sa liczne pecherzyki ale nie rosna
      • Gość: kasia Re: PCO IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 21:10
        Czasami możesz mieć owulację, a czasami nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka