Gość: ustyna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 10:40 Jak się leczy PCO jeśli chce się zajść w ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Barbara Re: PCO IP: 195.136.95.* 08.07.02, 18:10 Przeszukaj dokładnie to forum- jest tu wiele informacji oraz w niektórych postach linki do odpowiednich stron. Ja moge ci napisac bardzo w skrócie: 1) ustalenie czy masz jednak owulację, badania hormonalne, wywiad lekarski,USG tanswaginalne 2) indukcja owulacji cytrynianem klomofenu (w Polsce Clostryrbegit)- kilka cykli monitorowanych, jeżeli brak reakcji na klomifen w ciągu 6-8 cykli z max. dawką 3-5 tabletek dziennie (po 50 mg.) wybór opcji: -indukcja farmakologiczna owulacji za pomocą gonadotropin (ja brałam Gonal- F, czyste FSH) i koniecznie monitorowanie jajników na USG, oznaczeniami hormonalnymi. Albo zabieg laproskopii (elektrokauteryzacja jajników, lub jak to częściej, mniej skomplikowanie- resekcja klinowa jajników- zabieg wymagajacy 3- 4 dniowego pobytu w szpitalu. Może być w tm czasie przeprowadzona dalsza diagnostyka niepłodności, przede wszystkim zbadanie drożności jajowodów. Po laparoskopii mówi się o mniej więcej 6-cio miesięcznych pozytywnych skutkach, tzn. regularne jajeczkowanie,w tym czasie intensywne starania o dzidziusia. Potem zawsze pozostaje IVF. Oczywiście w caej tej diagnostyce, kluczowe jest także zbadanie nasienia, od takiego pytania/ zalecenia zacznie każdy porządny lekarz. Pozdrwiam,Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni Re: PCO IP: 217.11.133.* 09.07.02, 16:43 czytam i czytam i nie wiem Proszę powiedzieć czy pco oznacza brak owulacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptysia28 Re: PCO IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 17:24 chyba tak ja mam tez PCO i nie mam owulacji sa liczne pecherzyki ale nie rosna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: PCO IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 21:10 Czasami możesz mieć owulację, a czasami nie. Odpowiedz Link Zgłoś