Dodaj do ulubionych

czy po HSG z rtg starałyście się od razu...

15.07.05, 07:58
czy odczekałyście 1 cykl? mi lekarz zalecił odczekać, bo jajka sa
napromieniowane, i woli zebym nie ryzykowała. Ale słyszałam, ze po HSG są
większe szanse??? Jak z Wami było?
Wczoraj miałam HSG, jajowody drożne, ale wolę zapomnieć o wczorajszym dniu...

Pozdr, Asia.
Obserwuj wątek
    • dawida_24 Re: czy po HSG z rtg starałyście się od razu... 15.07.05, 08:04
      mi ginka też zaleciła odczekać jeden cyklsmile)
      • eweks0 Re: czy po HSG z rtg starałyście się od razu... 15.07.05, 08:20
        ja mam wykonać badanie na drożność jajowodów na początku sierpnia wiec jak
        mozesz to napisz mi dlaczego wolisz zapomnieć o wczorajszym dniu ?
        • 1979ju Re: czy po HSG z rtg starałyście się od razu... 15.07.05, 08:40
          Dlatego, że mając duże tyłozgięcie macicy podczas badania naciągano mi macicę do
          prawidłowego poziomu (o czym dowiedziałam się po badaniu) żeby kontrast miał
          możliwość przelotu, co wiązało się z ogromnym 4 krotnym bólem (4 razy podawano
          kontrast, 4 zdjęcia rtg) pomimo podania Tramalu. Więc jeśli któraś z Was ma
          duuże tyłozgięcie radzę wcześniej łyknąć coś w porozumieniu z pielęgniarką,
          dodatkowego p/ bólowego, bo ja myslałam, ze za 4 razem to zejdę...
          Dziś jeszcze jestem obolała, ale na szczęście już nie krwawie tylko maluśkie
          plamienie..

Pozdrawiam, Asia.
          • madzia762 Re: czy po HSG z rtg starałyście się od razu... 15.07.05, 10:17
            To nie dostałaś żadnego znieczulenia wcześniej w zastrzyku?
            Ja też mam tyłozg.i owszem bolało ale nie było to jeszcze takie straszne , może
            dzięki znieczuleniu.
            Pozdrawiam
            • eweks0 Re: czy po HSG z rtg starałyście się od razu... 15.07.05, 10:40
              ufff ja mam w przodozgięci (chociaż, to może tez wiąże się z jakimś bólem)
              dzięki za informacje
            • 1979ju Re: czy po HSG z rtg starałyście się od razu... 15.07.05, 11:57
              Dostałam Tramal, ale g....mi pomógł..

Pozdr, Asia.
          • cetka Re: czy po HSG z rtg starałyście się od razu... 15.07.05, 16:55
            rany, tramal to ja biore na bole brzucha, na hsg wolalabym cos silniejszego.

ja kazdego napotkanego lekarza pytama, czy mozna w tym samym cyklu i wszyscy
            (!!!) mowili, ze tak, bo rtg szkodzi zarodkowi (ktorego jeszcze nie ma), a nie
            komorce jajowej.
            • 1979ju Re: czy po HSG z rtg starałyście się od razu... 15.07.05, 19:18
              No niestety wycierpiałam się straszliwie..
              No i mam dylemat, starać się czy nie teraz, bo opinie macie podzielone..

Pozdr, Asia.
              • cetka Re: czy po HSG z rtg starałyście się od razu... 16.07.05, 11:05
                pomysl na logike, czy jak idziesz na rtg np. zeba czy klatki, to lekarz ci
                mowi, ze musisz odczekac z zachodzeniem w ciaze???? nie! tylko w chwili
                robienia rtg nie mozesz juz byc w ciazy, ale potem juz mozesz sie starac. ja o
                to pytalam od zwyklych lekarzy po profesora ginekologii.
              • 1979ju Re: czy po HSG z rtg starałyście się od razu... 16.07.05, 21:22
                Lekarz zalecił mi nie ryzykować, poczytałam tez na bocianie, i jest więcej
                opinii na nie. Poza tym skonsultowałam się jeszcze z innym dr, jest
                prawopodobieństwo, ze jajeczka sa znacznie napromieniowane i potem niestety może
                urodzic sie chore dziecko. Nie mam zamiaru tak ryzykować, jeden cykl mnie nie
                zbawi, poza tym nie czuję sie jeszcze najlepiej po tym zabiegu, zeby intensywnie
                sie strać.

Pozdr, Asia.
    • mk1975 Re: czy po HSG z rtg starałyście się od razu... 17.07.05, 17:04
      ja starałam się od razu, lekarza nie pytałam o zgodę bo mi się zmienił, HSG
      robiłam w państwowym szpitalu uradowana, że chociaż raz nie będę musiała za nic
      płacić, ale ostrzegam!!! weźcie sobie silne prochy przed, bo ból jest nie do
      wytrzymania, boli tak jak przy miesiączce tylko 5 razy mocniej, dali mi tramal,
      ale dopiero po, a następnego dnia byłam osłabiona i zlana zimnym potem. Mam
      tyłozgięcie, nie wiem czy to ma znaczenie przy HSG.
      • 1979ju mk1975 17.07.05, 17:22
        Dokładnie tak samo to przeszłam jak Ty jeżeli chodzi o ból.. Tez był Tramal, i
        nastepnego dnia byłam jak "neptek" i spałam cały dzień..
        Faktycznie, warto jest wziąc samemu coś przed.. Tyłozgięcie, a owszem, tez mam
        duże, i pewnie Tobie też naciągali macicę podczas zabiegu, stąd ten koszmarny ból.

Pozdr, Asia.
        • mk1975 Re: mk1975 17.07.05, 17:29
          naciągali a i owszem, ale są drożne, więc jest ok. choć należę do tych,
          "u których trudno stwierdzić przy mam pczynę braku ciąży" więc ze mną będzie
          im trudniej. Mam nadzieję, że u Ciebie też wszystko ok.mam pytanko,co kazali Ci
          badać po HSG? Ja się miotam, bo zmienił mi się lekarz (szósty) odszedł z mojej
          lecznicy i teraz udarzam do prywatnych klinik, ale chciałabym wiedzieć co potem.
          • 1979ju Re: mk1975 17.07.05, 17:47
            Tak, drozne na szczęście, ale zapamietam to badanie na całe zycie. U mnie HSG
            było końcowym badaniem, tzn. zrobiłam już: kilkakrotnie badania hormonów w
            poszczegolnych dniach cyku (w tym prolaktyna z obciażeniem) , hormony tarczycy i
            jej p/ ciała; p/ ciała antykardiolopinowe, antyplemnikowe, p/ jadrowe; test na
            wrogośc śluzu, badanie czystości pochwy. Natomiast mąż: badanie chlopaków
            rozszerzone, Mar - test.

Pozdr, Asia.
    • jaga241 Re: czy po HSG z rtg starałyście się od razu... 17.07.05, 19:45
      Hej,
      Moje HSG przypadło na czas owulacji. Po badaniu lekarz kazał odczekać mi jeden
      dzień żeby dojść do siebie i dalej się starać - szkoda stracić cykl.
      A jeśli chodzi o ból to rzeczywiście okropny ale krótki.
      pozdr
      Jaga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka