Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz temperatura

14.09.05, 08:24
Mam do Was pytanko, ponieważ od niedawna zaczęłam mierzyć temeraturę. To jest
9dc i temp. wynosi 36,6. Wiem, że przed owulacją może spaść o ok. 0,2-0,3 lub
więcej. Potem zaczyna rosnąć. Powiedzcie mi proszę czy staranka powinno się
już zacząć kiedy temp. spada czy czekac aż się znowu podwyższy.
Obserwuj wątek
    • meruczka Re: Jeszcze raz temperatura 14.09.05, 09:55
      Też mnie to interesuje. U mnie właśnie nastąpił spadek temp, 13 dc miałam 36,7
      a dziś 16 dc - 36,48. Inna sprawa że coś późno ten spadek nastąpił, czyżby
      taka późna owulacja ?? a może ma jej nie być wogóle ?? coś i sluzu u mnie nie
      widać i sucho jak nigdy. Testy na owu robiłam w 10,11 i 13 dc i na żadną
      owulację się nie zanosiło.
    • portalegre Re: Jeszcze raz temperatura 14.09.05, 10:35
      Dziewczyny, oto garsc informacji dla Was:
      - tempka nie zawsze spada przed owulacja, np. u mnie nigdy
      - na podstawie tempki nie da sie wyznaczyc momentu owulacji, bo moze ona
      skoczyc przed owulacja, w trakcie lub po smile)
      - da sie jednak potwierdzic, ze byla owulacja juz po fakcie - jesli podwyzszona
      tempka (wyzsza niz 6 kolejnych pomiarow przedowylacyjnych) utrzymuje sie przez
      pare dni, to niechybny znak, ze owulacja byla
      - dobrze jest stosowac kombinacje: mierzenie tempki + test, ja np. na tej
      podstawie wiem, ze u mnie skok tempki jest 1-2 dni PO owulacji, ale nie jest to
      zelazna regula, od czasu do czasu moze sie zdarzyc inaczej - organizm to nie
      maszyna smile
      - owulacja 16 czy 17 dc to nie jeszcze powod do niepokoju, gorzej jesli wystapi
      po 20 dc, wtedy trzeba to leczyc, zwroc tez uwage ile trwa u Ciebie faza
      wyzszych tempek - nie moze byc krotsza niz 12 dni
      - sluz - nie jest wskaznik owulacji, moze go byc nie widac na zewn. a w srodku
      jest, na poprawe sluzu zazywaj olej z wiesiolka od 1 dc do owulacji
      - wiecej info
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
      • annba Re: Jeszcze raz temperatura 14.09.05, 10:54
        w ogóle wydaje mi się, że bardzo przeceniamy znaczenie temperatury - ja nigdy
        nie miałam takiej, jak pokazują lekarze i mądre książki, a owu mam normalnie i
        naturalnie
        mój wykres to łagodne fale jak połoniny w bieszczadach, więc zgadzam się z
        portalegre, że nie ma co trzymać się samej temperatury, tylko owutesty albo
        monitoring
    • ash_74 Re: Jeszcze raz temperatura 14.09.05, 11:01
      ja nie chcę się opierać tylko na temperaturze, testy owulacyjne też zamierzam
      stosować. W poprzednim cyklu chyba troszkę spóżniłam się ze starankami, bo
      zaczęłam jak już temp. wynosiła 37,2 i mogłam przegapić owulację. Nie wiem, w
      każdym razie się nie udało.
      • portalegre Re: Jeszcze raz temperatura 14.09.05, 11:14
        Pewnie przegapilas, bo szanse PO owulacji sa baaardzo male, a to dlatego, ze
        jajeczko zyje krotko i gine pare godzin po owulacji, o ile nie czyhaja na nie
        plemniki juz zaczajone w zakamarkach jajowodow......
        • ash_74 Re: Jeszcze raz temperatura 14.09.05, 11:22
          tak sobie myślę czy nie zacząć już teraz, w sumie nie mam nic do stracenia.
          • meruczka Re: Jeszcze raz temperatura 14.09.05, 11:43
            Wszystkie macie rację. Co do tempki i wszelkich objawów owulacji to zawsze jest
            idnywidualna sprawa. Przez ponad 1,5 roku, bez żadnych badań, latania po
            lekarzach, działaliśmy sobie bez stresu, z myślą "spokojnie, nie spieszy nam
            się " Ale minęło już tyle czasu, tyle cykli za mną... postanowiłam zacząć
            mierzyć tempke i stosować testu owu. I zaczynam popadać w jakiś obłęd.
            • portalegre Re: Jeszcze raz temperatura 14.09.05, 11:50

Nie popadaj w obłęd smile Mierzenie tempki pomoze Ci przekonac sie, czy wszystko
              OK z Twoim cyklem. Ja mierze od 3 lat, a staram sie od roku. Aha, rowniez od
              roku stosuje testy owul. I to wszystko bez stresu, po prostu lubie wiedziec
              kiedy mam owulacje wink
              • ash_74 Re: Jeszcze raz temperatura 14.09.05, 12:13
                ciekawa jestem czy uda się z tym mierzeniem temp. i testami. Jeśli chodzi o
                testy to lekarz kazał mi je kupić. Hmmm..wolałabym usg dopochwowe, pewnie
                byłoby skuteczniejsze. Wydaje mi, że raczej mam owulację, ponieważ odczuwałam
                bardzo intensywny ból jajników w zeszłym cyklu. Jeśli chodzi o kobiecy organizm
                to naprawdę nie ma reguły. A szkoda smilebyłoby więcej dzidziusiów.
              • meruczka Re: Jeszcze raz temperatura 14.09.05, 12:15
                Jesteś wielka !!! Nie wiem jak mi się to uda na dłuższą metę, bo jestem
                roztrzepaną i niezbyt systematyczną osobą. Te stałe godziny mierzenia tempki
                czy robienia testów owu...uhhh Tempke mierzę, ale z różnicą do 1 godziny, w
                testach mam przesunięcia 1-2 godzinne.
                Ja to bym chciała jak w książce... mieć pozytywny test owu, klasyczny śluz
                płodny, potem skok tempki no i zobaczyć w końcu 2 krechy... smile
                • aga1009 Re: Temperatura a tarczyca 14.09.05, 12:25
                  A ja trochę z innej beczki,zauważyłam u mnie spadek temperatury, z 36,6 na
                  36,3, mierzę od jakiegoś czasu i temperatura taka utrzymuje się cały
                  czas.Czytałam kiedyś,że to może być coś nie tak z tarczycą, czy to prawda?Moje
                  wyniki tarczycy są niby ok,ale to było trzy lata temu,a usg nic nie wykazało.Co
                  o tym sądzicie?Agasmile)))
                  • ash_74 Re: Temperatura a tarczyca 14.09.05, 12:26
                    to że najprawdopodobniej jesteś przed owulacją smile
                    • aga1009 Re: Temperatura a tarczyca 14.09.05, 12:29
                      Ale ja mam cały czas taką temperaturę,po owulacji wzrasta do 36,6 a potem znowu
                      spada.
                      • ash_74 Re: Temperatura a tarczyca 14.09.05, 12:36
                        posłuchaj tak jak wszystkie piszemy nie ma reguły, więc jeśli starasz się o
                        maluszka to próbuj. Ja też mam tarczycę, robiłam hormony i jedyne co miałam
                        podwyższone to prolaktynę.Zbiłam ja bromergonem. Trudno powiedzieć co powoduje
                        u Ciebie takie skoki temp.
                      • portalegre Re: Temperatura a tarczyca 14.09.05, 13:36
                        Byc moze masz po prostu ogolnie nizsza tempke i taka Twoja uroda, a byc moze to
                        faktycznie tarczyca. Najlepiej pojdz do lekarza, bedziesz spokojniejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka