Dodaj do ulubionych

Czy warto stawiać na stymulację przy endometriozie

07.10.05, 16:30
Zgłosiłam pani ginekolog wszystkie moje objawy i podejrzenia co do
endometriozy. Poza tym u mnie wchodzi opcja genetyki (mama miała i ma
endometriozę). Pani Dr nie jest zwolenniczką laparoskopii dlatego też poleca
mi abyśmy stymulowały najbliższy cykl. Zastanawiam się czy to ma sens, przy
mojej chorobie. Jak wiadomo zajście w ciąże przy endometriozie jest bardzo
trudne.
Zupełnie nie wiem co mam robić chciałabym się z tego paskudztwa jak
najszybciej wyleczyć, a jak wiadomo najlepszym lekarstwem jest upragiony
przeze mnie i męża DZIECIACZEK.
Prosze o radę
Obserwuj wątek
    • edyta0 Re: Czy warto stawiać na stymulację przy endometr 07.10.05, 16:32
      laparo nie byłaby taka głupia a dopiero potem ewentualnie stymulacja
      • kloonka11 Re: Czy warto stawiać na stymulację przy endometr 07.10.05, 16:36
        Pani ginekolog zaproponowała wcześniej sprawdzenie drożności jajowodów (HSG).
        Laparoskopia to ostateczność dla mojego lekarze. Nie chcę tracić czasu, po
        wykonaiu laparo zasadniczo stosowana jest kuracja hormonalna 3-6 miesięcy. Jak
        bym miała się zdecydować to jak najszybciej, stąd moje pytanie i zastanowienie,
        czy stymulacja coś da w mojej sytuacji?
        • edyta0 Re: Czy warto stawiać na stymulację przy endometr 07.10.05, 16:38
          Ja nie mam endometriozy, ale lekarz rozpoczął od CLO, to był mój pierwszy cykl
          a teraz sama idę zaproponować ginowi HSG. Co mi po stymulacji jak okaże się, że
          mam niedrożne jajowody i wyganiam męża na badanie nasienia.
          • kloonka11 Re: Czy warto stawiać na stymulację przy endometr 07.10.05, 16:42
            Będziesz decydowała sie na HSG w ramach FZ, czy też prywatnie? Ja leczę się w
            klinice INVIMED, a więc jak zdecydowałam się na tę formę leczenia to i HSG
            zrobię prywatnie.
            Dziekuje za odpowiedź
            • edyta0 Re: Czy warto stawiać na stymulację przy endometr 07.10.05, 16:43
              Prywatnie, bo prędzej kopyta bym wywinęła niż doczekała się wolnego terminu.
              Pogadam z lekarzem, może nie weźmie kasy.
              • teqilaa Re: Czy warto stawiać na stymulację przy endometr 04.11.05, 15:33
                ja z umówieniem się na hsg w MSWiA w Wawie bezpłatnie, nie miałam żadnego
                problemu! odrazu ustaliłysmy kiedy co i jak na izbie przyjęc i juz 3 tygodnie
                póxniej miałam mieć zabieg....ale sie aparat popsuł! hehehehe. Teraz na dniach
                powinna @ przyjsć i mam sie zgłosic do szpitala na ustalenie terminu. Trzeb
                podzwonic po szpitalach nie wszystkie mają odległe terminy.
    • syrenaoliwia Re: Czy warto stawiać na stymulację przy endometr 09.10.05, 11:14
      moja rada to leczyc endo sama miałam endo którą stwierdzono u mnie przez
      laparoskopie ponieważ leczyłam się 3 lata bez efektunie mogąc zajsc w ciąże za
      pierwszym razem nie wyleczono jej po dwóch latach miałam drugą laparaskopie
      istwierdzono że jeszcze jest wtedy moj gin stwierdził ze nie ma potrzeby leczyc
      bo najleoszym sposobem jest na to dzidzius ale nic z tego nie wychodziło
      zmieniłam lekarza który powiedzxiał ze treeba leczyć brałam dyfereline przez5
      mies potem nie było większego problemu z zajściem jest tylko problem z
      donoszeniem bo mam przeciw ciała cytotoksyczne przeciwko limfocytom męża
      • kkkkk4 Re: Czy warto stawiać na stymulację przy endometr 09.10.05, 14:52
        Jestem w podobnej sytuacji. Wybieram jednak laparoskopię zamiast leczenia, gdyz
        jest długotrwałe, kosztowne i nie zawsze przynosi efekty. Jeżeli laparoskopia
        nie da efektów decyduje się na in vitro. Bo to szybsza szansa na ciążę, która
        wylaczy endometriozę. Najważniejsze jest jednak aby zrobić hsg zanim podejmiesz
        jakiekolwiek kroki. U mnie jajaowody okazały sie niedrożne a miałam mieć
        stymulację clo...aż strach pomyśleć.
        Jeszcze pytanie- i kogo sie leczysz w novum??
        • kloonka11 Re: Czy warto stawiać na stymulację przy endometr 09.10.05, 16:08
          Dziekuję za sugestie!
          Leczę się w Invimedzie u Pani Dr Karwackiej.
          Pozdrawiam
          • tekla12 Re: Czy warto stawiać na stymulację przy endometr 09.10.05, 21:09
            Nie do końca zrozumiałam - masz zdiagnozowaną endometriozę, czy podejrzenie
            endometriozy?
            Jeśli endo wyklucza ciążę to rozsądna lekarka z topowej kliniki leczenia
            niepłodności raczej wybierze wariant laparo niż stymulacji. Trzeba pamiętać o
            tym, że laparo to jednak zabieg po którym przez 2 tygodnie będziesz chodziła
            przygięta jak staruszka z konieczności a nie z wyboru. Diferelina może dawać
            objawy najpaskudniejszej formy menopauzy. A clo to aksamitna stymulacja,
            miesiąc - dwa ewentualnej zwłoki.
            • kloonka11 Re: Czy warto stawiać na stymulację przy endometr 10.10.05, 08:49
              Mam podejrzenie endometriozy (wszystkie typowe ojawy jakie daje ta choroba +
              genetyka), gdyż diagnozę można postawic tylko przez inwazyjną metodę, czyli
              laparoskopię.
              Dziś idę do mojej ginekolog.
              Biorę Duphaston i przez cały czas krwawię.
              Pozdrawiam
              • ap77 Re: Do kkkk4 03.11.05, 22:43
                Hej!
                Czy mozesz szerzej wyjansic czym grozi stymulacja przy niedroznych jajowodach?
                • kkkkk4 Re: Do kkkk4 03.11.05, 22:54
                  No jak to czym?? Zrobią się megatorbiele i wybuchniesz wink) !!!
                  Wypobraź sobie że w jajnikach sztucznie- za pomocą hormonów wytwarza sie kilka
                  razy wiecej jajeczek niż w normalnym cyklu a nie mogą się wydostać bo jajowody
                  sa zatkane!
                  Jak sie okazało problem niedrożnych mnie już nie dotyczy, więc chyba jednak
                  będę mieć tą stymulację smile))
                  • ap77 Re: Do kkkk4 03.11.05, 22:56
                    O fajnie, ze jestessmile
                    To juz po laparo?
                    • kkkkk4 Re: Do kkkk4 04.11.05, 12:01
                      Już po laparo. Zdrowa jestem wink)! mam się brać do roboty!
                      • leila78 Re: Do kkkk4 04.11.05, 12:37
                        fajnie Cię widzieć - gratuluję zdrowia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka