Dodaj do ulubionych

polip i histeroskopia

16.12.05, 14:42
W styczniu mam mieć usuwanego polipa z szyjki macicy. Chciałabym, żeby mi od
razu lekarze sprawdzili macicę, czy nie ma zrostów po poronieniu i
łyżeczkowaniu.
Napiszcie proszę czy usunięcie polipa podczas histeroskopii pociąga za sobą
konieczność łyżeczkowania całej macicy, czy usuwany jest tylko polip poprzez
np. ukręcenie czy łyżeczkowanie tylko tego miejsca?
Bardzo proszę o pomoc. Boję sie drugiego łyżeczkowania przed kolejnym
transferem mrozaczków.
Obserwuj wątek
    • eszforcik Re: polip i histeroskopia 16.12.05, 19:01
      Witaj! Ja też miałam robioną histeroskopię z powodu polipa, z tym, że podczas zabiegu okazało się, że polip się złuszczył i nic nie było robione.
      • gg24 Re: polip i histeroskopia 17.12.05, 12:31
        Dzięki za odpowiedź. Ale czy lekarz mówił Ci wcześniej jak to przebiega? Czy
        jest łyżeczkowanie? Jakim sposobem będzie polipa usuwał?
        Zastanawiam się też czy usuwać tego polipa czy nie. Wolałabym nic nie ruszać,
        bo jestem cała "pokaleczona" przez to całe leczenie, ale słyszałam, że polip w
        ciąży jest bardzo groźny.
        • siedzibabanaulu Re: polip i histeroskopia 17.12.05, 14:19
          Hej!
          Miałam podczas histero usuwanego polipa z macicy i polipa z szyjki. Robi się
          podczas zabiegu łyżeczkowanie i drobiny wysyła do bad. hist.-pat. - czy aby
          czasami jakieś diabelstwo się nie przypałętało. Polipy były "zeskrobane".
          Cały zabieg trwa ok. 15-30 min.
          Polipy z całą pewnością przeszkadzają zajść w ciążę (te w szyjce).
          Pozdrawiam.
          • elfik31 Re: polip i histeroskopia 18.12.05, 20:29
            Niestety musze potwierdzi ze polipy przeszkadzają w zajściu w ciążę i w jej
            utrzymaniu. Polip w szyjce powoduje rozwarcie szyjki, jeśli jest duzy i
            poronienie. Ja miałam usuwany polip przez ukręcenie i potem wyłyżeczkowanie
            szyjki, ale nie całej macicy. Zabieg trwał 15 min i wieczorem juz byłam w
            domu.Potem czułam tylko lekki ból brzucha i miałam plamienie. Rok później
            miałam robiona histeroskopię, ale w jej czasie tez nie bylo łyżeczkowania tylko
            oglądanie jamy macicy. Wszystko w znieczuleniu ogólnym. nie ma się czego bać.
            szybko dojdziesz do siebie
            • gg24 Re: polip i histeroskopia 18.12.05, 21:29
              Bardzo dziękuję za Wasze rady!
              Zdecydowałam, że niech się dzieje co chce, pójdę na zabieg. Mam nadzieję, że
              wszystko będzie dobrze. Chciałbym mieć histeroskopię, żeby przy okazji
              pooglądali moje "wnętrze".
    • to-ja-007 Re: polip i histeroskopia 19.12.05, 09:53
      Zwykle jest ogladana cala macica, m.in. zeby sprawdzic czy nie ma wiecej polipow.
      Jesli nie ma wiecej polipow to usuwa sie tylko polipa, nie lyzeczkuje sie calej
      macicy. Jesli poilpow jest wiecej (kilka) to latwiej jest wylyzeczkowac calosc.

Niestety rowniez jesli lyzeczkuja tylko polipa - moga pojawic sie zrosty ...... indifferent

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka