Dodaj do ulubionych

Temperatura - czy to normalne?

10.01.06, 08:04
Poradźcie coś, bo zgłupiałam. Zawsze wykresy tempki miałam wzorcowe (piękne
skoki, klasyczne, lekarz mówił, że książkowe). Jak się okazało niedawno, było
to złudne, bo w monitoringu pęcherzyki nie pękają (teraz etap poszykiwania
przyczyny), a skoki powoduje mój oszałamiająco wysoki progesteron. W
poprzednim cyklu dostałam pregnyl 10000 i tempka przepisowo skoczyła
następnego dnia po owu, która wystąpiła. Niestety, z ciąży nici. Teraz też
pregnyl 10000 w 15dc. Czułam owu, ale nie sprawdzałam na usg. Dziś 18dc, a
tempka stoi w miejscu - 36,6. Nic z tego nie rozumiem. Skoro od roku zawsze
były skoki tempki, po pregnylu też, a teraz nic, to czy to tak może być? A
może mój lekarz ma rację, mówiąc, żebym odpuściła pomiary, bo to tylko stres
i nie zawsze wszystko wychodzi? Czy któraś z Was tak miała, że skok
następował kilka dni po owu? Dodam, że hormony mam w normie. @ jak w zegarku.
Obserwuj wątek
    • bastet7 Re: Temperatura - czy to normalne? 10.01.06, 08:12
      Jak to możliwe, że pęcherzyki nie pekały a progesteron był wysoki??? Myślałam,
      że progesteron jest tworzony w ciałku żółtym, które powstaje w miejscu
      pękniętego pęcherzyka. czyli: brak owu - niski progesteron. Może lekarz się
      myli i miałaś normalne owulacje, na co wskazuje poziom progesteronu i wykresy
      temperatur???
      • dziubas1 Re: Temperatura - czy to normalne? 10.01.06, 08:31
        Dzięki za odpowiedź. No ja tak mam wszystko na opak. Progesteron wysoki jak
        cholera w trzech kolejnych cyklach (ok. 94!). Lekarz sam się za głowę łapał, ze
        powinnam, przy moim poziomie hormonów, być w kilku ciążach równocześnie (jak
        żartował). Ja też myślałam, że progesteron=praca ciałka żółtego, a tu guzik.
        Monitoring miarodajny na 100% (z kilku cykli). Sama widziałam i zdjęcia
        potwierdzają. Nie pękają diabelstwa, mimo że wzgórek jajotwórczy jak marzenie.
        Wszystkie badania moje i mojego M książkowe. Zostaje laparoskopia, żeby
        spawdzić od środka i "podrażnić" jajniki. Może to pomoże. Wniosek jest taki, że
        chyba nie należy ufać pomoarom.
        • korlewna Re: Temperatura - czy to normalne? 10.01.06, 09:42
          faktycznie z tym progesteronem jest coś dziwnego. A może Ty masz po kilka
          pęcherzykow, tylko chowają się jeden za drugim i nie widać tego pękającego.....
          sama nie wiem
          Co do temperatury....u mnie było tak: pierwsze dwa cykle z mierzeniem normalne,
          czyli temperatura rosla i malała tak jak powinna, zgodnie z normami. natomiast
          w kolejnych cyklach wszystko staneło na glowie, owulacja potwierdzona usg, a
          zmian temperatury zadnych, kiedy powinna byc niska to byla wysoka i odwrotnie.
          powód? czynnościowe zmiany spowodowane nerwicą, tak chcę mieć dziecko, ze mój
          organizm nie reaguje jak powinien. Teraz nie mierze temperatury wcale.
          Pozdrawiam
          • feiniel Re: Temperatura - czy to normalne? 10.01.06, 12:07
            hej!
            twoja (i pozostałych dziewczyn)wypowiedź wiele mi tłumaczy
            u mnie tez tempka głupieje - mierzę dopiero 3 cykl i teraz mam tylko wariackie
            skoki około 36,2 - 36,4 - albo to agonia, bo zwykle mam coś około przepisowego
            36,6 a tu co? hipotermia? to może i racja, że stres? a owu pewnie i tak nie
            ma...
            a co jeśli będzie? z kalendarzyka na te dni nie trafię bo mam koooszmarnie
            długie cykle i to nieregularne (40-56 dni)

im więcej czytam forum tym więcej mam dowodów że naszym największym wrogiem
            jest stres
            pozdrawiam i życze wyluzowania wink
    • agnieszka.krak Re: Temperatura - czy to normalne? 10.01.06, 09:57
      mozliwy wyskok preogesteronu bez peknięcia pęcherzyka zespół LUF, parokrotnie
      zdarzyło mi sie również
    • eszforcik Re: Temperatura - czy to normalne? 10.01.06, 10:15
      Powiem Ci, że ja dałam sobie spokój z mierzeniem temperatury i jest mi z tym dobrze. Jak mierzyłam, to tylko sie stresowałam, skoczy, nie skoczy, spadnie a może jednak nie spadnie a i tak zawsze spadała sad Teraz mam luz wink Pozdrawiam.
      • dziubas1 Re: Temperatura - czy to normalne? 10.01.06, 10:33
        Dzięki, że się odezwałyście. To chyba stres powoduje, że tempka głupieje. Chyba
        faktycznie przestanę mierzyć. Jeden stres mniej. Tym bardziej, że jestem tym
        wszystkim potwornie zmęczona - udało się? nie udało? i tak w kółko. Wariactwo!
        Pozostaje tylko być silnym i wierzyć - bardzo mocno. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka