Dodaj do ulubionych

Estradiol a inseminacja

03.02.06, 19:14
Miałam mieć w tym cyklu inseminację. Odebrałam jednak wyniki badań
hormonalnych (2 dc) i są następujące: Estradiol - 11, FSH - 13,5. Jeszcze 2
miesiące temu miałam estradiol powyżej 20, FSH =9. Czy ktoś mógłby mi
odpowiedzieć, czy z takimi wynikami jest w ogóle sens podchodzić do
inseminacji. Dodam, że mam być stymulowana clo, a ten o ile wiem, ma
negatywny wpływ na endometrium, czyli pewnie także na estradiol, chociaż nie
wiem, co można by u mnie jeszcze obniżyć...
Obserwuj wątek
    • 56at Re: Estradiol a inseminacja 03.02.06, 19:46
      miałam niski estradiol przed IUI kleiłam plastry na tyłek z estradiolem
      • melodiamelodia Re: Estradiol a inseminacja 03.02.06, 20:18
        Lekarz Ci je przepisał, czy "zaordynowałaś" je sobie sama? Czy są ewentualnie
        do kupienia bez recepty? Jaki był skutek? Podziałały? Podniósł Ci się estradiol
        i nie było problemów z endo? No i oczywiście najważniejsze: czy inseminacja
        okazała się szczęśliwa?

Obejrzałam Twojego psa. Jest fantastyczna. Komentarze też. Pzdr.
        • 56at Re: Estradiol a inseminacja 03.02.06, 21:19
          tylko gin władny zaordynowac endo było ładne bez rezultatusad
          • tekla12 Re: Estradiol a inseminacja 03.02.06, 21:26
            Nie piszesz, czy masz problem z wysokim fsh, czy to taki jednorazowy wybryk.
            Jeśli jest zwykle wysokie to nie ma na co czekać, tylko gin powinien się
            zastanawiać nad strategią stymulacji (np. clo+gonadotropiny). Jeśli to dziwny
            skok fsh to może lepiej odczekać łykając cilest.
            • melodiamelodia Re: Estradiol a inseminacja 06.02.06, 09:21
              Tekla 2 - dzięki za reakcję. Mam skaczące FSH, ostatnia wartość nie jest
              jeszcze taka zła. Miałam już 16,5 i raz nawet 21, było też jednak także kilka
              razy 9. Wiem, że moja rezerwa jajnikowa jest już na wyczerpaniu. Nie mogę
              jednak czekać przyjmując cilest, bo szkoda na to czasu. Mam przed sobą może
              jeszcze tylko parę miesięcy płodności, później - menopauza (niekoniecznie
              przedwczesna, bo jestem wiekowa). Ekspert na bocianie odpowiedział mi, że nie
              ma bezpośredniego przełożenia między wynikami badań na początku cyklu, a
              ewentualnym zajściem w ciążę. Zdziwiłam się, ale to nie ja jestem lekarzem.
              Wniosek jest jednak taki, że pewnie do tej inseminacji jednak w tym cyklu
              podejdę, bo może E2 mi jeszcze jakoś podrośnie, a szkoda mi tracić cykl, skoro
              już i tak już biorę clo. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
    • korlewna Re: Estradiol a inseminacja 05.02.06, 07:57
      Ja estradiolu ni ekleiłam na pupie, ale łykałam tableteczki.
      • melodiamelodia Re: Estradiol a inseminacja 05.02.06, 09:47
        Korlewna - dzięki za odpowiedź. Kojarzę Cię z "bociana", dołączam do osób
        gratulujących Ci ciąży po inseminacji. Powiedz jeszcze jaki miałaś "wyjściowy"
        estradiol, co to były za tabletki i w jakich dniach cyklu je łykałaś. Ja
        stymuluję się clo (3 x 1 dziennie) do 3 do 7 dc. Nie wiem, czy ten dodatkowy
        estradiol powinnam przyjmować już, czy też po zakończeniu stymulacji. Mojego
        lekarza na razie nie mogę jeszcze o to spytać, stąd te pytania na forum.
        Pozdrowienia.
        • korlewna Re: Estradiol a inseminacja 06.02.06, 10:24
          Wyjsciowego estradiolu Ci teraz nie podam, bo mam wyniki w domu, a sama jestem
          w pracy. Tabletki...hihih....no nie pamiętam i już. Pamiętam tylko, że były
          mslutkie i niebieskie i mialy okrągle opakowanie . Brałam je od 2dc i
          przestałam brać jakieś 3 dni po iui.
          Dziękuję za gratulacjesmile...niech będzie dalej wszystko dobrze
          pozdrawiam
          ps. w domu poszukam co i jak, a co do tabletek to mogę zapytać lekarza co to
          było, ale będe dopiero za ok. tydzień sad
        • samanta25 Re: Estradiol a inseminacja 06.02.06, 11:09
          Dziewczyny estradiol najlepiej zbadać dzień przed owu albo w dniu owulacji
          Natomiast na jego "polepszenie" można stosować stymulację albo estrofem

52 cykl starań
          i nie poddaję się ..... już po laparoskopii uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka