Dodaj do ulubionych

wypadajace włosy

16.02.06, 12:23
czy to właśnie nie wysoka prolaktyna może być przyczyną wyłażenia moich
włosów. już za długo jak na zimowe przesilenie. zaczęło się pod koniec lata.
mam koszmarny odrost, dobrze że lubię czapki smile
Obserwuj wątek
    • spa76 Re: wypadajace włosy 16.02.06, 12:28
      a jak tarczyca?
      • anetta771 Re: wypadajace włosy 16.02.06, 12:35
        dzisiaj dopiero zrobiłam TSH, może jutro będę miała wyniki. podejrzewam
        prolaktynę lub właśnie TSH .
    • to-ja-007 Re: wypadajace włosy 16.02.06, 12:36
      Prolaktyna moze powodowac niski estrogen i w ten sposob przyczyniac sie do
      kiepskich wlosow.

Bardzo czesto jednak wypadanie wlosow to oznaka chorej tarczycy. Wlosy wypadaja
      zarowno przy nadczynnosci jak i niedoczynnosci dlatego warto te tarczyce zbadac
      - czyli zrobic chociaz tsh. Jak tsh pow. 2.5 to lepiej zbadac fT3, fT4 i
      przeciwciala tarczycowe aTPO.
      Przy niedoczynnosci (wysokie tsh) ma sie rowniez wysoka prolaktyne.

pozdr.
      ula

• magasi9 Re: wypadajace włosy 16.02.06, 19:02
        mnie wypadaly bo mialam tarczyce, nadczynnosc (ale mialam jeszcze inne znaczace
        objawy, jak jedzenie za trzech i chudniecie, wymioty i zmeczenie, na pewno nie
        mozna by bylo nie zauwazyc), ale mnie wyleczyli
    • raila2 Re: wypadajace włosy 16.02.06, 13:05
      Ja również miałam koszmarny problem z wypadaniem włosów zaczęło się we wrzesniu
      ubiegłego roku, z niczym tego nie wiązałam piłam sobie skrzyp polny i przeszło
      mi po około 2 miesiącach. Jednak również we wrześniu zaczęły się problemy z
      bolesnością piersi, wypryskami i pojawiły mi się pokrzywki na ciele. Po
      zrobieniu prolaktyny wyszła mi 47,28ng/ml, więc za duża. Jestem obecnie na
      bromergonie i zbijam ten wynik. Do dzis dnia nie wiem czy mogę łączyć te
      wszystkie dolegliwości jako reakcja organizmu na podwyższoną prolaktynę, bo
      lekarze jakoś nie potrafią jednoznacznie się okreslić na ten temat.
      • anetta771 Re: wypadajace włosy 16.02.06, 14:49
        jak ci się objawiają te pokrzywki ?
        ja też mam problemy za skórą. zawsze miałam cerę mieszaną i robiły mi się
        krostki, po urodzeniu dziecka problem stał się mniej dokuczliwy i pojawiał się
        przed okresem. a teraz strasznie zrobiła mi się sucha, myślałam że to zima i
        grzejniki zrobiły swoje. o każdym prysznicu też robi mi się pokrzywka na ciele,
        dosłownie w kiilku miejscach na ciele jakbym wpadła w pokrzywy ....
        • dagps Re: wypadajace włosy 16.02.06, 18:20
          a jak androgeny u ciebie? testosteron? androstendion?
        • raila2 Re: wypadajace włosy 16.02.06, 18:49
          Pokrzywka dopada mnie zazwyczaj na szyji ale ostatnio zalało mi całą szyję pół
          klatki piersiowej a na brzuchu i plecach dostałam bąbli pokrzywkowych.
          Wystraszyłam się strasznie a że była godz. 23 to poprosiłam meża żeby mnie na
          pogotowie zawiózł, bo te zmiany z minuty na minutę się powiększały. Dostałam
          dwa zastrzyki więc przeszło momentalnie. Na moje pytanie pani doktor czy może
          miec to jakiś zwiazek z zaburzeniami prolaktyny, powiedziała, że na pewno nie i
          raczj jest to jakaś alergia. Problem w tym, że w przypadku pokrzywki bardzo
          ciężko jest okreslić jej pochodzenie, więc w tej chwili stoję w miejscu.
          Wszystkie wyniki podstawowe jak i hormonalne (oprócz prolaktyny) mam w normie,
          robiłam cały profil jakiś tydzien temu.
          • anetta771 Re: wypadajace włosy 16.02.06, 20:20
            To ja mam jednak coś innego, po jakimś czasie mi znika. jutro będę wiedziała
            więcej ponieważ odbiorę wyniki badań.
    • to-ja-007 Re: wypadajace włosy 17.02.06, 12:45
      Pokrzywka pojawia sie czesto przy niedoczynnosci tarczycy ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka