Dodaj do ulubionych

Stosunek fsh do lh a PCO

16.02.06, 17:12
Witam i proszę o radę.
Odebrałam właśnie wyniki badań hormonów i stosunek lh (13,5) do fsh (7,6)
wynosi prawie 2.
Wiem że to najczęsciej oznacza PCO, jednak miałam robione wielokrotnie usg i
nigdy nie było charakterystycznego obrazu jajników. Pęcherzyk jeśli był to
jeden, ładnie rósł i ładnie pękał.
Dlatego tez nie wiem teraz czy ten wynik świadczy o policystycznych
jajnikach? Czy właśnie bez tego charakterystycznego obrazu usg wynik nic nie
oznacza?
Do tej pory myślałam ze mój główny problem to prolaktyna teraz wynik to 26
(pół roku temu 34).

Dodam, że mam bardzo nieregularne cykle, w zasadzie bez naturalnej owulacji
(jedynie po clo), skąpe miesiączki. Przede mna jeszcze badanie progesteronu.

Czy powinnam zbadać jeszcze jakieś hormony? I czy oprócz gina udać sie do
endokrynologa? Jak myślicie?
Dziekuję za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • spa76 Re: Stosunek fsh do lh a PCO 16.02.06, 17:27
      w jakim dniu cyklu robiłas to badanie? im bliżej owulacji tym więcej LH, mniej
      FSH, bo pęcherzyk juz urósł (FSH) i teraz ma peknąc (LH).
      jesli przepisowo w okolicach 3 dc to nie wiem, co ci powiedzieć, bo to może byc
      efekt clo albo ogólnego rozlegulowania hormonalnego i tej prolaktyny.
      nie jestem tez pewna czy ten obraz jajników w usg niby typowy dla pcos jest
      obowiązkowy, ale to niech sie pcowiczki wypowiedzą.
      • princessa1 Re: Stosunek fsh do lh a PCO 16.02.06, 17:31
        Badanie robiłam w 11 dc, bo lekarz chciał żeby to było po 10 dc, nie robiłam na
        początku cyklu, tak jak się zwykle robi. Clo w tej chwili nie biorę.
        • spa76 Re: Stosunek fsh do lh a PCO 16.02.06, 17:33
          to ten stosunek może byc chyba jak najbardzej prawidłowy dla tego momentu cyklu.
          • dagps Re: Stosunek fsh do lh a PCO 16.02.06, 18:14
            no to ja jestem pcowiczka, to powiem
            stosunek fsh i lh wskazywalby na EWENTUALNIE pcos, gdyby badanie bylo z 3 dnia cyklu. wtedy i tak nie potwierdzalby pcos, bo to za malo danych. jest podobno niewielki procent kobiet pcos z zdrowym obrazem usg, ale osobiscie nie znam zadnej. ostatnio na naszym forum pojawil sie taki fenomen, ale to po ostrym leczeniu i kuracji metformina - reszta objawow zostala. gdyby takie wyniki lhi fsh powtorzyly sie w 3 dniu cyklu to oprocz tego i danych o twoich miesiaczkach powinnas miec zrobione androgeny - testosteron, androstendion, dheas- bo w pcos zrodlo androgenow moze byc jajnikowe lub nadnerczowe. poza tym jeszcze estradiol i jesli sie uda zbadac shbg - nie wszedzie robia. wtedy mozna po wynikach okreslic ze to pcos, choc pewnosci to nigdy nie ma przed laparo. jak sie potwierdzi to dalsze badania, ale to wszystko miejmy nadzieje ze cie ominie.

mozesz na razie sie tym nie martwic. badania z 11 dc nic nie mowia, ani samo badanie fsh i lh z 3 dc tez niewiele by powiedizlao poza tym,ze kazalo by wykonac wiecej badan. na razie nie ma potzreby endokrynologa.
            • princessa1 Re: Stosunek fsh do lh a PCO 16.02.06, 21:44
              Dzieki dziewczyny, za pomoc teraz wiem już więcejsmile
              Zobacze co na razie powie na to gin, jeśli bedzie trzeba to zrobię badania
              ponownie w 3dc.
              pzdr
              • marzonko Re: Stosunek fsh do lh a PCO 16.02.06, 23:09
                A ja robiłam badanie w 15/32d cyklu (rzadko mam takie,zazwyczaj 27 dni) i
                wyszło LH 10,3 FSH 5,0 czyli stosunek ok.2, a w 22dc(tyego samego) 11,3 LH, 7,8
                FSH,czyli ok.1,4 . Czy to są dobre wyniki? Oceńcie,proszę.
                • dagps Re: Stosunek fsh do lh a PCO 17.02.06, 13:29
                  tak jak napisalam wczesniej, nie ma sensu ocenianie stosunku tych wynikow, bo nie sa zrobione 3 dnia cyklu. wg badan z 11 dnia cyklu ja nie mam ZADNYCH szans na ciaze nawet przy stymulacji. licza sie tylko badania z 3 dnia cyklu jesli chodzi o fsh i lh i nie ma sensu dyskusja o nich z dni 11 a tymbardziej z 15 czy jeszcze gorzej 22 dnia.
                  biorac pod uwage same wyniki bez ich stosunku do siebie, to w 15 dniu cyklu masz za male lh wg moich norm, ale sprawdz swoje - powinny byc odniesione wyniki do norm twojego a nie mojego laboratorium. to samo w fazie poowulacyjnej, w 22 dniu cyklu. wg mojego w 22 dniu masz za wysokie lh . widac badania sie robi w 3 dniu a nie w innych bo jakies bzdury wychodza.
                  • marzonko Re: Stosunek fsh do lh a PCO 17.02.06, 19:59
                    Dziękuję dagps,następnym razem zrobię w 3dc,może to coś wyjaśni.
                    Tym razem myślałam,że wystarczy zrobienie w dwóch różnych fazach cyklu i będę
                    wiedziała czy jest dobrze. Nie wiem,więc dostosuję się do wskazówek. Jeszcze
                    raz dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka