drac1 12.03.06, 19:27 hej, napiszcie mi proszę wszystko co wiecie o c. biochemicznej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropcia1 Re: ciąża biochemiczna 12.03.06, 20:53 Ja za to mam pytanko...czy ciąża biochemiczna może spowodować wzrost poziomu prolaktyny? Tak się złożyło, że w kolejnym cyklu po prawdopodobnej ciaży b. zrobiłam badania prolaktyny...i wyszła ok. 40 ng/ml....nigdy wcześniej jej nie robiłam , to nie wiem jaką miałam wcześniej...tak poprostu doszukuję się przyczyn.... TYm bardziej, że od tamtego cyklu pogorszył mi sie wykres tempki...w fazie lutealnej często tempki mam niższe niż zwykle miałam..jakieś małe spadki...tak jakby coś się stało z progesteronem..... Nie mam i nie miałam żadnych objawów hiperprolaktynemii...tylko ten wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: ciąża biochemiczna 12.03.06, 21:25 O ciąży biochemicznej mówi się wtedy, kiedy poziom bhcg wskazuje już na ciążę (zgodnie z normami dla lab, najczęściej od 5) a klinicznie (usg, badanie gin) jest jeszcze nie do ustalenia. Czyli teoretycznie na początku każda ciąża jest biochemiczna. Praktycznie tak określa się wczesną ciążę, która przestała się rozwijać zanim mogła zostać stwierdzona innymi niż oznaczenie hcg metodami. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.analityk1 Re: ciąża biochemiczna 12.03.06, 22:04 każda ciąża powoduje wzrost prolaktyny musisz ją sprawdzić za około 2 miesiące forum.starania.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
princessa1 Re: ciąża biochemiczna 12.03.06, 22:39 Ja jestem po biochemicznej, testy ciążowe pozytywne, beta okolo 180, a na usg nic nie widać. W 44 dc pojawił się okres. Prawdopodobna przyczyna u mnie to za wysoka prolaktyna i za niski progesteron. Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: ciąża biochemiczna 12.03.06, 23:05 Pojęciem ciąży biochemicznej posługujemy się w przypadku, kiedy próba ciążowa wypada dodatnio i bardzo wcześnie dochodzi do poronienia, co uniemożliwia rozpoznanie istnienia ciąży badaniem ginekologicznym lub badaniem USG. Odpowiedz Link Zgłoś