Dodaj do ulubionych

prolaktyna i progesteron

28.03.06, 20:12
kobity pomocy!
badalam te hormony w 21dc. wyniki: prl.25,4 (norma do 25) po obciążeniu 205,5 sad
progesteron 16,1
no i nie wiem co robic. ta prl za wysoka, ale progesteron chyba ok?!?
zbijac prl czy olać? pomóżcie. juz sie zapisalam do gina na czwartek, ale chce
poznac wasze opinie i doswiadczenia

pytalam na "dla starających sie" ale chyba nikt nie wiesad((
Obserwuj wątek
    • dagps Re: prolaktyna i progesteron 28.03.06, 20:17
      prog ok, wiec jezeli jest owu to nie tzreba zbijac. ale to ze byla w tym cyklu nie gwarantuje ze bedzie w nastepnym. zalezy od twojej i lekarza decyzji. nie zaszkodzi ja troszke zbic.
      • happymay Re: prolaktyna i progesteron 28.03.06, 20:23
        zbijac! to zdecydowanie za duzo, najlepiej do zaciazenia 10-15ng, po obciazeniu nie powinna byc
        wyzsza wiecej niz 6x od wyniku pierwszego.
        Po 3 tyg Bromka ladnie spada i widac juz na bad z krwi.
        Poza tym, owu jak widac po prg byla, ale przez prl mogla byc kiepskiej jakosci.

Jak dostaniesz bromek, to zaczynaj brac powoli od 1/4 tabl przez 4 dni, potem 1/2 az do calej,
        najlepiej na noc, po 3 tyg sprawdz wynik i nie odstawiaj, az zajdziesz.
        Powinnas sprawdzic tez TSH, to czasem idzie w parze z podwyzszona prl. A tarczyca jest bardzo
        nicikawa jesli o zahodzenie i utrzymanie chodzi.
        • lolilo Re: prolaktyna i 28.03.06, 20:57
          prolaktyna po obciazeniu-
          wg:
          www.forumginekologiczne.pl/txt/a,1873,0,37
          nie ma ona znaczenia.

Hiperprolaktynemia ma charakter czynnościowy lub organiczny (gruczolak).
          Teoretycznie do odróżnienia tych przypadków może służyć test z metoklopramidem.
          W teście tym bada się poziom prolaktyny, potem podaje się doustnie 100 mg
          metoklopramidu i ponownie ocenia stężenie prolaktyny. W warunkach prawidłowych
          po 60 minutach obserwuje się mniej niż pięciokrotne zwiększenie stężenia
          prolaktyny. Znaczenie tego testu w praktyce jest jednak niewielkie (nie ma
          dowodów na jego wartość kliniczną). W przypadku podejrzenia o obecność
          gruczolaka badaniem rozstrzygającym jest tomografia komputerowa lub rezonans
          magnetyczny.

Należy jednak podkreślić, że stwierdzenie gruczolaka najczęściej nie wiąże się
          ze zmianą sposobu leczenia, bowiem bardzo rzadko interweniuje się
          chirurgicznie. W związku z tym, że rezonans i tomografia są kosztownymi
          badaniami to można z nich zrezygnować jeśli

poziom prolaktyny jest niższy niż 50 ng/ml (niektórzy za wartość graniczną
          przyjmują 100 ng/ml) oraz
          nie ma podejrzanych objawów (niewyjaśnione bóle głowy, zaburzenia widzenia) i
          stężenie prolaktyny normalizuje się do prawidłowych i względnie stałych
          wartości po zastosowaniu leczenia farmakologicznego.

• lolilo Re: prolaktyna i test obciazenia mcp 28.03.06, 21:44
            na innych stronach tez znalazlam, ze nie ma on znaczenia.
          • selena24 Re: prolaktyna i 28.03.06, 23:36
            może nie ma on dużej wartości diagnostycznej dla odróżnienia hiperprolaktynemii czynnościowej od organicznej, ale może ma znaczenie dla stwierdzenia samej hiperprolaktynemii?
            Ostatnio gdy zrobiłam podstawowe badanie prolaktyny ( 10,91 norma[0-18 ng/mL]) mój endo stwierdził że w moim wypadku ten wynik( bez testu z MTC )jest bezwartościowy i kazał zrobić jeszcze raz z testem po godzinie i po dwóch, wtedy zobaczy czy powinnam dołączyć coś na zbicie prolaktyny.

Aha i jeszcze odnośnie prolaktyny mi zawsze kazali robić między 3-5dc, teraz endo, poprzednio gin , niektóre z was piszą że badać tak jak progesteron tj. ok 7 dni po owulacji, w artykule na forum ginekologiczne jest napisane że jej poziom jest względnie stały w cyklu- jak to w końcu ma być?

• abc15 Re: prolaktyna i 29.03.06, 17:23
              dzięki dziewczyny za odzew. bede zbijac parlodelem. i dostane clo, bo mojej gin
              nie podoba sie jakosc jajeczkowania. tyle sie dowiedzialam przez telefon -
              reszta jutro. troche sie tylko zastanawiam, czy potrzebne to clo.nie mam nic
              przeciw bliźniakom, ale boje sie torbieli. a co do badania pl, to niby nie ma
              znaczenia w ktorym dniu. badalam w 5 i 21 - wynik bardzo zblizony
            • lolilo Re: prolaktyna i 30.03.06, 21:09
              ja doczytalam, ze podwyzszona prl po obciazeniu nie moze byc uwazana za
              przyczyne nieplodnosci i trzeba szukac dalej.
              i wzsedzie pisza- "dawniej oznaczano, aktualnie uwaza sie ze...".
              zobacze co mi powiedza w klinice.

lilka
              • abc15 Re: prolaktyna i 30.03.06, 21:41
                bylam u gin. dostalam norprolac i duphaston.
              • selena24 Re: prolaktyna i 30.03.06, 22:26
                daj znać jak się czegoś dowiesz - bardzo mnie interesuje
                ta prolaktyna po obciążeniu, nie udało mi się nic znalezć
                na temat jej związku z niepłodnością.

U mnie ponoć problem podstawowy to była
                nadczynność tarczycy(w przebiegu Graves-Basedowa)
                a wysoki poziom prolaktyny z nią związany
                miał się sam ustabilizować po wyrównaniu tarczycy.
                Po kilku latach schodów zakończonych ostatecznym
                jej usunięciem z tarczycą jest już jakby o.k.
                Wydawało mi się jak zrobiłam tę podstawową prolaktynę
                i była w normie że mam ten problem już za sobą,
                a tu endo mówi że bez testu to mogę sobie...
                Nie wiem już co dalej, czy ma rację
                czy może przez tą prolaktynę tylko tracę czas?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka