IP: 217.97.* / *.to.krakow.pl 12.01.03, 15:58
Od 2 lat nie moge zajść w ciąże. Po szeregu badań okazało się że mam PCO.
(ostatnie badania: Fsh:8,1 Lh: 17,3)
Czy to oznacza, że przede mną trudna droga w leczeniu niepłodności? A może
choroba ta całkowicie przekreśla moje szanse?
Może któraś z Was wie coś na ten temat?
Może któraś z Was też cierpi na tę chorobę, a pomimo to udało jej się i ma
dzidziusia?
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i gorąco pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ara6 Re: Mam PCO 14.01.03, 19:02
      Cześć Julka. Ja też mam PCO. Z tego co wiem choroba ta nie uniemożliwia zajście
      w ciąże jeśli jest leczone. Napisz czy jesteś pod opieką lekarza i jakich leków
      zarzywasz.POZDRAWIAM
      • aggulek Re: Mam PCO 14.01.03, 19:58
        Hej!
        Duzo tu było o PCO i radzę zapoznać się z wątkami na tym forum o raz na Zdrowiu
        kobiety.
        Na tym drugim - p. doktor Antepowicz niedawno udzieliła odpowiedzi, że PCO to
        jedna z najczęściej występujących hormonalnych przyczyn niepłodności i szanse
        na posiadanie własnego bobaska są bardzo duże.
        Radzę też zajrzeć na forum Bociana oraz strona www.starania.host.sk/pcos.html
        Pozdr. -A.
    • aleksandra3 Strony w I-necie na temat PCO 15.01.03, 09:39
      Witajcie!

Zamieszczam linki do stron, które udało mi się znaleźć, a które dotyczą PCO. Im
      więcej wiemy na ten temat (niezależnie do lekarzy), tym większa nasza siła.

PCO
      www.borgis.pl/czytelnia/nm_ginekolo/11.html

PCO i waga ciała
      www.termedia.pl/gp/archiwum/gp_1_2002/art4.htm
      PCO i USG (a także wymieniono badania dzięki którym odkrywa się PCO)
      www.termedia.pl/gp/archiwum/gp_4_2002/art16.htm

Pco i Geny
      www.termedia.pl/gp/archiwum/gp_4_2002/art17.htm

Inhibina B w hiprestymulacji jajników
      www.termedia.pl/gp/archiwum/gp_5_2002/art1.htm

PCO, waga, insulina, DEAHs itd.
      www.termedia.pl/gp/archiwum/gp_5_2002/art4.htm
      Na razie tyle. Pozdrawiam serdecznie i obiecuję, że jak jeszcze coś wyszperam,
      to podzielę się z Wami
    • Gość: elka Re: Mam PCO IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 15:33
      cześć,
      Mnie się udało. Urodziłam dużego synka, ale brałam leki na wywołanie owulacji.
      Bez tego niestety nie zaszłabym w ciążę, gdyż w ogóle nie mam cyklu.
      Pozdrawiam
      • ara10 Re: Mam PCO 19.01.03, 01:14
        Cześć.
        Napisz proszę jak długo się leczyłaś, jakimi lekami i czy po porodzie zmieniło
        się coś w pracy twoich jajniczków? Pozdrowienia dla synka.
        • Gość: elka Re: Mam PCO-do Ary10 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.02.03, 15:56
          Właściwie nie leczyłam się. W listopadzie lekarz zapisał tabletki na wywołanie
          owulacji - końską dawkę(poczwórną). Kiedy pojawiłam się w umówionym terminie
          pęcherzyki Graffa były puste. Tabletki nie zadziałały. Ponieważ miałam nadwagę
          to lekarz zalecił bym trochę schudła gdyż chciał zastosować lek na hamowanie
          testosteronu(tu dawka zależy od wagi ciała-musiałaby być "końska"bo dużo
          ważyłam) a później znów lek na wywołanie owulacji. Miałam wrócić po zgubieniu
          kilogramów. W styczniu następnego roku zaczęło się coś dziać w organiźmie.
          Dotychczas prawie nie miałam miesiączek (2 razy do roku plamienia) a w styczniu
          pojawiła się. Zmianom tym towarzyszyło puchnięcie nóg. W lutym znów okres, a
          pod koniec marca krótkie ukłucie w dole brzucha z boku(pomyślałam wtedy, że
          może to owulacja)Potem, aż do września nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Ciąża
          i poród przebiegły bez problemów związanych z zaburzeniami hormonalnymi.
          Po porodzie przez kilka lat nie miałam m-ki. Potem dalej jak przed porodem
          plamienia raz w roku. Nic nie zmieniło się. Nie stosuję antykoncepcji i nie mam
          dzieci. Wniosek lek zapisany przez lekarza zadziałał z dużym kilkumiesięcznym
          opóżnieniem.
          • kasia-j Re: Mam PCO 08.02.03, 11:18
            Może się udać - jestem jednym z takich przypadków. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka