Dodaj do ulubionych

hsg i badanie na wrogość śluzu

09.06.06, 08:07
Moje drogie, mam kolejne pytanie. W najbliższym czasie mam mieć robione
badanie na drożność jajowodów a przy okazji na wrogość śluzu.
Możecie mi opowiedzieć jak te badania wyglądają??? bo nie wiem czego mam się
spodziewać ( jak na razie zostałam uprzedzona tylko o bólu...)
Obserwuj wątek
    • karola9918 Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 08:42
      podbijam wątek
      • 56at Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 08:52
        www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/hist.html
      • 56at Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 08:55

# Test po stosunku - (post-coital test - PCT).
        Pozwala ocenić żywotność plemników w śluzie szyjkowym oraz określić ich zdolność
        do petentracji śluzu szyjkowego. Badanie to powinno być wykonane w okresie "dni
        płodnych" (potwierdzonych ultrasonograficznie i/lub hormonalnie), po 6-8 godz.
        od stosunku płciowego. W badanej próbce śluzu szyjkowego oceniana jest ilość
        plemników ruchomych i nieruchomych.
        # Test wrogości śluzu
        Badanie to pozwala ocenić zdolność plemników do pokonania bariery śluzu
        szyjkowego. Wykonywane jest w tym samym okresie co PCT. Badanie to może być
        przeprowadzone z plemnikami partnera lub anonimowego dawcy. Pozytywny wynik
        testu może wskazywać na obecność przeciwciał przeciwplemnikowych w śluzie
        szyjkowym pacjentki.
        # Przeciwciała przeciwplemnikowe
        Badanie obecności przeciwciał skierowanych przeciwko plemnikom wykonywane jest w
        surowicy krwi pacjentki lub jej partnera, w śluzie szyjkowym lub w nasieniu.
        Możliwe do wykonania są dwa rodzaje testów: pośredni (wykonywany z plemnikami
        anonimowego dawcy) i bezpośredni (wykonywany z plemnikami partnera). Każde
        badanie pozwala na określenie procentowej ilości trzech klas przeciwciał: IgM,
        IgA oraz IgG skierowanych przeciwko plemnikom.
        • karola9918 Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 08:59
          dzieki bardzo za szybką odpowiedź..... nie ukrywam, ze boję sie tego badania
          jak nie wiem co.... miąłam nadzieję, ze uda sie go uniknąć, ale niestety... sad
          • 56at Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 09:14
            do przezycia smile
            wiekszośc z nas jest po tym badaniu.
            • karola9918 Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 09:20
              no zdaje sobie sprawę... ale i tak się boję. i wkurza mnie to wszystklo mpo
              mału... te dni nadzieji, że może w końcu się udało i później znowu to
              rozczarowanie i załamanie, że jednak znowu nic.... Skąd brac siły na to
              wszystko???
              A może jeszcze mi odpowiesz ile dni średnio trzeba być w szpitalu, jeżeli ma
              się robione to badanie?
              • annba Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 09:34
                jeśli chodzi o HSG to zależy od szpitala, w którym będziesz je robić - ja
                miałam zabieg o 9 rano, a ponieważ dają głupiego jasia, to do 14 spałam na
                oddziale i jak wstałam i już nie byłam pod działaniem jaśka to poszłam sobie do
                domu
                ale mam też znajome, które leżały do 3 dni, ze względu na rozliczenia szpitala
                z funduszem zdrowia
                • korlewna Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 09:37
                  a ja po hsg posiedziałam pol godziny i poszłam do domu. Środkiem znieczulajacym
                  był jakis czopek doodbytniczy.
              • 56at Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 11:39
                ja byłam kilka godzin ok 4 moje koleznaki były np 2 doby
              • eszforcik Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 11:42
                Mi gin po badaniu powiedział, że mam poleżeć ze dwie godzinki i mogę pójść do
                domku smile Ja przed badaniem dostałam zastrzyk o nazwie Dolargan. Trochę kręciło
                mi się w głowie, ale po godzinie juz byłam gotowa do wyjścia smile
                • 56at Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 12:02
                  ja tez miałam na dolargnie
    • anula985 Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 11:49
      HSG nie boli. Kładzisz się na stole do zdjęć rentgena, dostajesz znieczulenie
      (jakie zależy od szpitala) wprowadzają Ci kontrast przez szyjkę macicy i robią
      dwa zdjęcia. Cały zabieg trwa ok 20 minut. Mnie wypisali po 6 godzinach.
    • karola9918 Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 12:17
      kurcze, to dlaczego mój doktorek uprzedzał mnie o bólu??????? Przesadza???? a
      może oni nie dają środków znieczulających?????
      • 56at Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 12:21
        karola miałam dolargan i bolało mnie jak cholera,ale przezyłam smile
        słuchaj znam pare a le to dosłonie pare dziewczyn,które nie czuły bólu.
        Oby u Ciebie tak było smile
        • karola9918 Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 12:38
          też mam w planach przeżyć.. smile a tak serio, to przecież cel wiadomo jaki, i jak
          trzeba będzie, to ja wiele więcej zrobię... tylko nech ktoś mi powie, że w
          końcu się uda!!!!!
          • 56at Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 12:42
            Bardzo mocno ci tego zycze smile
            niech się w koncu uda!!!!!!
            • karola9918 Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 12:42
              a Tobie sie udało, czy tez wciąż próbujsz?
              • 56at Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 12:50
                a gdzie tam udało uncertain
                jestem po 12 latnim leczeniu
                • karola9918 Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 12:53
                  ty mnie nie strasz........ a przyczynę chociaż znaleziono?
                  • 56at Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 12:56
                    ja cie nie strasze popatrz ile tu dziewczyn ,którym sie udało!!!
                    Pytałas to odpowiedziałam.
                    Prztczyn wiele i hormony i nietolerancja
                    progesteronu,pco,endometrioza,dysfunkcja ciałka zółtego jest tego od groma.
                    ale co nas nie zabije to nas wzmocni i tego sie trzymajmy smile
                    • karola9918 Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 13:03
                      hm... no ja mam pco, to już od dawna wiadomo, ale w końcu po 3 x 1 clo udało
                      się wywołać jajeczkowanie... w zeszłym miesiącu miałam dwa piękne pęcherzyki -
                      szansa na bliźniaki - o czym marzę, niestety jeden pęcherzyk nie pękł.. drugi
                      mam nadzieję, ze tak, ale lekarz zaczął podejrzewać, ze czasami mogę mieć
                      zespół niepękającego pęcherzyka, no i w ogóle przedtem umówił się ze mną, że
                      jeżeli w tym cyklu nam się nie uda, to robimy hsg i wrogość śluzu... no i
                      niestety nie udało się.... czekam teraz na okres, ale już wiem, ze nic z
                      tego... jak na złość pracownia radiologiczna w moim szpitalu jest w remoncie i
                      nie wiem czy zacznie funkcjonować w przeciągu tych kilku dni, no a jak wiadomo,
                      to hsg robi się chyba tylko do 10 dnia cyklu, nie???? no i teraz już panikuję,
                      ze nie zdążą z remontem i znowu ten cykl przepadnie i znowu nie będę nic
                      wiedzieć.... najgorsze to czekanie i odliczanie i mierzenie i sprawdzanie!!!
                      • 56at Re: hsg i badanie na wrogość śluzu 09.06.06, 16:19
                        tak hsg robi si e w pierwszej fazie cyklu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka