Dodaj do ulubionych

niepłodność męska

11.07.06, 08:33
Witam szanowne ekspertki. Mam problem i tak na prawdę nie wiem jak się do
tego odnieść. Od jakiegoś czasu oboje z mężem leczymy się w Invicie. Staramy
się o malucha od ponad 2 lat bez żadnych rezultatów. I w momencie kiedy
myślałam że chodzi o mnie okazało się że mój mąż ma problemy. W badaniu
ogólnym nasienia wyszło iż posiada znacznie zaniżona ilość plemników (6,8) i
dodatkowo dużo za mało typu A. Lekarz zlecił mu badanie hormonów aby
sprawdzić czy nie był to jednorazowy przypadek. Niestety hormon FSH (chyba
tak się go pisze..) wyszedł dużo powyżej górnej granicy co w określeniu
lekarza oznacza i mąż traci płodność. Zlecił nam dodatkowo mrożenie nasienia
gdyż może okazać się jego brak w niedługim okresie. No i skierował męża do
androloga. Teraz moje pytanie, bo wstęp był rozległy: czy można taki zabieg
(mrożenie plemników) zrobić pod koniec miesiąca po wizycie u androloga, czy
najlepiej od razu. Dodam, że nie wiemy z mężem czy zdecydujemy się na in
vitro. Jestem już trochę zrezygnowana i skołowana wszystkimi nowościami. I
jeszcze jedno czy takimi mrozaczkami można zrobić tylko in vitro, czy
inseminacja też wchodzi w grę. Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • meganb1 Re: niepłodność męska 11.07.06, 08:51
      Dziewczyny dajcie znać, co sądzicie o moim przypadku? Będę bardzo wdzięczna za
      info.
    • eszforcik Re: niepłodność męska 11.07.06, 10:52
      Witaj! Niestety nic nie wiem na temat Twojego problemu, ale mam pytanie odnosnie
      badania FSH męża. Robione było z krwi??
      • meganb1 Re: niepłodność męska 11.07.06, 18:20
        tak mąż miał robione te badania z krwi
    • mila333 Re: niepłodność męska 11.07.06, 12:28
      Witaj.
      Inseminacja wchodzi jak najbardziej w grę. Kiedy plemników do inseminacji jest
      za mało, zawsze zbiera się nasienie kilka razy, selekcjonuje te zdrowe i silne,
      a potem mrozi i przed podaniem inseminacyjnym tworzy z tych kilku selekcji
      jeden "materiał" do podania.
      Nie rezygnuj.
      Pozdrawiam
    • ewa.analityk1 Re: niepłodność męska 11.07.06, 15:02
      zamroź koniecznie żeby potem nie żałować za jakiś czas.
      • meganb1 Re: niepłodność męska 11.07.06, 18:26
        na mrożenie na pewno jesteśmy z mężem zdecydowani, tylko nie wiem czy biec od
        razu i mrozik żolnierzyki, czy można zaczekać do wizyty u androloga i zobaczyć
        co on powie. Wiem tylko że jak lekarz zobaczył wynik to powiedział lekko
        zaniepokojony żeby zamrozić nasienie oraz że obawia się iż nadaje się ono tylko
        do zapłodnienia pozaustrojowego, a na taki zabieg moglibyśmy może raz pozwolić
        sobie, ze względów ekonomicznych.
        • tekla12 Re: niepłodność męska 11.07.06, 19:20
          Jeśli jestescie zdecydowani to na czekać. Androlog to nie cudotwórca, zamrożone
          nasienie nie musi zostać wykorzystane jeśli nie będzie potrzebne, albo jeśli się
          nie zdecydujecie na ivf.
    • karkarkar Re: niepłodność męska 12.07.06, 08:46
      Mogę zapytać u kogo się leczysz- ja też jestem pacjentką invicta. Jakie masz
      doświadczenia? Zastanawiam się nad zmianą lekarza.

Ze względu, że na forum zaglądają lekarze możesz nampisać na miala gazetowego wink
    • jomale Re: niepłodność męska 13.07.06, 20:04
      jestem była pacjentka Invicty. Opuściałam ją ze wzgledu na marne wyniki mojego
      IVF (wskazaniem do IVF były słabe plemniki) a także pewne błedy, któe popełnili.
      Na pcozatek - dobzre ze wysyłaja do androloga (który i tak nic nie zrobi bo z
      wysokim FSH nie da sie walczyć) i ze macie badania hormonów. FSH wskazuej tylko
      z emoże być coraz gprzej, ale wynik 6 mln wcale nie jest taki zły. Po zaty
      dobrze ze proponuja mrozenie....ale pzred mrozeniem powinein wykonać posiew. U
      ans tego nie zorbili i mrozili nasienie z plemnikami jak leciało. W Novum - bo
      tam zorbiła drugie udane podejscie az sei za głowe złapali z ecos takiego
      zorbili. Poweidzieli ze one po odmrożeniu beda do niczego sad
      Poza tym zaczełam śledzic wszystkie przyoadki dziewczyn (z problem plemnikowym)
      jak wyglada IVF . marnie oj marnie. Zazwyczja dziewczyny sie dobrze stymulowały
      po 15 - 20 komórek a zarodków 2 i nedznych 2 ciaże chyba na 10. W novum na 7
      jajeczek mam 6 mrozaków!!!! Tam na 9 miałam tylko 2 i oczywiscie nie udało mi
      się.
      Pamietaj po morżeniu zostaje niewele plemników wiec skuteczność z mrożonego
      nasienia jest o wiele wiele niższa niz ze świeżego. Ale ja cie pociesze. Moj
      mąż ma FSH 36 i nigy nie zdarzyło mu sie nie mieć plemników. Zawsze były wec i
      uwas napewno tak odrazu nie zanikną. Wiec jak coś to zawsze róbcie z
      mrożonego smile
      My przy podjescniu w I. mielismy 500 tysiecy plemników przy podejsciu w N. 300
      tysiecy i nie mieliśmy mrożonego, bo szkoda nam było wywalac kasy (z tak małej
      ilości po rozmrozeniu i tak by nic nie zostało).
      Bardzo mocno rozważcie I.- pzrestudiujcie komu i jak sie udało.
      • meganb1 Re: niepłodność męska 26.07.06, 13:55
        dzięki dziewczyny za podpowiedzi. Jeśli chodzi o lekarza to leczymy się u dr
        Piątkowskiego (typ flaków w oleju, ale mówi konkretnie i nie owija w bawełnę).
        Jeśli chodzi o mrożenie nasienia, to zrobimy je, bo zarówno ginekolog jak i
        androlog zalecili, ale wcześniej zrobimy posiew - zgodnie z radą jomale. Co do
        zabiegu to na początek na pewno zdecydujemy się na inseminacje, tym bardziej,
        że mąż ma żołnieżyki. A co dalej ... zobaczymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka