woz 29.08.06, 18:30 jak szybko od dnia zapłodnienia można zrobić betę i jakie sa wtedy wskaźniki?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coco17 Re: jak szybko beta 29.08.06, 23:06 No właśnie jestem taka cienma.Miałam 3 IUI,ale czasem nie nadazam z tymi skrotami.Co to jest ta beta? Wiem ze po niej można sprawdzić czy jest się w ciązy,musi rosnąc itd,ale bada się ją z krwi?Bo jak tak to lece w poniedziała\ek na ta bete,bo będę pona 10 dni po IUI. Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaczki5 Re: jak szybko beta 29.08.06, 23:45 dokładnie tak betę bada się z krwi i spokojnie w 10 dniu powinna już coć wykazać wartość powinna być z tego co pamiętam powyżej 5 Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: jak szybko beta 30.08.06, 00:12 Jeśeli miałas podany pregnyl odczekaj ok 12 dni. Pregnyl to własnie HCG i wynik moze byc zafałszowany. Odpowiedz Link Zgłoś
woz Re: jak szybko beta 30.08.06, 08:53 czyli jezeli w 20 dc i 4 dniu po teoretycznym zapłodnieniu mam wynik 0,45 to jeszcze za wcześnie? powinnam powtórzyć w dniu planowanej miesiączki czy można wcześniej-trudno sie doczekać Odpowiedz Link Zgłoś
neshia Warto robić betę po pregnylu? 30.08.06, 12:07 Czy wogóle warto robić test? Lekarz mówił mi, żebym nie robiła zwykłego testu, ale nic nie mówił o teście z krwi.Czy pregnyl, też fałszuje wyniki krwi? Nie wiem co robić, dziś 28 dc, czekam i czekam a dni tak się dłużą Co radzili wam wasi lekarze? Odpowiedz Link Zgłoś
aggaxx Re: Warto robić betę po pregnylu? 30.08.06, 12:23 Mój lekarz kazał mi zrobić hcg w 10 dniu po iui. Dwa dni wcześniej wzięłam dwie ampułki pregnylu. Wynik był poniżej 1. Tak więc w moim przypadku po takim okresie pregnyl nie wpłynął już na wynik badania. Ciąży oczywiście też nie było mimo że kilka dni później, jak sugerowały forumowiczki ponownie zrobiłam to badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: Warto robić betę po pregnylu? 30.08.06, 13:28 Pregnyl fałszuje też oznaczenie bety z krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
aggaxx Re: Warto robić betę po pregnylu? 30.08.06, 13:52 Oczywiście, że fałszuje. Przecież pregnyl zawiera ludzką gonadotropinę kosmówkową czyli hCG. Jeżeli badanie zrobi się zbyt wcześnie to wynik na pewno będzie wskazywał na obecność hCG co nie musi oznaczać, że doszło do zapłodnienia. Jednak po 12 dniach od podania pregnylu wynik powinien być już właściwy. Odpowiedz Link Zgłoś
coco17 Re: jak szybko beta 30.08.06, 20:13 czy bete robi sie na czczo?i to badanie jak sie nazywa?tak normalnie beta?zeby mnie laborantki nie zabily smiechem Odpowiedz Link Zgłoś
aggaxx Re: jak szybko beta 30.08.06, 21:40 Nie musisz być na czczo. Możesz to badanie zrobić też o dowolnej porze dnia. A co do nazwy: β-hCG (beta hCG) Tak piszą na skierowaniach na badania i tak powiedz. Wyniki zwykle są na drugi dzień, ale jak poprosiłam to już po dwóch godzinach mogłam dowiedzieć się telefonicznie. Odpowiedz Link Zgłoś