63ad00 31.08.06, 17:43 Witajcie stwierdzili u mnie hypogonadyzm hypogonadotropowy i szukam dobrego lekarza (androloga) na tą dolegliwośc - pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
56at Re: hypogonadyzm 31.08.06, 18:09 prof Bablok przyjmuje w szpitalu na Starynkiewicza w warzawie. To jedyny sensowny androlog,a przerobilismy wielu Odpowiedz Link Zgłoś
jomale Re: hypogonadyzm 31.08.06, 18:34 podrzucam to : Hypogonadyzm hypogonadotropowy to jedna z niewielu przyczyn niepłodność męskiej która może być skutecznie leczona metodami zachowawczymi. Precyzyjne leczenie powinno zostać wdrożone po zlokalizowaniu pierwotnej przyczyny. Hypogonadyzm wynikający z przyjmowanych leków (HCG, androgeny, sterydy ) wymaga odstawienia leków , spowodowany hyperprolaktynemią może być skutecznie leczony bromokryptyną w dawce 2,5 mg 1-2 x dziennie przez okres około 3 m.-cy, pod kontrolą wyników badania nasienia. Pacjentom z uszkodzoną lub niewydolną przysadką mózgową, oraz z zespołem Kallmana należy podawać gonadotropiny. Początek terapii może być prowadzony przy użyciu HCG w dawce 1500- 2000 UI podawanych 1-2 x w tygodniu przez okres 6 m-cy . Brak poprawy nasienia, brak pojawienia się plemników w przypadkach azoospermii lub też brak powiększenia objętości jąder są wskazaniem do uzupełnienia kuracji o 75UI FSH podawane 3x w tygodniu. Przy braku efektu po następnych 6 mcach leczenia, należy podwoić dawkę FSH . Hypogonadyzm hypogonadotropowy pochodzenia podwzgórzowego powinien być leczony za pomocą GnRH najlepiej przy użyciu pompy pulsacyjnej lub też gonadotropinami. Oba typy terapii prowadzone w precyzyjnie dobranych przypadkach umożliwiają uzyskanie potomstwa przez 50% niepłodnych mężczyzn natomiast w zdecydowanej większości przypadków umożliwiają uzyskanie plemników w ilości wystarczającej do uzyskania ciąży za pomocą technik wspomaganego rozrodu. Okresowo niekiedy, pojawiające się plemniki w ejakulacie , wobec wysokich kosztów terapii powinny zostać poddane kriokonserwacji z możliwością późniejszego wykorzystania w leczeniu niepłodności. Odpowiedz Link Zgłoś
63ad00 Re: hypogonadyzm 01.09.06, 10:11 Mój przypadek to chyba 2 rozważam jeszcze dr W w NOVUM co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: hypogonadyzm 02.09.06, 07:18 W novum jest co najmniej 2 dr W,ale żaden z nich nie jest andrologiem Odpowiedz Link Zgłoś
jomale Re: hypogonadyzm 02.09.06, 11:24 A dr wolski Novum? To jest androlog. Wiem bo mąż był u niego Odpowiedz Link Zgłoś