Dodaj do ulubionych

Endometrioza - laparoskopia .

19.09.06, 17:30
Mam podejrzenie endometriozy , moj gin chce mi robic laparoskopie żeby
potwierdzic lub wykluczyc endo.
Dodam że staram się juz prawie 2 lata o dzizdziusia , i nie miałam jeszcze HSG .
Moj lekarz mowi że to badanie HSG nam nic nie wniesie bo sprawdzi tylko
droznośc jajowodów a i tak laparoskopia jest wskazana .
Nie wiem co robic .
Czy ktoras z was miała odrazu laparoskopie bez wczesniejszego HSG ,czy mozna
to badanie rzeczywiscie ominac ,czy może ono jeszcze wykryje jakas chorobę
,którą laparoskopia nie wykryje.
Nie wiem co robic .Pozdawiam
Obserwuj wątek
    • jula1232 Re: Endometrioza - laparoskopia . 19.09.06, 17:35
      Dori!!! Ja tez starałam sie prawie 2 lata z meżem. Najpierw badania hormonalne.
      Badania męża itp. Owulacja jest. I koncu lekarz na badaniu zaobserwował w
      dotyku zrosty po lewej stronie macicy . Zaczał podejrzewac ta horobe!!! I od
      razu miałam zrobiona laparoskopie. Uwazam ze u ciebie nie ma potzreby sprawdzac
      droznosci bo jak mówi lekarz nic to nioe da przy tej chorobie. Laparoskopia
      pozwala usunać ogniska endometrialne i spradzic przy okazji drożnosc janików i
      jajowodów, a w przypadku ich niedrozności nawet je udrożnić.
      Ja jestem 2 tygodnie po laparoskopii i nie nalezy jej sie bać! Da sie przezyc!!!!
    • jula1232 Re: Endometrioza - laparoskopia . 19.09.06, 17:37
      Jakbys miała pytania inne odnosnie laparsokopii to smiało pytaj!!!!
      • weronusia Re: Endometrioza - laparoskopia . 19.09.06, 18:56
        U mnie z kolei nieco inaczej.
        Od samego początku starań podejrzenie endometriozy. Ale torbiele ponizej 5 cm
        nie są wskazanie mdo laparoskopii wiec mnóstwo badań, hormonów, HSC, HSG
        wszystko o.k.

Gin uważa ,ze z endometriozą można zajsc w ciazę jesli jajowody drozne.

Ale torbiele podrosły i jest wskazanie do laparoskopii. Ale to ponoć wyjscie
        ostateczne.
    • mimi282 Re: Endometrioza - laparoskopia . 19.09.06, 20:07
      no chyba warto się zdecydować.
      • weronusia Re: Endometrioza - laparoskopia - nowa opinia 21.09.06, 10:34
        Po mojej ostatniej konsultacji u innego specjalisty zmieniam zdanie.

Koniecznie zrób laparoskopie- okazuje sie,ze torbiele 3 cm juz się kwalifikuja
        do zabiegu. Im wcześniej zabieg zrobiony tym mniejsze ryzyko choroby ,
        skoagulują ogniska i moze się uda wyleczyc nawet choc ponoć tą chorobę ma sie
        całe życie.

Ale jak jest wczesnie rozpoznan to jest szansa na ciążę naturalną a potem to
        jest trudno.
        • kamka3 Re: Endometrioza - laparoskopia - nowa opinia 22.09.06, 08:54
          a ja mam endometriozę, miałam laparoskopię, podczas której sprawdzono mi także
          drożność jajowodów - na moją prośbę. Nie bójcie się laparoskopii, to naprawdę
          mało kłopotliwe a dające najwięcej informacji. Pozdrawiam
    • weronusia Re: Endometrioza - laparoskopia -do kamka 22.09.06, 12:31
      A jesli mozna wiedziec jaki sposób leczenia masz zaproponowany po zabiegu?
      I który stopień stwierdzono?
    • olimpia01 Re: Endometrioza - laparoskopia . 25.09.06, 15:39
      Jestem 2 tygodnie po laparoskopi i hysteroskopi. W lutym b.r. miałam HSG które
      wykazało że wszystko OK. Jednak wciąż nie zachodziłam w ciążę i lekarz dał mi
      skierowanie na laparoskopię i histeroskopię diagnostyczną. Okazało się ze mam
      małego mięśniaka i liczne polipy w macicy (co wykazało hysteroskopia)a także
      drobne ogniska endometriozy w otrzewnej(wykazała laparoskopia). Przy zabiegu
      wyczyszczono i skoagulowano nieprawidłowości.
      Dodam że badania usg na które chodziłam kilka razy w miesiącu nic nie
      wykazywały złego...
      • jula1232 Re: Olimpia_Endometrioza - laparoskopia . 25.09.06, 19:22
        Droga Olimpiu u mnie tez usg nic nie wykazywały, dopiero dzeki laparo i
        histeroskopii wszytsko wiadomo i cieszę sie bo wiem wreszcie na czym stoję!!!!!
        • olimpia01 Re: Olimpia_Endometrioza - laparoskopia . 26.09.06, 08:54
          Też się cieszę, że coś się wyjaśniło ale martwi mnie ta endometrioza...sad
          Mam poczucie że straciłam cały rok bo chciałam się poddać wcześniej laparo mój
          poprzedni lekarz odradzał i chciał robić od razu in vitro. Tylko że zarodek nie
          utrzymałby się w tak zapolipionej macicy i przy endometriozie.
          • jula1232 Re: Olimpia_Endometrioza - laparoskopia . 26.09.06, 10:10
            Drga Olimpio!!! Nie zamartwiaj sie tym, ze straciłas rok!!! Ja straciłam kupę
            lat, chodxąc do niewłasciwych ginów, ilecząc sie nie wiadomo na co. pewnie z
            kilka lat pochodziłam z tym endo!!!! jestem zła na siebie ze nie skonsultowałam
            z kims innym mojego problemu. Pamietaj nigdy nie ejst za późno!!!! Głowa do góry
    • cassandra_cass Re: Endometrioza - laparoskopia . 26.09.06, 10:20
      Mój gin w ogóle nie robi HSG tylko od razu laparo! Właśnie jestem po wizycie i
      dał mi jeszcze 3 miesiące. Jak nie uda mi się w tym czasie zajść w ciążę (a mam
      nadzieję, że się uda!) to też czeka mnie laparoskopia. Trochę mnie to przeraża
      ale czego się nie zrobi żeby mieć maleństwo! Czy laparo robi się pod narkozą?
      Jak długo dochodzi się do siebie po takim zabiegu? Bardzo proszę o
      podpowiedzi smile
      • jula1232 Re: Endometrioza - laparoskopia . 26.09.06, 10:29
        Cassandr!!! Laparo jest pod narkozą i dochodzi sie do siebie ok 3 dni. Naprawde
        to nic strasznego. Nie bój sie!!!! To jest taki zabieg operqacyjny. Ani juz
        blizny prawie nie mam, a mineło 3 tygodnie!!!!!
        • cassandra_cass Re: Endometrioza - laparoskopia . 26.09.06, 10:43
          Jula, dzięki za odp. smile A proszę powiedz jeszcze, jaki czas po laparo można sie
          zacząć znowu starać o dzidzię? Długo trzeba czekać?
          Pozdrawiam,
          Cass
          • jula1232 Re: Endometrioza - laparoskopia . 26.09.06, 10:50
            Tu juz jest gorzej odpowiedzieć. Bo jesli po laparoskopii lekarz zaleci leczenie
            farmakologiczne (u mnie tak jest to trwa ono około 6 m-cy) i potem mozna sie
            starać. Choć to nie jest reguła. u Ciebie moze byc tak ze po laparoskopii
            poczekasz jeden cykl i do dzieło.!!!!!! Ale to juz lekarz orzeknie!!!! Musi
            poogladac czy po laparoskopii jest wszytsko ok. Ale nie martw sie czas szybko
            leci Ja dopiero niedawno byłam w szpitalu a juz o tym nie pamietam.
            Najwazniejsze zebys np. miała jakies zajecie-ja akurat pracuje wiec mam mało
            czasu do myslenia!!!!!
            • cassandra_cass Re: Endometrioza - laparoskopia . 26.09.06, 12:10
              Ja też pracuję ale należę do grona "panikar" i żadne zajęcie nie powstrzymam
              mnie od myślenia. Mam jednak nadzieję, że uda nam się wcześniej i uniknę
              laparo. A jeśli nie.... to cóż! Będę walczyć! Dziękuję za słowa otuchy i życzę
              duuuużo zdrówka i szybkiego zajścia smile
              Pozdrwiam,
              Cass
              • iii10 Re: Endometrioza - laparoskopia . 29.09.06, 15:47
                dziewczyny mam do Was pytanie czy endo mozna wykryć tylko podczas laparoskopi?
                I gdzie miałyście ją robioną tam gdzie sie leczycie (u swojego gin.) czy może
                gdzie indziej. Ja będe dojezdzała do Novum 300 km i jestem ciekawa a napewno
                bede musiała miec laparo czy zrobia mi ją w w-wie czy u mnie ale nie chciałabym
                u mnie, tu lekarze sa do ....
                • jula1232 Re: Endometrioza - laparoskopia . 29.09.06, 18:08
                  iii!!!! Ja miałam wstępne rozpoznanie tej choroby przy zwykłym badaniu
                  dopochwowym!!! Dopiero laparoskopia potwierdziła to!!! Wiem jednak że jest
                  różnie. To zalezy gdzie ogniska endo są zlokalizowane!!
                  • antyspam5 Re: Endometrioza - laparoskopia . 02.10.06, 10:07
                    Moja znajoma zaszla w ciaze 3 tyg. po laparosk.!!!! Jest wszystko ok!

Mnie tez czeka ten zabieg,mam cyste na 5 cm i bardzo obfite okresy -od zawsze.sad
                    Juz 6 cykli proboke zajsc w ciaze i bezskutecznie uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka