Dodaj do ulubionych

wydłużony cykl

23.09.06, 15:58
Cześć dziewczyny...
Dzisiaj mam 32 dc i żadnych objawów zbliżającej miesiączki.
Ten cykl miałam na Clo od 2-6 dc oraz wciąż biorę Metformax.
W 13 dc byłam na monitoringu u gina, który stwierdził, że chyba jest już po
owulacji.
W 22 dc robiłam badanie na poziom progesteronu i wyszło mi 0,609 nmol?L ;-(
Pozwala mi to sądzić, że tej owulacji chyba wcale nie było.
Dlaczego do tej pory nie przychodzi @? Z reguły miałam cykle 28-30 dni.
Obserwuj wątek
    • 56at Re: wydłużony cykl 23.09.06, 17:00
      masz niski progesteron i zaburzenia 2 fazy cyklu.
      tzn tam mniemam smile
    • annia.m Re: wydłużony cykl 23.09.06, 17:37
      Jak wiesz mi lekarz tez kazal w 22 dc zbadac progesteron i powiedzial zeby do
      tego czasu nie brac duphastonu. I tak - jesli progesteron bedzie wysoki to tez
      mam go nie brac bo to by znaczylo ze owu byla i @ sama przyjdzie po ok 14
      dniach od owu. No, ale jesli bedzie niski to mam wlasnie brac duphaston na
      wywolanie @.. Wiec moze owu nie bylo? nie za bardzo wiem czy to ma jakis
      zwiazek, ale tak mniemam. Ja tez bylam 13 dc i dr tez stwierdzil ze owu juz
      mialam..A moze nie mialam a owu bylaby pozniej? nie wiem sama co o tym sadzic..
    • annia.m Re: wydłużony cykl 23.09.06, 17:45
      Przepraszam Olu ze zasmiecam twoj watek, ale ja tak sie zastanawiam.. Ja mam
      dzisiaj 18 dc i od rana czuje parcie w podbrzuszu jak na @. Ostatnio cykle
      mialam ok 26 dni, wiec od razu sie martwie ze znowu nic z tego i zaraz dostane
      @. I zla jestem wlasnie ze mam nie brac duphastonu, bo w glowie mam takie mysli
      ze nawet gdyby sie udalo to z powodu niskiego progesteronu znowu nic z tego nie
      bedzie, choc mogloby bycsad Jesli progesteron mam badac 22 dnia i wtedy
      ewentualnie brac duph to czy to nie bedzie juz ewentualnie po wszystkim? Jak to
      jest?
      • 56at Re: wydłużony cykl 23.09.06, 18:03
        a dlaczego masz badac akurat w 22dc?
        jesli jestes władna namierzyć owulacje badaj po ew. owulacji i po przytulanku,a
        nie w 22dc.
    • annia.m Re: wydłużony cykl 23.09.06, 18:10
      jak bylam w 13 dc to gin stwierdzil ze owu najprawdopodobniej byla bo nie mam
      zadnych pecherzykow, jest plyn w zatoce douglasa, no i na podst moich
      obserwacji sluzu. I powiedzial ze jesli owu bylo to powstaje cialko zolte ktore
      zaczyna produkowac progesteron ktorego jest najwiecej ok 7 dni po owu. W sumie
      jesli tak to moglabym badac juz ok 20-21 dnia..
      • 56at Re: wydłużony cykl 23.09.06, 18:15
        zgdaza sie smile

. Progesteron

Progesteron jest produkowany przez powstałe z pęcherzyka jajnikowego ciałko
        żółte, przez łożysko w ciąży oraz w śladowych ilościach przez nadnercza.
        Odpowiada za właściwe przygotowanie śluzówki na przyjęcie zarodka, utrzymuje
        ciążę, a spadek jego stężenia przy odpowiednio przygotowanym endometrium
        wywołuje miesiączkę. Stężenie progesteronu w pierwszej fazie cyklu jest bardzo
        niskie. Nieznaczny wzrost obserwuje się na ok. półtora doby przed owulacją.
        Potem ilość progesteronu produkowanego przez powstające ciałko żółte wzrasta
        osiągając szczyt w 7, 8 dniu po owulacji. Jeśli nie doszło do ciąży ciałko żółte
        zanika, w innym przypadku jego czynność zostaje podtrzymana przez rosnące
        stężenia gonadotropiny kosmówkowej. Wraz z wiekiem ciąży następuje stopniowe
        przejęcie produkcji progesteronu przez łożysko. Między 8 a 10 tygodniem ciąży
        ciałko żółte zanika, a łożysko staje się jedynym źródłem progesteronu w
        organizmie. Badanie progesteronu wykonuje się w celu oceny funkcji ciałka
        żółtego i (czasami) monitorowania wczesnej ciąży.

NORMY

Hormon dzień norma co oznacza
        Progesteron 7-8 dni po owulacji
        >= 15 ng/ml
        Prawidłowa czynność ciałka żółtego

II faza cyklu <= 3ng/ml Brak owulacji
        Przelicznik : 1 ng/ml = 3,18 nmol/l.
        UWAGI:
        1. Oprócz podstawowych funkcji progesteron pełni także inne ważne role - działa
        rozkurczowo oraz wysokie stężenia progesteronu hamują reakcję immunologiczną
        skierowaną przeciwko zarodkowi na wczesnych etapach ciąży.
        2 .Wykrywane w badaniu laboratoryjnym stężenia progesteronu ulegają podwyższeniu
        jeśli kobieta używa doustnie leki na bazie naturalnego progesteronu (czasem bada
        się poziom progesteronu właśnie w celu określenia czy dawka leku została
        odpowiednio dobrana). Laboratoryjne zestawy nie wykrywają natomiast sztucznego
        progestagenu np. zawartego w Duphastonie, pomimo, że w organizmie działa on
        identycznie. Stosowanie środków działających miejscowo np. żeli czy globulek
        dopochwowych z progesteronem podnosi jego poziom ogólny w stopniu mniejszym
        niżby to wynikało z zastosowanej dawki (stężenie miejscowe jest wyższe niż we krwi).
        3. Nie ma takiego stężenia progesteronu, które wskazywałoby na ciążę przed
        terminem miesiączki.
        4. Progesteron wzrasta stopniowo w ciąży. Średnio w terminie miesiączki osiąga
        stężenie 20 ng/ml wzrastając do 40 ng/ml w końcu pierwszego trymestru. Wyższy
        progesteron zazwyczaj wiąże się z większym bezpieczeństwem ciąży, ale nie ma
        takich stężeń na podstawie których można by wyrokować co do jej dalszego
        przebiegu. Zdarza się, że nawet przy bardzo niskich stężeniach progesteronu
        ciąża rozwija się zupełnie prawidłowo.
        5. Stężenia progesteronu w ciąży mnogiej są wyższe niż w pojedynczej.
        6. Prawidłowa długość drogiej fazy cyklu wynosi przynajmniej 12 dni. Krótsza
        sugeruje niewydolność fazy lutealnej.
    • annia.m Re: wydłużony cykl 23.09.06, 18:13
      olivka to moze ty w zlym dniu badalas? a co jesli owu mialas pozniej?
      • olivka1976 Re: wydłużony cykl 23.09.06, 19:12
        Wiecie co? Ja już wiem, że NIC NIE WIEM wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka