Dodaj do ulubionych

po usunieciu przydatkow

24.01.07, 23:47
Dziewczyny, 10 lat temu mialam usuniete przydatki po usunieciu torbieli, drugi
jajowod jest ok, ale jakos nie moge stac sie mama, lekarz mowi, ze to nie ma
takiego znaczenia, czy sa tu moze jakies szczesliwe ciezarne po usunieciu
przydatkow? to by mi dodalo nadziei, kk
Obserwuj wątek
    • tekla12 Re: po usunieciu przydatkow 25.01.07, 14:44
      Nie pojmuje, co zostało usunięte. Przydatki to jajniki i jajowody wraz z
      otaczającą je tkanką łączną.
      • kk_1976 Re: po usunieciu przydatkow 25.01.07, 14:48
        dokladnie tak, z jednej strony, kk
        • pandziksa Re: po usunieciu przydatkow 25.01.07, 16:18
          A badałas może taki hormon jak FSH?
          • tekla12 Re: po usunieciu przydatkow 25.01.07, 19:05
            Udaje się z jednym drożnym jajowodem i strzępkiem jajnika.
            • madzia77776 Re: po usunieciu przydatkow 25.01.07, 19:13
              Ja tak mam - jeden jajowód i trochę jajnika. I jakoś trzy lata nie wychodzi i
              nie wiem co dalej mam robić. Może mi coś podpowiecie.
              • tekla12 Re: po usunieciu przydatkow 25.01.07, 22:06
                Jeśli przez 3 lata nie wychodzi to czas na leczenie w dobrej klinice leczenia
                niepłodności. Oni będą wiedzieć.
                • madzia77776 Re: po usunieciu przydatkow 25.01.07, 22:42
                  Leczę się w klinice niepłodności od ponad roku, ale nie jestem przekonana czy
                  jest dobra.
                  Hormony miałam badane w 13 dniu cyklu przed jajeczkowaniem potwierdzonym
                  monitoringiem.Proszę was o ich interpretację bo mój gin nie bardzo zna się na
                  nich i ma je skonsultować z panią endokrynolog. A ja chciałabym już coś więcej
                  na ich temat wiedzieć. Bardzo proszę.
                  Fsh 16,75 U/l
                  Lh 23,19 U/l
                  E2 99,25 pg/ml
                  Prl 19,78 ng/ml
                  T 0,508 ng/ml
                  Shgb 53,30 nmol/l
                  Dhea-s 2,71 ug/ml
                  17 Ks 8,5 mg/24h
                  Tsh 2,62
                  • tekla12 Re: po usunieciu przydatkow 25.01.07, 22:58
                    Hm, też nie jestem przekonana, czy jest dobra. Gin od niepłodności musi się znać
                    na endokrynologii na tyle, żeby bez konsultacji móc zinterpretować twoje tsh.
                    Czy przez rok miałaś tylko ten jeden monitoring? A próby stymulacji czy
                    wspomagania owulacji?
                  • lidria moja interpretacja 26.01.07, 11:02
                    stosunek lh do fsh jest za wysoki - moze wiec wskazywac na pco, ale nalezy to
                    potwierdzic badaniem usg. przy pco w badaniu usg powinny wyjsc policystyczne
                    jajniki( duzo pecherzykow na obwodzie ktore powoduja ze nie dochodzi do
                    wzrastania pecherzyka dominujacego, a w konsekwencji nie dochodzi do owulacji)
                    co nalezy zrobic? hmm, bierze sie przez jakis czas tabletki anty np diane 35,
                    po ty by po odstawieniu latwiej zajsc. masz tradzik , hirsutyzm?

prl jest troche za wysoka ( ale nie sadze by to byla hiperprolaktynemia, aby to
                    stwierdzic robi sie test z MCP) ( nie wiem jakie sa normy w twoim laboratorium,
                    ale jesli masz w jednostkach ng/ml to domyslam sie ze norma jest do okolo 23,
                    wiec aby zajsc w ciaze prl powinna byc w polowie normy). bierze sie bromergon
                    na obnizenie prl ,ale sa tez i inne leki, wklep w google i znajdziesz.

tsh za wysokie( niedoczynnosc tarczycy) - powinno byc okolo 1! bierze sie
                    eutyrox na obnizenie.

masz w porzadku shbg, testosteron tez, hormon nadnerczowy tez ok. na temat 17
                    ks sie nie wypowiadam bo nie znamsmile

• madzia77776 Re: dziękuje lidria 26.01.07, 11:14
                      Nie mam pco bo na usg jeśli mam pęcherzyk to jest jeden dominujący.
                      Mam trochę trądzik. Badania robiłam na polnej w Poznaniu i mi nie podali norm.
                      • lidria Re: dziękuje lidria 26.01.07, 11:20
                        hmm...... ale zastanawiajace jest dlaczego masz taki wysoki stosunek lh do
                        fsh......
                        dobrze ze chociaz masz pecherzyki dominujace,ale czy one pekaja?
                        radzilabym pojsc do ginekologa- endokrynologa.. bo tutaj moja wiedza sie
                        konczy.....
                    • mila_do_nieba Nie rozpędzajcie sie z diagnozowaniem :((( 26.01.07, 12:09
                      Po pierwsze:
                      Dziewczyna wyraźnie pisze że podane wyniki pochodzą z 13 dc, więc
                      interpretowanie LH i FSH w tym momencie jest totalną bzdurą!!! Zwłaszcza
                      proporcje obu hormonów do siebie (pik LH itp). LH i FSH mają swoja wartość
                      diagnostyczną w 3dc - dopuszcza sie do 5 dc ewentualnie.

Po drugie:
                      to że nawet stosunek LH:FSH wyjdzie powyżej 1,5 nie jest jednoznaczne z PCOS;
                      może stanowić to tylko przesłanke do wykonania dodatkowych badań.

Po trzecie:
                      Brak pęcherzyków w obrazie USG lub ich obecność, również nie dowodzi tego, że
                      PCOS występuje! Wiele kobiet mimo pęcherzykowatej struktury jajników, normalnie
                      owuluje a budowa jajników nie ma nic wspólnego z zespołem

Po czwarte:
                      Diane-35 to nie środki antykoncepcejny i nie ma żadnych dowodów na to, że ich
                      zastosowanie a następnie odstawienie ułatwia zajście w ciaze!!!

Po piąte:
                      Test z MCP nie daje podstaw do diagnozowanie w tej chwili problemów z PRL.
                      Odchodzi sie od tego!
    • madzia77776 Re: po usunieciu przydatkow 25.01.07, 19:03
      Ja też jestem po usunięciu przydatków po jednej stronie po usunięciu torbieli.
      Też staram się o dziecko już trzy lata. Miałam robioną laparoskopię i badane
      hormonów.Nie wiem co jeszcze można by zbadać. Lekarz twierdzi, że nie powinnam
      zbytnio się przejmować. A Ty kk_1976 co miałaś jeszcze zbadane?
      • madzia77776 Re: po usunieciu przydatkow 25.01.07, 23:35
        Monitoringi cyklu miałam już kilka razy, ale różnie z nich wynika.Cykle mam
        nieregularne po usunięciu torbieli i z tym jajeczkowaniem jest różnie.Raz jak
        jestem np. na usg w 16 dniu cyklu to jest po owulacji, a w następnym miesiącu w
        tym samym dniu jeszcze przed owulacją, raz pęcherzyk przerośnie, raz zdarzyło
        się,że nie było żadnego pęcherzyka. Nie miałam żadnej stymulacji bo lekarz
        kazał narazie mi próbować. I nie wiem co o tym wszystkim myśleć.
        • tekla12 Re: po usunieciu przydatkow 26.01.07, 10:41
          Monitoring powinien zacząć się na początku cyklu. Jeśli próbowanie bez
          wspomagania ci odpowiada to trafiłaś na odpowiedniego lekarza. Tylko zastanawiam
          się po co do niego chodzić skoro nie ma nic do zaproponowania.
          • madzia77776 Re: po usunieciu przydatkow 26.01.07, 11:06
            Chodziłam na monitoringi różnie, czasem trzy razy w danym cyklu, ale nigdy od
            początku cyklu bo gin mi nie proponował tego, a ja od niedawna wiem, że
            należałoby od początku.Dziwne to jest nieraz jak pacjent musi pouczać
            lekarza.Czy mogłabyś mi coś więcej powiedzieć na temat moich wyników badań
            hormonów?
            • madzia77776 Re: po usunieciu przydatkow 26.01.07, 11:27
              Ten stosunek ih do fsh nie wiem dlaczego taki jest. Mam jeden jajnik i myślę,że
              dlatego tak jest. A z pęcherzykami jest różnie czasem przerośnie czasem jest
              cykl bezowulacyjny.
              • tekla12 Re: po usunieciu przydatkow 26.01.07, 11:58
                W twoim przypadku trudno mi interpretować hormony, bo nie wiem co jest normalną
                konsekwencją braku części przydatków a co nie pozwala zajść w ciążę. Trzeba
                mądrego doktora a nie kogoś kto albo się uczy albo nie lubi pracować. Ustalanie
                stosunku między lh i fsh jest bezsensowne. Po pierwsze dlatego, że fsh musi być
                u ciebie powyżej normy, po drugie dlatego, że wyniki są z fazy owulacyjnej a nie
                z początku cyklu. Dlatego muszą wychodzić bzdury. Lh było wysokie, pęcherzyk
                powinien pęknąć. Trochę za niski estradiol (jakiej grubość było endometrium?).
                Tsh może wskazywać na subkliniczną niedoczynność tarczycy ale to powinien
                zdiagnozować i leczyć doświadczony endokrynolog.
                • madzia77776 Re: po usunieciu przydatkow 26.01.07, 12:32
                  Endometrium w tym cyklu w 13 dniu wynosiło 5,5mm, a w 15 dniu 7mm. Musiałabym
                  się wybrać do dobrego doświadczonego endokrynologa tak jak radzisz, ale skąd
                  mam wiedzieć który jest naprawdę dobry. Jestem z województwa wielkopolskiego.
                  • tekla12 Re: po usunieciu przydatkow 26.01.07, 21:56
                    Madzia, w znalezieniu endo pomóc nie potrafię, przejrzyj wyszukiwarkę, zapytaj
                    foremek z Poznania tutaj albo na niepłodność-kliniki. Przy okazji przyjrzyj się
                    opiniom o swoim ginie. Według mnie zupełnie się nie stara.
                    • kk_1976 Re: do madzia 30.01.07, 18:46
                      ja mialam HSG, drugi jajowod jest drozny, wyniki hormonow mam dobre, tylko to
                      endo, ktore jest cienkie, mialam monitoring, teraz mam miec jakies wspomaganie
                      na przyrost endo, kk
                      • andzia9955 Re: do madzia 30.01.07, 20:53
                        madzia a u kogo się leczysz? (w której klinice) ja też jestem z wlkp i dopiero
                        zaczęłam w jednej z klinik, wiec możemy zawsze wymienić się doświadczeniami.
                        Jutro mam hsg na polnej i zastanawiam się czy mogłabyć powiedzieć jak było?
                        • madzia77776 Re: do andzia9955 30.01.07, 22:38
                          Leczę się w klinice Pro-Bono u dr A. Banacha. Jak najbardziej możemy wymienić
                          się informacjami. Jak miałam badania hormonów na polnej to chcieli mi zrobić
                          hsg, ale ja wcześniej miałam laparoskopię pro-bono i hsg mi nie wykonano.
                      • andzia9955 Re: do madzia 30.01.07, 20:54
                        sorki! pytanie o hsg było do kk 1976 - jeśli robiła hsg na polnej oczywiściesmile
                      • madzia77776 do kk_1976 30.01.07, 22:24
                        Ja miałam laparoskopię i jajowód jest drożny, wyniki hormonów chyba wszystkie
                        nie są ok., ale to jeszcze mój gin ma skonsultować z endokrynologiem, endo też
                        mam mniejsze, miałam monitoringi i raczej u mnie pęcherzyk nie zawsze pęka.
                        • madzia77776 Re: do kk_1976 30.01.07, 22:32
                          Przyczynę tak naprawdę jeszcze nie mam ustaloną. Na pewno ma jakiś wpływ to,że
                          mam brakm przydatków po jednej stronie. Lekarze też początkowo mówili ,że nie
                          ma to tak wielkiego znaczenia, ale chyba jednak jest inaczej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka