kobiettka7 05.04.07, 18:14 Dziewczyny, przy jakiej ilosci pecherzykow jest zagrozenie zespolem hiperstymulacji? Kiedy moze zaczynac sie objawiac? Po jakim czasie od zakonczenia stymulacji ryzyko mija? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tymonka30 Re: zespół hiperstymulacji 06.04.07, 09:32 Gdy w jajnikach pojawia się w jednym cyklu wiele dużych pęcherzyków. W przypadku lekkiej do umiarkowanej postaci zespołu objawy mogą obejmować powiększenie jajników, uczucie dyskomfortu w brzuchu i nudności. Jeżeli postać zespołu jest ciężka, u pacjentki może wystąpić wodobrzusze, powodujące trudności w oddychaniu, oraz zmniejszenie ilości wydalanego moczu. Ta postać zespołu występuje jednak u mniej niż 1% kobiet. Jeżeli dolegliwości są bardzo ciężkie, konieczna może być hospitalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
edytta70 Re: zespół hiperstymulacji 06.04.07, 17:40 ja miałam tę drugą postać. W przeciągu kilku dni brzuch urósł do wielkości jak w 7 miesiącu ciąży, nie miałam co założyć,żeby jechać do kliniki na kroplówki, musiałam kupić spodnie ciążowe (wkurzające, bo już wiedziałam,że w ciązy nie jestem). Nie mogłam swobodnie oddychać. Jajniki oglądane na USG miały wielkość grejfrutów. Waga skoczyła o 10 kilo. Po kilku kroplówkach, w przeciągu około tygodnia zmiany się cofnęły. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajewski Re: zespół hiperstymulacji 06.04.07, 17:59 ja nie bylam tak "szczesciara" i u mnie bylo 2 razy po 2 tygodnie szpital + 2 pobytu w domu. Nie moglam chodzic, wymiotowalam, brzuch byl jak bania i oddychac nie moglam. Pierwszy raz przelezalam pod maska z tlenem i mialam wode sciagana z brzucha bo tak uciskala na klatke ze oddychac nie moglam i wilam sie bolu. Drugi raz ciut lzej bylo i od razu mnie na morfine wrzucili to przynajmniej tak nie cierpialam i przespalam prawie 2 tygodnie. na szczescie niedy wiecej. Ja bylam w 1% i mialam najgorsze objawy jakie mogly byc dodam ze za kazdym razem mialam ok 30 pecherzykow Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: zespół hiperstymulacji 06.04.07, 18:15 kobiettka7 napisała: > Dziewczyny, przy jakiej ilosci pecherzykow jest zagrozenie zespolem > hiperstymulacji? powyżej 30 pęcherzyków i estradilu pow. 4 tys Kiedy moze zaczynac sie objawiac? po podaniu hcg np. czyli np. pregnylu Odpowiedz Link Zgłoś