Dodaj do ulubionych

czy jest szansa na poprawę morfologi plemników??

20.04.07, 09:19
Mój mąz ma słabą ruchliowść typu A i kiepską morfologię plemników.Pierwsze
badanie wykazało 17% prawidłowych, drugie badanie tylko 9% prawidłowych. Czy
jest wogóle sens zgłasząć się do androloga, jakie są szanse na poprawę
morfologii plemników???
Mamy za sobą inudaną iui, lekarz stwierdził, że nie ma sensu robić kolejnych,
że pozostaje nam tylko in vitro.
Mamy już jedno dziecko, z zajściem w ciąże nie było problemów. Czy jest sens
podejmować się próby badania adnrologicznego czy dać sobie spokój?
Jakie są wasze opinie?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kaamea Re: czy jest szansa na poprawę morfologi plemnikó 20.04.07, 09:40
      Czy Twój M robił jakieś inne badania oprócz badań nasienia?
      Jesli nie, to powinien zbadać przynajmniej testoseron, LH, FSH, prolaktynę.
      Oprócz tego wizyta u urologa jest wskazana, powinien mieć zrobione usg.

Mój mąż miał słabe wyniki, 13 mln/ml, oprócz tego jedynie 12% prawidłowych,
      czyli jeszcze mniej niż Twój. Zrobił wszystkie badania, pod względem
      urologicznym jest wszystko ok, ale okazało się że ma za niski testosteron, LH i
      FSH.
      Lekarz powiedział że jego zdaniem można zastosować leczenie na min. 3 m-ce ale
      z jego doświadczenia wynika że po takim leczeniu nie ma zwykle poprawy, książki
      medyczne mówią że takie leczenie się stosuje, więc on o tym mówi.
      Zdecydowaliśmy się na kurację, i tak od prawie 3 m-cy bierze 3 razy w tygodniu
      zastrzyki, codziennie kilka tabletek i przedwczorajsze wyniki są o niebo lepsze
      niż te z przed 3 miesięcy.
      Tak więc ja odpowiem na Twoje pytanie: JEST SZANSA.
      • katarzyna.br Re: kaamea 20.04.07, 10:14
        Dzięki za odpowiedź. Jeśli jest szansa to chyba warto spóbować. Jak myślisz czy
        najpierw trzeba się udać do androloga czy urologa?
        • kaamea Re: kaamea 20.04.07, 10:34
          Mój M wogóle nie był u androloga tylko u urologa. A badania hormonalne zlecił
          mu mój gin smile
          Ale efekt jest taki że z 13 mln/ml zrobiło się 40 mln/ml i morfologia też dużo
          lepsza.

Trochę czytałam na ten temat i statystyki mówią różnie - że po leczeniu poprawa
          następuje u 5% a czasem piszą że do 20% leczących się mężczyzn. Więc myślę że
          warto, choć mojego M pupa po 3 m-cach już boli smile ale jestem dumna z niego że
          jest taki dzielny i bez marudzenia sam pilnuje terminów zastrzyków i o niczym
          nie musze mu przypominać.
    • magdaszek Re: czy jest szansa na poprawę morfologi plemnikó 20.04.07, 10:33
      mój M miał bardzo kiepskie wyniki. Pomogło wcinanie: tabletek vitalas
      antioxidant i L-karnityny. Z 5 mln/ml zrobiło sie po 1.5 miesiaca 32 mln/ml,
      jakosć plemników tez sie znacznie poprawiła no i IUI sie udała!
      Mysle, ze warto wysłać męża do specjalisty
      • sonique Re: czy jest szansa na poprawę morfologi plemnikó 20.04.07, 12:29
        Moj byl u urologa zreszta i tak chodzi kontrolnie, ze wzgledu na inna
        przypadlosc. POkazal mu wyniki badania nasienia i te slaba morfologie. Lekarz
        zbadal go i stwierdzil zylaki. Obecnie jest juz po operacji, mial zylaki II
        stopnia, a tymczasem ja zaciazylam po pierwszej IUI na tym slabym nasieniusmile
        POnownych badan na razie nie robil, zreszta na razie nie sa potrzebnesmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka