Dodaj do ulubionych

HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych lekarzy

21.05.07, 12:36
proszę odpowiedziec które badanie jest lepsze w kwestii oceny zbadania i
zniwelowania zrostów oraz udrożnnienia jajowodów?

jakie jest zdanie Waszych Lekarzy i Was samych ?

dziekuje
Obserwuj wątek
    • kalinka28 Re: HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych le 21.05.07, 13:04
      Witaj!
      Na pewno laparo jest badaniem dokładniejszym i dajacym wieksze możliwości tzn.
      nie tylko diagnostyczne ale także np. w czasie tego zabiegu można usunąć
      ewentualne zrosty czy torbiele. Natomiast HSG to badanie wyłącznie
      dignostyczne.
      Wg mojego lekarza(i ja się z nim zgadzam) najpierw należy wykonać HSG!Ono
      wstępnie odpowiada na pytaniae czy jajowody sa drożne czy nie.
      Musisz pamiętac o tym że laparo to zabieg chirurgiczny, który niesie ze sobą
      pewne ryzyko: np. powstania nowych zrostów, komplkacji pozabiegowych
    • citri Re: HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych le 21.05.07, 13:37
      JA rownież uwazam ze lepiej najpierw HSG no chyba ze z góry wiadomo ze napewno
      są zrosty czy przeszkody
    • kalinka28 Re: HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych le 21.05.07, 14:29
      Jeszcze dodam że na spotkaniu lekarzy - specjalistów od niepłodności z
      zainteresowanymi,które było organizowane przez Diagnostyke w Krakowie większośc
      dr uważała że w standartowym postepowaniu pierwszym krokiem jest HSG dopiero
      póżniej jeśli istnieje taka konieczność laparo. (1 z 5 był innego zdania)
    • gabibuziak Re: HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych le 21.05.07, 16:12
      Witaj ja miałam HSG ale z tego co sie orientuję to o wiele lepiej jest misc
      laparoskopie jezeli masz mozliwosc to na to sie decyduj smile pozdrawiam
    • genovefa Re: HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych le 21.05.07, 18:50
      Ja mialam najpierw robiona laparoskopie. Dlaczego? Bo lekarz stwierdzil, ze
      dzieki HSG mozna ocenic tylko droznosc jajowodow, przeplukac je i tak naprawde
      nic wiecej... nic sie wiecej nie naprawi, nie widac wielu rzeczy, ktore podczas
      laparoskopii mozna zobaczyc i jeszcze naprawic... Dlatego wyslal mnie najpierw
      na laparo - wynik byl OK.

Dopiero pozniej mialam robione HSG, u innego lekarza i to z powodu ciazy
      pozmacicznej - chcial sprawdzic, czy jajowody po tej ciazy sa drozne.. okazalo
      sie, ze jeden niestety nie jest... i co? i miesiac pozniej zaszlam w ciaze, po
      kolejnej inseminacji smile

Nie zaluje takiej "kolejnosci", bo wiem dzieki laparoskopii, ze wczesniej bylo
      wszystko OK.. zreszta laparoskopie wspominam lepiej niz HSG... Ale HSG w moim
      przypadku zadzialalo smile
      • marion35 laparoskopia pierwsza!!! 21.05.07, 19:03
        Już o tym pisałam.
        Jestem przykładem, że laparo powinno być pierwsze.
        Miałam najpierw HSG - wynik drożne jajowody.
        Potem 4 inseminacje-bez rezultatu.Strata czasu, kasy i zdrowia psychicznego
        (ciągłe nadzieje i rozczarowania).Kiedy zrobiono mi laparoskopię - wynik oba
        jajowody niedrożne bez możliwości udrożnienia.Gdyby od tego badania zaczęło się
        inna byłaby moja droga leczenia.
    • fabiankaa Re: HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych le 21.05.07, 19:40
      U mojej kolezanki bylo najpierw HSG - diagnoza: niedrozne jajowody, potem
      laparo - potwierdzenie niedroznosci.
      Ona zaluje, ze zgodzila sie na HSG - duzo gorzej to wspomina niz laparo.
      Po in vitro ma piekne blizniaki smile
    • akinom29 zdecydowanie laparoskopia! 23.05.07, 08:46
      przy okazji sprawdzenia zawsze mozna poprawic, przepcjhac czy powycinac to i
      owo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka