ciekass 21.05.07, 12:36 proszę odpowiedziec które badanie jest lepsze w kwestii oceny zbadania i zniwelowania zrostów oraz udrożnnienia jajowodów? jakie jest zdanie Waszych Lekarzy i Was samych ? dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalinka28 Re: HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych le 21.05.07, 13:04 Witaj! Na pewno laparo jest badaniem dokładniejszym i dajacym wieksze możliwości tzn. nie tylko diagnostyczne ale także np. w czasie tego zabiegu można usunąć ewentualne zrosty czy torbiele. Natomiast HSG to badanie wyłącznie dignostyczne. Wg mojego lekarza(i ja się z nim zgadzam) najpierw należy wykonać HSG!Ono wstępnie odpowiada na pytaniae czy jajowody sa drożne czy nie. Musisz pamiętac o tym że laparo to zabieg chirurgiczny, który niesie ze sobą pewne ryzyko: np. powstania nowych zrostów, komplkacji pozabiegowych Odpowiedz Link Zgłoś
citri Re: HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych le 21.05.07, 13:37 JA rownież uwazam ze lepiej najpierw HSG no chyba ze z góry wiadomo ze napewno są zrosty czy przeszkody Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka28 Re: HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych le 21.05.07, 14:29 Jeszcze dodam że na spotkaniu lekarzy - specjalistów od niepłodności z zainteresowanymi,które było organizowane przez Diagnostyke w Krakowie większośc dr uważała że w standartowym postepowaniu pierwszym krokiem jest HSG dopiero póżniej jeśli istnieje taka konieczność laparo. (1 z 5 był innego zdania) Odpowiedz Link Zgłoś
gabibuziak Re: HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych le 21.05.07, 16:12 Witaj ja miałam HSG ale z tego co sie orientuję to o wiele lepiej jest misc laparoskopie jezeli masz mozliwosc to na to sie decyduj pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
genovefa Re: HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych le 21.05.07, 18:50 Ja mialam najpierw robiona laparoskopie. Dlaczego? Bo lekarz stwierdzil, ze dzieki HSG mozna ocenic tylko droznosc jajowodow, przeplukac je i tak naprawde nic wiecej... nic sie wiecej nie naprawi, nie widac wielu rzeczy, ktore podczas laparoskopii mozna zobaczyc i jeszcze naprawic... Dlatego wyslal mnie najpierw na laparo - wynik byl OK. Dopiero pozniej mialam robione HSG, u innego lekarza i to z powodu ciazy pozmacicznej - chcial sprawdzic, czy jajowody po tej ciazy sa drozne.. okazalo sie, ze jeden niestety nie jest... i co? i miesiac pozniej zaszlam w ciaze, po kolejnej inseminacji Nie zaluje takiej "kolejnosci", bo wiem dzieki laparoskopii, ze wczesniej bylo wszystko OK.. zreszta laparoskopie wspominam lepiej niz HSG... Ale HSG w moim przypadku zadzialalo Odpowiedz Link Zgłoś
marion35 laparoskopia pierwsza!!! 21.05.07, 19:03 Już o tym pisałam. Jestem przykładem, że laparo powinno być pierwsze. Miałam najpierw HSG - wynik drożne jajowody. Potem 4 inseminacje-bez rezultatu.Strata czasu, kasy i zdrowia psychicznego (ciągłe nadzieje i rozczarowania).Kiedy zrobiono mi laparoskopię - wynik oba jajowody niedrożne bez możliwości udrożnienia.Gdyby od tego badania zaczęło się inna byłaby moja droga leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: HSG czy Laparoskopia?co lepsze wg. Waszych le 21.05.07, 19:40 U mojej kolezanki bylo najpierw HSG - diagnoza: niedrozne jajowody, potem laparo - potwierdzenie niedroznosci. Ona zaluje, ze zgodzila sie na HSG - duzo gorzej to wspomina niz laparo. Po in vitro ma piekne blizniaki Odpowiedz Link Zgłoś
akinom29 zdecydowanie laparoskopia! 23.05.07, 08:46 przy okazji sprawdzenia zawsze mozna poprawic, przepcjhac czy powycinac to i owo. Odpowiedz Link Zgłoś