Dodaj do ulubionych

Jak długo duphaston?

14.06.07, 09:14
Zażywam już 4 miesiące duphaston od 16 do 25 dc.
Dopiero w tym cyklu nie miałam plamień przed @. Ale zaczęłam się zastanawiać
czy duphaston to tak można w nieskończoność zażywać, jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • magdaszy Re: Jak długo duphaston? 14.06.07, 09:23
      Mozna dlugo - jak zaczynalam, to lekarz mi powiedzial, zebym sie nastawila, ze
      u niektorych pacjentek dopiero dlugie stosowanie przynosi efekty. Bralam chyba
      przez pol roku (czesciowo zamiast D. luteine), potem odstawilam i teraz jest
      ok - a przed tez mialam plamienia. Takze chyba u Ciebie zaskoczylosmile
      Powodzenia!
      m.
      • sotie Re: Jak długo duphaston? 14.06.07, 17:35
        to jak to jest z tymi plamieniami dziewczyny?
        biorę D. teraz 5 cykl, przedtem nigdy żadnych plamień nia mialam, a teraz mam
        nawet do 4 dni przed każdym @. to normalne? bo czytając was mam wrażenie, że
        powinno być odwrotnie ;]
        biorę od 16dc do samej @, na wydlużenie drugiej fazy.
    • miss30 Re: Jak długo duphaston? 14.06.07, 09:32
      Można brać długo, ja biorę już ponad rok. Narazie plamień nie mam bo jestem na
      Clo i wspomagam sie Duphastonem.
      • ccc32 Re: Jak długo duphaston? 14.06.07, 09:50
        Mi lekarz przepisał duphaston nie podając jak stosować. Biorę go pierwszy
        miesiąć. Sama przeczytałam w ulotce że w niepłodności bierze się os 14 do 25
        dnia cyklu. więc biorę i czekam na efekty.
        • beti1977 Re: Jak długo duphaston? 14.06.07, 09:55
          Myślę, że jednak lepiej by było żebyś dowiedziała się jak go stosować bo w
          zależności od powodu powinno się brać w innych dniach. Jeśli ma wspomóc 2 fazę
          to powinien być brany dopiero po owulacji.
      • beti1977 Re: Jak długo duphaston? 14.06.07, 09:58
        No właśnie tylko zastanawiam się czy lepiej brać cały czas czy tak jak magdaszy
        odstawić skoro zadziałał.
        Lekarka powiedziała mi, że do zaciążenia ale w moim obecnym stanie ducha to
        myślę, że będę go do końca życia a na pewno do menopauzy zażywać!
        • remka1 Re: Jak długo duphaston? 14.06.07, 18:31
          Ja też zażywam ten lek. Mam już trochę własnych doświadczeń z nim związanych,
          choć to dopiero drugi cykl z duphastonem. Zażywam go, ponieważ mam niski
          progesteron (9,55), plamienia przed @. Lekarz stwierdził,że to niedomoga ciałka
          żółtego, więc je wspomagamy. Z pierwszą fazą cyklu nie mam kłopotów. I tak już
          zaobserwowałam,że plamienia zniknęły właśnie w tym cyklu. Cieszę się, bo to
          oznacza,że lek daje jakiś wymierny efekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka