Dodaj do ulubionych

Mycie ścian

27.03.12, 14:42
Jak myć ściany (np, żeby je odświeżyć), żeby nie zostały smugi, w całym mieszkaniu mam różne farby na ścianie , ale zawsze po myciu pozostają smugi. nie wiem, co robię nie tak. podobno są kobiety, które myją ściany i smug nie ma. Mam bardzo słoneczne mieszkanie, kiedy jest ponury dzień ściany po myciu wyglądają całkiem, ale kiedy zaświeci słońce w okna....
Ja myje tak,że do miski nalewam ciepłej wody z płynem do naczyń i gąbką do kąpieli myję ściany, co robię nie tak.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Mycie ścian 27.03.12, 14:49
      Przede wszystkim czy masz farby zmywalne?
    • budzik11 Re: Mycie ścian 27.03.12, 14:57
      Ale czy ściany w ogóle powinno się myć ot, tak dla odświeżenia? Ja rozumiem, że mycie jest na okoliczność wyjątkową np. uderzenia brudną piłką, kopnięcia butem, dotknięcia brudną ręką. Nigdy nie słyszałam i nie zdarzyło mi się myć całej ściany.
      • wadera3 Re: Mycie ścian 27.03.12, 15:09
        Ja też nie myję, choć na okoliczność kotów mam ściany pokryte farbą lateksową - do szorowania.
        Ale potrzeby, żeby myć, dla samego mycia - nie mam.
        • zosia_1 Re: Mycie ścian 27.03.12, 15:21
          nie wiem, czy mam farby zmywalne, nie pamiętam , jakie kupowałam, ale np. w kuchni jestem przekonana, że tak. Ściany myję, chociażby dlatego, ze osiada na nich kurz, szczególnie ta za telewizorem.
    • semi-dolce Re: Mycie ścian 27.03.12, 15:36
      Ano to robisz nie tak, że po gąbce na scianie zostaje sporo wody. Przetrzyj ją po myciu ściereczką z mikrofibry lub inna bardzo chłonną szmatką, a potem wytrzyj jeszcze raz na sucho.
      • zosia_1 Re: Mycie ścian 27.03.12, 15:52
        gąbkę wyżymam porządnie
        • semi-dolce Re: Mycie ścian 27.03.12, 19:43
          To nic i tak zostaje w niej sporo wody, która robi zacieki.
    • robitussin Re: Mycie ścian 27.03.12, 16:05
      Jeśli nie jesteś pewna, czy masz farby zmywalne, to bardzo prawdopodobne, że jednak ich nie masz. A wówczas mycie ścian nie ma kompletnie żadnego sensu. Jeśli są zakurzone, to odkurzasz odkurzaczem i specjalną końcówką. Jeśli są ogólnie brudne, to po prostu robisz remont i tym razem używasz faktycznie farb zmywalnych. Czyszczenie ścian, pokrytych taką farbą nie pozostawia żadnych smug czy przebarwień.
      Inna sprawa, że pierwszy raz słyszę o zwyczaju mycia i odświeżania całych ścian, a jestem naprawdę pierdolnięta pod względem sprzątania wink
      • f.l.y Re: Mycie ścian 27.03.12, 17:27
        agentka nieruchomości poradziła nam umyć ściany (zamiast malowania) AJAXEM do glazury, bezbarwny płyn - ona tym myje ściany, podobno rewelacyjnie..

nie próbowałam, kupiłam farbę i będę malować
        • sajolina Re: Mycie ścian 27.03.12, 20:16
          Ja tak zrobiłam - wyszorowałam ściany Ajaxem i gąbką, brud zbierałam ściereczką gąbkową. Ściany były pokryte zmywalnym Beckersem i doczyściły się rewelacyjnie. Próbowałam kiedyś zmywać zabrudzenia ze zwykłej farby - lekkie ślady schodzą po delikatnym "głaskaniu" ściany gąbką, gorsze zabrudzenia schodziły razem z farbą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka