Gość: justyna IP: 217.11.133.* 10.06.03, 15:06 Czy ktoś może napisać mi o czyszczeniu macicy w szpitalu. Jak to jest. Cenne są dla mnie WSZELKIE informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaladia Re: czyszczenie macicy IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 10:52 Czy chodzi Ci o przebieg tego zabiegu? Ja miałam to po poronieniu. To nic takiego. Wcześniej miałam robione badania: pobieranie krwi, ekg. Tuż przed zabiegiem położyłam się na fotelu ginekologicznym w pokoju zabiegowym. Nogi przypięto mi pasami. Miałam na sobie koszulę podwiniętą do góry. Pani anestezjolog wstrzyknęła mi zastrzyk usypiający, obudziłam się już na łóżku, zostałam przewieziona na salę . Zabieg podobno trwa króciutko. Wkłada się do szyjki macicy jakieś urządzenie i delikatnie się ją rozszerza. Następnie p. doktor wykonuje zabieg czyszczenia. W szpitalu spędziłam 1 dzień, na drugi dzień rano tylko czekałam na wypis i do domu. Później przez 3 miesiące podobno nie można podnosić nic co waży wiecej jak 1 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: czyszczenie macicy 13.06.03, 11:06 Po takim zabiegu istnieje pewne ryzyko /co prawda niewielkie/ powstania zrostów przy ujściu macicy do jajowodów. U mnie postały takie zrosty i zakończyło się to ciąża pozamaciczną. Badaniem na drożność jest HSG Odpowiedz Link Zgłoś
martynka10 Re: czyszczenie macicy 13.06.03, 11:14 Tak, właśnie dlatego trzeba o siebie dbać po zabiegu, i nie dźwigać ciężkich rzeczy. 6 tygodni nie można też współżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beemka1 Re: czyszczenie macicy IP: *.acn.waw.pl 13.06.03, 11:52 Czesc, Ja po poronieniu mialam lyzeczkowanie. Czy o to Ci chodzi? Przed zabiegiem podano mi srodek poronny Cytotec, za ktory sama zaplacilam ok. 600zl. Po kilku godzinach od zaaplikowania globulek dostalam silnego krwawienia, zawieziono mnie do pokoju zabiegowego i dalej wygladalo to tak jak opisuje poprzedniczka. jezeli mozesz pozwolic sobie na taki wydatek, to popros lekarza o Cytotec. Dzieki niemu organizm sam wydala zarodek, szyjka macicy staje sie miekka i przez to samo czyszczenie jest mniej inwazyjne, a co za tym idzie, jest mniejsza szansa na powstanie zrostow wewnatrzmacicznych. Trzymaj sie cieplo i badz dzielna Beemka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaladia Re: czyszczenie macicy IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 19:06 beemka, pierwszy raz słyszę o czymś takim. Czy podano Ci ten środek już w trakcie "tracenia" ciąży, czy może zarodek był martwy i podano Ci ten środek żeby ciąża sama się wyroniła? Z jakiej przyczyny Ci go podano i dlaczego jest taki drogi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaladia Re: czyszczenie macicy IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 19:09 Jestem dlatego taka zdziwiona bo u mnie poronienie nastąpiło samoistnie, było silne krwawienie (najpierw małe a później coraz silniejsze), silny ból , biegunka, wymioty i zarodek sam się wydalił. To było jak poród, tylko pewno mniej bolesne, chociaż dla mnie był to duży ból. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beemka1 Re: czyszczenie macicy IP: *.acn.waw.pl 13.06.03, 21:39 Kaladia, W 8. tygodniu zaczelam plamic i na USG stwierdzono brak bicia serduszka. Polozono mnie do szpitala i tam chciano wykonac zabieg 'na sucho', kiedy jeszcze malo krwawilam i zarodek byl w srodku. Zadzwonilam jednak do znajomego lekarza i ten poradzl mi, bym poprosila o Cytotec. Szpital nie mial tego na skladzie (albo po prostu klamali, bo to drogi lek a wiadomo, w jakiej sytuacji sa szpitale), zaproponowano mi wiec, by moj maz go kupil. Ot i cala historia. W Twoim wypadku, skoro nastapilo poronienie samoistne, chyba Cytotec byl zbedny. Pozdrawiam serdecznie Beemka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: czyszczenie macicy IP: 217.11.133.* 16.06.03, 15:48 Jestem jeszcze bardziej przerażona. Zaczynamy starania o drugiego dzidziusia, lecz mam długie plamienia, tygodniowe, a ostatnio nawet trwały dwa tygodnie. Lekarz "straszy" mnie czyszczeniem. Bo może nie dochodzić do owulacji itd. Ja wiem, że zabieg ten jest konieczny (może nie?) po poronieniu. Ale czy w moim przypadku (plamienia) jest KONIECZNY? Tak się boję... Odpowiedz Link Zgłoś
kaladia Re: czyszczenie macicy 16.06.03, 19:32 Justynka, nie bój się zabiegu. Musisz zaufać lekarzowi, jeśli stwierdzi że zabieg jest konieczny, to znaczy że tak będzie lepiej dla Ciebie. Gdyby go nie wykonano byłoby np. ryzyko krwotoku. A sam zabieg to naprawdę nic takiego. Żadnego bólu, jeden dzionek w szpitalu. Jeśli jest to z powodu poronienia to już trochę inna sprawa, bo człowiek przeżywa wtedy utratę ciąży. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś