aniaresz 04.07.07, 22:16 dziewczyny! Mam dylemat czy na 2 miesiące odstawić bromek, bo łykam go już ponad rok a na czas wakacji zawiesiłam starania. Może moja wątroba powinna odpocząć? Co sądzicie o krótkiej przerwie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
weronusia_33 Re: Czy przerwać bromergon? 04.07.07, 22:59 anusia ekspert z bociana uważa,ze jeśli jest prawidlowa owu- to w ogole nie trzeba brać. Ale po odstawieniu może ci skoczyć do góry prolaktyna ( ja tak mialam) taki efekt z odstawienia leku. Ja bym chyba brała- ja biorę cały czas - nawet gdy miałam cysty i się nie starałam Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: Czy przerwać bromergon? 04.07.07, 23:04 Nie rób nic na wlasna reke- skonsultuj swoje obawy z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: Czy przerwać bromergon? 05.07.07, 16:30 Strasznie długo biorę bromek i powiem wam że z ciekawości chciałam zrobić przerwę żeby zbadać PRL po jakimś czasie. Do endo jestem umówiona na 26 lipca/ moje urodzinki/ a wcześniej przed wizytą zrobię badanie na tę PRL i TSH też, bo muszę kontrolować. Polpotworek! Wiem że ty coś o hashi kiedyś pisałaś to jak możesz napisz mi przy jakim TSH zaszłaś w ciążę i jakie leki brałaś? Czy brałaś encorton na przeciwciała? Ja mam wysokie TPO i wiem że to też przeszkadza w zajściu w ciążę! Odpowiedz Link Zgłoś
fioco78 Re: Czy przerwać bromergon? 05.07.07, 19:28 mi lekarz powiedział, że kiedyś trzeba zrobić przerwę i sprawdzić jak prl bez leku, więc choćby po to można zrobić miesięczną przerwę. przecież całe życie tego nie będziemy łykać. zapytaj jednak lekarza, bierzemy to w końcu po to żeby zajść w ciążę, a skoro nie masz zamiaru się przez 2 m-ce starać,to może warto w tym czasie się zbadać. a nóż nie podskoczy i w ogóle bromku nie trzeba będzie brać. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: Czy przerwać bromergon? 05.07.07, 19:40 Właśnie dlatego się trochę łudzę że PRL sobie poradzi bez pomocy bromka. Ale zbadam po 3 tyg i się okaże jak będzie naprawdę. Dzięki wielkie za rady Odpowiedz Link Zgłoś
finka77 Re: Czy przerwać bromergon? 05.07.07, 20:06 Ja brałam parlodel 2 lata potem na 2 miesiące zrobiłam przerwe bo moja prl była juz w normie.no ale niestety znowu musiałam wrócic do tego leku bo prl podskczyła cykle sie wydłużyły . tak więc biorę juz lek 3 lata . Mysle że raczej powinnas brac dalej leki mimo że prl jest w normie ,moze ty bys inaczej zaaregowała prl by nie podskoczyła ale jak podskoczy to od nowa zaczynac leczenie . rok to jeszcze nie tak dużo . Mi kazał odstawic zwykły gin ale potem jak pojechałam do invicty to gin mowił że nie potrzebnie odstawiłam że trzeba brac do ciąży a nawet w ciąży . Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: Czy przerwać bromergon? 05.07.07, 23:52 Zaszlam w ciąże przy tsh 2,5. Przeciwciala nie uniemozliwiają zajscia w ciąże- one nie atakuja zarodka lecz Twoja tarczyce. Sa kobiety które zaszly i urodzily zdrowe dzieci z bardzo wysokimi przeciwcialami przeciwtarczycowymi. W momencie zajscia nie bralam zadnych leków pod kierunkiem tarczycy gdyż bylam wtedy w stanie eutyreozy(zn prawidlowego funkcjonowania hormonalnego tarczycy).Mimo to na poczatku tarczyca troszkę mi sie powiakszyla(reakcja na ciążę) ale lekarka stwierdzila ze przy wysokich przeciwcialach nie zaleca mi jednak hormonów by dodatkowo nie pobudzic ich wytwarzania i kazala skontrolowac czy za jakis czas tarczyca się wyreguluje. Jestem pod kontrola endo, dzidzi rozwija sie dobrze i narazie moja tarczyca funkcjonuje prawidlowo i wyniki są dobre-23tc. Wyniki hormonów ulegają wahaniom ale puki co są jednak w normie i czuje sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: Czy przerwać bromergon? 06.07.07, 11:16 Po odstrawieniu bromka dopiero po ok. 3 miesiacach jest sens badac prolaktyne.... Wczensiejsze badanie będzie mało miarodajne. Organizm potrzebuje czasu, zeby sie ustabilizowac. Ja nie przestałam brac, az do czasu, kiedy zaszłam w ciążę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: Czy przerwać bromergon? 06.07.07, 23:01 Polpotworek! Bardzo dziękuję za opis!!!!!!! Endo mi tłumaczyła że taczyca u dziecka rozwija się od 3 miesiąca ciąży i trzeba badać częściej żeby ładnie się u dziecka rozwinęła to i ja muszę mieć w mirę w normie. Ja przez te TPO muszę ciągle podnosić dawkę euthyroxu, żeby TSH było w normie. A ty w ciąży euthyroxu też nie brałaś??????? Odpowiedz Link Zgłoś