Dodaj do ulubionych

Duphaston - brać czy nie?

13.07.03, 18:27
Cześć!
I na mnie padło - na razie jeszcze nie wiem dlaczego ale jakoś nie udaje nam
się zajść w ciążę. Staramy się od jakiegoś roku (z przerwą na leczenie
infekcji tak że w sumie to parę miesięcy). Od jakiegoś czasu zauważyłam
plamienia przed okresem 2-9 dni, bardzo różnie. Początkowo brałam to objaw
infekcji (lekarz też) ale infekcja w końcu przeszła a plamienia zostały.
Sprawdziłam poziom progesteronu w 22 dniu cyklu: 2,76 ng/ml (mam 28 lat).
Lekarz przepisał mi Duphaston od następnego cyklu i..., ostatnio znalazłam
informację (na tym forum), że rozpoczęcie przyjmowania przed jajeczkowaniem
może spowodować ciążę pozamaciczną. Będę wdzięczna za informacje i
wyjaśnienia. Aha, nie wiem, kiedy jajeczkuję, pomiary temperatury (od dwóch
miesięcy) niewiele mi mówią. Doradźcie coś, zaczynam się tym coraz bardziej
denerwować a nie stać mnie na wizyty trzy razy w miesiącu.
A.
Obserwuj wątek
    • apolka Re: Duphaston - brać czy nie? 17.07.03, 09:04
      ponawiam pytanie i proszę o odpowiedź...
      • Gość: małgosia Re: Duphaston - brać czy nie? IP: 217.17.32.* 17.07.03, 10:46
        Część. Ja również mam przyjmować duphaston, ALE od 15 do 25 dc.lek ten ma na
        zadaniu podtrzymanie ewentualnej ciąży lub jeżeli jej nie ma - wywołanie
        okresu. na początku lipca brałam 1x1 przez cztery dni na wywołanie okresu. i
        dostałam okres. zaznaczę że miesiączki nie miałam od 15.05.03. Test robiłam i
        wyszedł ujemnie. ostatni jako byłam u lekarza z badaniami mojego męża, lekarka
        kazała: u mnie - odstawić Clo a duphaston brać tylko 1/2 tabl. rano i wieczorem
        od 15 do 25dc na wyregulowanie okresu.( miesiączki mam strasznie nieregularne)
        Najpierw musi podrajcować męża - u niego wyniki troche kiepskie. To jest u mnie
        taki zestaw, może dziewczyny mająć jaoś inaczej brać, ale tego nie wiem.
        Pozdrawiam
        • Gość: Klara Re: Duphaston - brać czy nie? IP: *.tele2.pl 18.07.03, 14:25
          Małgosiu!!!!! a co Twoj lekarz zapisał Twojemu mezowi na poprawienie plemnikow
          słabych?
          • Gość: małgosia Re: Duphaston - brać czy nie? IP: 217.17.32.* 18.07.03, 15:26
            Klaro i inne forumowiczki!!!!!!!!!!! jeszcze nie poszedł do androloga i nic nie
            bierze ale, OBIECUJĘ że jak coś dostanie i napewno napiszę co i jak. Pozdrawiam
            i ściaskam chłodno ( jest mi strasznie gorąco)
      • mamadwojga Re: Duphaston - brać czy nie? 18.07.03, 14:18
        Brałam Duphaston przed zajściem w ciążę i na początku ciąży. Wcześniej
        dwukrotnie poroniłam. Po leczeniu Duphastonem urodziłam śliczną, zdrową
        córeczkę. Jak lekarz radzi brać, to brać.
    • Gość: Agga Re: Duphaston - brać czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.03, 14:41
      Witaj
      ja rowniez przez 3 m-ce bralam Duphaston, od 16 dc przez 10 dni.
      Lek ten brany wczesniej, zanim nastapi jajeczkowanie, moze spowodowac
      zahamowanie owulacji, ale na pewno nie ciaze pozamaciczna!
      Przez pierwszy m-c brania Duphastonu mialam monitorowanie cyklu, wiec
      wiedzialam, ze owulacja byla w 14 dc i od 16 zaczelam brac lek. Pozniej sama
      wiedziala kiedy jest po jajeczkowaniu, bo znam swoj organizm (przez ponad rok
      mierzylam temp.)- po obserwacji sluzu, pobolewaniu brzucha wiedzialam, ze juz
      jest po owu i w 16 dc bralam Duphaston. I tak przez 10 dni.
      Akurat w moim przypadku nie pomogl, ale wiem, ze wielu kobietom ulatwia zajscie
      w ciaze i jej szczesliwe donoszenie.
      Czego zycze Tobie i nam wszystkim smile
      Pozdrawiam
      Agga
      • virtualka Re: Duphaston - brać czy nie? 19.07.03, 15:10
        Własnie jestem żywym przykładem Twojej teorii,iż duphaston przyjmowany przed
        jajeczkowaniem może być sprawcą ciąży pozamacicznej.Też miałam przepisany od 16-
        25 dc,a jajeczkowanie ok 22 dc.W tym dniu progesteron był (według mnie-a nie
        jestem lekarzem)tak wysoki ,iż sprawił,ze zarodek zagnieżdził mi się w
        jajowodzie.Duphaston to progesteron a wszędzie można przeczytac ,iż przyczyną
        ciąży pozamacicznej mogą być leki progesterenowe>Nie chce straszyć,ale jestem
        świeżo po tragedii i dlatego będe wszystkim odradzać przyjmowanie tego leku bez
        monitorowania cyklu.Wiem na pewno,ze sama tak lekkomyślnie nie postąpie przy
        następnej próbie.Było to co prawda zalecenie pani doktor,ale ona mnie nie
        słuchała i nieusłyszała,ze mam owu22dc.,WZIELA PIENIĄZKI I KAZAŁA PRZYJSC ZA
        MIESIAC,NIESTETY WTEDY WALCZYŁAM O ŻYCIE W SZPITALU I GDY CHCIAŁAM SIE Z NIĄ
        SKONTAKTOWAĆ(WKONCU TO MOJ LEKARZ,KTÓRY POWINNIEN ZNAC MNIE NAJLEPIEJ)OKAZAŁO
        SIE,ZE NR TELEFONU JAKI POSIDAM JEST TYLKO DO PANI ,KTÓRA ZAPISUJE NA WIZYTY I
        ONA NIESTETY NIE MOŻE MI PODAĆ DO PANI DOKTOR,BO JEST USTAWA...śMIESZNE,ALE
        PRAWDZIWE
        pOZDRAWIAM
        • Gość: to okropne Re: Duphaston - brać czy nie? IP: *.pozyton.com.pl / 192.168.0.* 21.07.03, 11:50
          Bardzo mi przykro, że spotkało Cię coś tak okropnego. Zastanawiam się w takim
          razie, czy nie zmienić lekarza... skoro nic nie wspomniał o konieczności
          monitorowania cyklu, ale w cz-wie tak trudno znaleźć dobrego, pytałam znajomych
          ale żadna nie jest w pełni zadowolona. Teraz to już nie wiem, co robić,
          temperaturę mam w cały świat, wkrótce wyjeżdżam na urlop, mojej lekarki też nie
          będzie, zresztą ona nie ma USG. Inna sprawa to fakt, że nie dysponuję
          wystarczającą gotówką żeby testować kolejnych lekarzy z książki telegonicznej.
          Jeszcze jedno, jeśli uda mi się zjść w ciążę to jak szybko należy wrócić do
          przyjmowania progesteronu (no bo skoro jest za niski), wiadomo, że po 25 dc.
          trzeba zrobić przerwę ale jak długo ona może trwać w przypadku ciąży?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka