Dodaj do ulubionych

hysterioskopia

03.11.07, 12:45
dziewczyny, staram się 3 cykl o dziecko. biorę metformax,
verospiron, estroffem mitte,. brałam też dw cykle CLO. wiadomo, ze
po CLO - pęcherzyki pekły-monitoring. ten cykl był dziwny - w 11 -
12 dc wystąpiło plamienie/krwawienie - w tym czasie był pozytywny
wynik testu owu. następnie 22-25dc znów plamienie i niewielnie ale
ciągłe krwawienie. temu wszystkiemu towarzyszyły bóle jajnika i
bardzo nabrzmiałae piersi w II fazie cyklu. w 26 dc - wystąpiła @,
któr zazwyczaj trwała 3 dni a teraz prawie 6 i była obfita. badanie
USg nic złego nie wykazało. ale moje pytanie dotyczy tego, czy
jednorazowe zawirowanie cyklu i tak krótkie starania są juz
przesłanką do wykonania zabiego Hysteroskopii? tak zapowoedział
doktor że dobrze byłby to zrobić...jestem przerażona! nie robilismy
innych badań (oprócz prolaktyny i hormonu tarczyc) a tu juz taki
zabieg inwazyjny? naprawde się zmartwiłam.
Obserwuj wątek
    • mimika124 Re: hysterioskopia 03.11.07, 12:47
      oczywiście pisze się - hysteroskopiawink)
      • niecierpliwa3 Re: hysterioskopia 03.11.07, 13:06
        nie martw się, jeżeli to histeroskopia diagnostyczna, to w ogóle żaden zabieg,
        tylko badanie - troszkę bardziej bolesne od zwykłego ginekologicznego.
        a jeżeli przy okazji coś Ci wytną, to też nie masz się czego obawiać, bo wtedy
        dają znieczulenie. I chyba im szybciej, tym lepiej - gdyby odpukać było coś nie
        tak, to warto jak najszybciej się rozpoznać problem i zacząć leczenie, nie? Nie
        ma na co czekać
    • minkipinki Re: hysterioskopia 03.11.07, 13:49
      Są dwa typy tego zbiegu (przynajmniej ja o tylu wiem). Pierwszy to operacyjna i
      jest robiony pod pełną narkozą. Drugi - diagnostyczna to zwykłe badanie, tylko
      bardzo nieprzyjemne. Wydaje mi się, że służy ocenie macicy, czy nie ma żadnych
      zrostów. Jeśli byłaby to hysterioskopia operacyjna, można by już dokonać
      jakiegoś zabiegu, np. usunięcia zrostu. Wydaje mi się, z tego ,co piszesz, że
      masz sensownego lekarza i powinnaś mu zaufać.
      • mimika124 Re: hysterioskopia 03.11.07, 14:10
        dzieki dziewczyny Kochane> nie wiem jakiego typu to maiła by być
        hysteroskopia.ale wypytam przy okazji, ale to naprawdę nie za
        wczesnie na takie podejście do sprawy ze strony dr? ufam mu bardzo
        ale jak czytam że inne dziewczyny maja tyle innych badań
        nieinwazyjnych - to po prostu sie wystraszyłam po co mam to robić!
        • minkipinki Re: hysterioskopia 03.11.07, 15:37
          Nie bardzo wiem, co ci odpisać. Myślę, że lepiej wcześniej przejść przez ten
          zabieg (w zasadzie jestem pewna, że chodzi o diagnostyczną), żeby pewne rzeczy
          wyeliminować. Po badaniu będziesz pewna, że wszystko jest w porządku i zaczniesz
          bez obaw starać się o maleństwo. Wierzę, że uda ci się. Trzymam kciuki.
          • mimika124 Re: hysterioskopia 03.11.07, 15:40
            minkipinki-dziękuję za słowa miłe. czyli ten zabieg w niczym nie
            przeszkodzi? a orientujesz sie ile to kosztuje?
            • minkipinki Re: hysterioskopia 03.11.07, 18:04
              Operacyjną miałam robioną w szpitalu, więc za darmo, diagnostyczna w Gamecie w
              Łodzi, która ma podpisaną umowę z narodowym funduszem, więc też za darmo. Nie
              mam pojęcia, ile to kosztuje prywatnie.
            • minkipinki Re: hysterioskopia 03.11.07, 18:06
              Operacyjną miałam robioną w szpitalu, więc za darmo, diagnostyczna w Gamecie w
              Łodzi, która ma podpisaną umowę z narodowym funduszem, więc też za darmo. Nie
              mam pojęcia, ile to kosztuje prywatnie. Zabieg na pewno w niczym nie
              przeszkodzi. Trzymaj się.
              • mytest Re: hysterioskopia 04.11.07, 11:23
                Hmmm po 3 cyklach histero ? A może te krwawienia sa spowodowane przez te leki co
                bierzesz ? Miałaś kiedykolwiek jakieś problemy (przewlekłe zapalenia) czy
                operacje, plamienia? Coś wychodzi na usg ? Histero robi się przed in vitro, po
                kilku latach leczenia, no chyba że sa podstawy te plamienia nie wytłumaczalne
                wskazujące na jakiegos polpa czy cóś
                • mimika124 Re: hysterioskopia 04.11.07, 11:26
                  witaj Mytest, nie nigdy nie miałam zapalenia ani operacji - oprócz
                  torbielki która kiedys była , ale się "zmyła".miewam czasem jakieś
                  stany zapalne pochwy itd. plamienia wystąpiły teraz pierwszy raz.
                  • mytest Re: hysterioskopia 05.11.07, 14:06
                    Żadko zdarza się że przyczyną niepłodności sa akurat problemy w macicy, ale u
                    Ciebie to nawet nie można mówić o niepłodności. 6 dniowa @ to normalny objaw i
                    sporadyczne plamienie w czasie owu tez nie odbiega od normy.
                    • mimika124 Re: hysterioskopia 05.11.07, 17:22
                      Mytest, też tak sądzę - po "obczytaniu" wszystkich możliwych
                      wiadomości. zastanawiam się bardzo - skąd u ginka ten pomysł?no, mam
                      nadzieję ze wie, co robi...ale zastanawiam sie czy sama nie
                      zasugerować szukania innych rozwiązań niż to badania, póki co. ale
                      wiem , ze taka postawa pacjenta niezbyt dobrze jest odbierana przez
                      lekarzy,tzn. cos w rodzaju"jajko mądrzejsze od kury".sama nie wiem,
                      co myslęc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka