Dodaj do ulubionych

Problemy z zajsciem w ciaze...

IP: *.ppp.tiscali.fr 25.09.03, 19:09
mimo regularnej miesiaczki.. Co moze byc przyczyna? Dodam, ze wina na pewno
nie lezy po stronie meza.
Prosze Was o pomoc,
Mika
Obserwuj wątek
    • bella76 Re: Problemy z zajsciem w ciaze... 25.09.03, 20:00
      Powodow moze byc mnostwo - endometrioza, pco, zaburzenia hormonalne, np. za
      wysoka prolaktyna, niedrozne jajowody, czynniki psychiczne, brak owulacji,
      niewydolnosc cialka zoltego itp itd.
      Moze napisz cos wiecej - jakie badania mialas juz robione, co mowia lekarze
      itp. Wtedy latwiej bedzie nam pomoc.
      • Gość: Mika Re: Problemy z zajsciem w ciaze... IP: *.ppp.tiscali.fr 25.09.03, 22:07
        Kiedy bylam jeszcze nastolatka przez 4 lata nie miesiaczkowalam. Stwierdzono
        PCO. Poza tym leczono mnie bromergonem na hiperprolaktynemie(chyba tak sie to
        nazywalo).¨Prolaktyna po tej kuracji powrocila do normy, a dzisiaj
        przezpochwowe USG nie wykazuje zmian na na jajnikach.Poniewaz poza tym
        miesiaczki sa normalne (moze bardziej obfite i bolesne niz przed przerwa), nie
        zdecydowalam sie jeszcze na badania w kierunku nieplodnosci. Mysle, ze po
        dwoch latach regularnego wspolzycia, bez antykoncepcji, powinnam miec juz
        conajmniej jednego dzidziusiasad
        • bella76 Re: Problemy z zajsciem w ciaze... 26.09.03, 11:38
          A maz sie badal?
          Wydaje mi sie ze jak wszystko z torbielami i prolaktyna wrocilo do normy to
          moze powinnas zrobic badanie na droznosc jajowodow? To bardzo czesty czynnik
          majacy wplyw na nieplodnosc.
          • Gość: Mika Re: Problemy z zajsciem w ciaze... IP: *.ppp.tiscali.fr 26.09.03, 12:44
            Czy niedroznosc jajowodow da sie wyleczyc?
            dziekuje za poradysmile
            Mika-Mimika
            • so-nia Re: Problemy z zajsciem w ciaze... 26.09.03, 13:18
              czasami jajowody udrażniają się podczas samego badania ich drożności - po
              prostu płyn kontrastujący, który wstrzykuje się do macicy pod ciśnieniem,
              wypełniając jajowody, przerywa małe zrosty (to badanie nazywa się HSG)
              ale jeśli zrosty są większe, udrożnić jajowody można tylko operacyjnie, np.
              podczas laparoskopii
              zdarza się również tak, że jajowody są już tak zapchane i poskręcane, że nic im
              już pomóc nie może

idź do lekarza, zrób podstawowe badania hormonalne, to, że dwa lata temu były
              ok nie znaczy, że teraz też tak jest
              na Twoim miejscu nie traciłabym czasu na zwykłych ginekologów, tylko od razu
              uderzyła do jakiegoś dobrego ośrodka zajmującego się niepłodnością; dwa lata
              starań to już dość czasu, zeby przekonać się, ze coś jest nie tak, tym
              bardziej, że, jak piszesz, masz PCO [nawiasem mówiąc, tego nie można wyleczyć,
              więc jeśli raz wykryto u Ciebie zespół pco, to będziesz go mieć juz do końca
              życia - chyba, ze nie masz zespołu pco (zmiany jajników, zmiany hormonalne,
              otyłość, hirsutyzm, trądzik, brak miesiączki - co najmniej dwa z tych objawów)
              tylko np. jajniki o policystycznym obrazie, bo to zupełnie inna bajka]
              w każdym razie - powodzenia w diagnostycesmile
              • Gość: Mika Re: Problemy z zajsciem w ciaze... IP: *.ppp.tiscali.fr 26.09.03, 13:43
                Nie mam ani jednego z objawow zespolu pco. Kiedys osiedlowa ginekolog na USG
                wypatrzyla na moich jajnikach, jak to okreslila "otoczke z torbielek,
                pecherzykow", zespol jajnikow policystycznych. Dzisiaj nie mam sladow ani
                pecherzykow, ani blizn. Potwerdzilo to trzech ginekologow z kolei... Ale
                dzidzi tez nie widac...
                • Gość: mika A moze to ma jakis zwiazek..? IP: *.ppp.tiscali.fr 26.09.03, 13:49
                  W ciagu ostatnich osmiu miesiacu cztery razy mialach ataki silnego bolu w dole
                  brzucha, po lewej stronie, z wysoka goraczka( 40.6). Lekarze francuscy
                  tlumaczyli to stresem albo wirusem....
                • bella76 Re: Problemy z zajsciem w ciaze... 26.09.03, 15:12
                  Gość portalu: Mika napisał(a):

> Nie mam ani jednego z objawow zespolu pco. Kiedys osiedlowa ginekolog na USG
                  > wypatrzyla na moich jajnikach, jak to okreslila "otoczke z torbielek,
                  > pecherzykow", zespol jajnikow policystycznych. Dzisiaj nie mam sladow ani
                  > pecherzykow, ani blizn. Potwerdzilo to trzech ginekologow z kolei... Ale
                  > dzidzi tez nie widac...

Dzisiaj lekarza bardzo szafuja ta nazwauncertain Mi tez lekarz po obrazie usg i
                  wynikach hormonow powiedzial ze mam pco chociaz tez nie mialam zadnych innych
                  objawow. Zrobiono laparoskopie, usunieto torbielki, hormony wrocily do normy i
                  od tamtej pory sa ksiazkowe niemalze i okazuje sie ze wcale nie mam pco. Super,
                  nie? Tylko ze zdazylam sie niezle nadenerwowac przez tego jednego lekarza.
                  Dlatego ty tez wcale nie musisz miec pco i tak jak ci doradzila Sonia,
                  najlepiej wybrac sie do specjalistycznej kliniki a nie tracic czas i pieniadze
                  na lekarzy ktorzy sie na tym nie znaja.
                  • Gość: Mika Re: Problemy z zajsciem w ciaze... IP: *.ppp.tiscali.fr 26.09.03, 15:21
                    Dziekuje, Bella, pozdrawiam,
                    Mika
    • Gość: mycha Re: Problemy z zajsciem w ciaze... IP: *.bumc.bu.edu 25.09.03, 21:10
      Wyluzuj sie!!!!
    • lidek0 Re: Problemy z zajsciem w ciaze... 26.09.03, 15:49
      Dobry lekarz wcale nie musi od razu oznaczać kliniki leczenia niepłodności.
      Poza tym zrób badania na toksoplazmozę i cytomegalię. I obowiązkowo wypędź męza
      na badania. Przyczyna może byc błacha a Ty wydasz masę na badania i nic. Poza
      tym lepiej nie uzywać słowa wina a przyczyna. Winna jest wtedy kiedy ktoś coś
      zrobi celowo lub nie. Wy nic nie robicie, żeby nie mieć dzieci. Mnie tak
      wytłumaczył lekarza, wtedy facetowi łatwiej zgodzić sie na badania. Nie czuje
      sie winny.
      • Gość: Mika Re: Problemy z zajsciem w ciaze... IP: *.ppp.tiscali.fr 26.09.03, 16:22
        Robilam badania, wyniki sa ujemne.
        pozdrawiam,
        Mika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka