Dodaj do ulubionych

co to znaczy?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.03, 19:00
mam pco. Brałam Clo od 5 dc.nie bylo jajeczkowania. dzis mam 25 dz.c i
pęcherzyk 33 mm. Lekarz nic nie powiedział, tylko kazał przyjść po okresie w
3 dniu cyklu. ale czemu pęcherzyk taki duży? co to znaczy? może któraś miała
podobnie.
Obserwuj wątek
    • bella76 Re: co to znaczy? 08.10.03, 19:06
      Pecherzyki czasem nie pekaja. Jesli bylas stymulowana to twoj lekarz powinien
      byl dac ci zastrzyk (np pregnyl albo profasi) na pekniecie pecherzyka i tym
      samym owulacje - po to przeciez jest stymulacja. Na twoim miejscu zmienilabym
      lekarza albo przynajmniej spytala tego czemu tego nie zrobil.
      • Gość: zibi Re: co to znaczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.03, 19:30
        Pęcherzyki były bardzo małe ok 16 mm w 20 d.c. dopiero teraz tak urół.A kiedy
        mam zziąć ten zastrzyk ? teraz?
      • Gość: zibi Re: co to znaczy? IP: *.piasta.pl 08.10.03, 19:50
        lekarz nic nie mówił, a ja nie zapytałam bo spieszyłam sią do pracy. teraz się
        martwię, że lekarz coś zepsuł.
    • Gość: PP Re: co to znaczy? IP: 80.51.242.* 08.10.03, 19:42
      Moze pęchezryk był pusty i trzeba zaczynac wszystko od nowego cyklu. Ciut za
      duzy się zrobił.
      • Gość: zibi Re: co to znaczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.03, 19:51
        dziewczyna co mam robić? może lekarz popelnił błąd?!
        • Gość: Paola Re: co to znaczy? IP: *.daminet.pl 08.10.03, 20:33
          Myślę, że lekarz nie popełnił błędu. Ja też w tym cyklu miałam clo i bez
          prenygylu na pęknięcie i odbyła się normalna owulacja. Zastrzyk na pęknięcie
          podaje się w przypadkach, kiedy one same nie pękają. Teraz lekarz wie, że sam
          nie pękł twój pęcherzyk i może przypisze Ci w następnym cyklu zastrzyk na
          pęknięcie.
          Wariant II: może ten pęcherzyk zamienił się w torbielkę...po clo tak czasem
          może się zdarzyć.
          • Gość: zibi Re: co to znaczy? IP: *.piasta.pl 08.10.03, 20:57
            trochę mnie pocieszyłas bo juz leżę i rycze mężowi, że chyba zmienię
            lekarza.zmnieniłam lekarza i nie wiem czy dobrze zrobiłam. ten każe robić usg
            ale nie zleca badania hormonów.
            • praktycznyprzewodnik Re: co to znaczy? 08.10.03, 21:55
              lekarz sie nie pomylił - to pecherzyk sie pomylił i zapewne zamienił się w
              torbielke malutką.
              • Gość: zibi Re: co to znaczy? IP: *.piasta.pl 09.10.03, 14:06
                jestem bardzo, bardzo, bardzo wdzięczna. Tylko co do cholery teraz z tą
                torbielką. Sama pęknie czy jak? a czy pękanie jest bolesne? a może się
                wchłonie? Czy potrzebna tu pomoc farmakologiczna, bo lekarz nic nie przypisał,
                czy natura zrobi swoje?
                • Gość: zeta Re: co to znaczy? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 09.10.03, 15:17
                  u mnie było podobnie aczkolwiek pęcherzyk nie urósł do takich rozmiarów.
                  lekarka poleciła mi branie duphastonu dzięki któremu pęcherzyk się wchłonął i
                  stwierdziła że jest możliwość że w następnym cyklu się "odrodzi". po braniu
                  duphastonu ból zelżał i tym samym pęcherzyk o zawyżonych rozmiarach się
                  wchłonął. W tym cyklu (wszystko się działo w poprzednim) stwierdziłam, że nie
                  będę się stymulować clo, bo strasznie się wtedy wystraszyłam (miałam straszny
                  ból w jajnikach, że aż mnie przerażał, a do tego moja wyobraźnia, że napewno
                  czegoś się dorobiłam tylko nie dzidzi...). nie weim czy dobrze zrobiłam, ale
                  lekarz powiedział że to moja decyzja, aczkolwiek ten cykl jest chyba
                  bezowulacyjny.już sama nie wiem, bo mnie jednak pobolewają i mam nadzieję że
                  coś sie tam dzieje. Czy mozliwe jest aby owulacja przy cyklach 35 dniowych
                  wystąpiła 22 dc?
                  • Gość: zibi Re: co to znaczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.03, 19:44
                    poprzednia moja ciąża, ktora nie zakończyła się pomyślnie, była z owulacji w 20
                    dc. po stymulacji Clo. więc chyba możliwe, że masz owulację w 22 d choć nie
                    jestem lekarzem. W USG to potwierdziło?
                    • praktycznyprzewodnik Re: co to znaczy? 09.10.03, 20:00
                      Wszystko bedzie dobrze. W nastepnym cyklu nastepne pecherzyki wezma sie do
                      dzieła. Jest ich (bardzo malutkich tysiące w jajniku) i tylko marza o jakiejs
                      porzadnej karierze. Pogadaj troche z nimi, delikatnie sie do nich zwracaj, bo
                      sa kaprysne i wrazliwe, jeszcze bardziej wrażliwe niz malutkie krasnolutki. Nie
                      wolno im wymyslać, bo sie obrazają.
                      Naucz sie troche o NPR www.npr.pl a zrozumiesz lepiej jakie mają problemy i
                      bedziesz wiedziała kiedy do nich przemawiać (jak sa bardzo malutenkie to nie ma
                      sensu, za głupie sa jeszcze) . Trzeba wiedzieć jak do nich podejść.
                      najbardziej nie lubią odchudzania, niewyspania, biegania jak kot z pęcherzem
                      nie wiadomo za czym po miescie.
                      Powaznie mówiąc, obserwacja cyklu wpłynie tonizująco na Twoje problemy. Nie
                      wpadnij natomiast na pomysł czytania fachowych ksiązek o leczeniu
                      niepłodności, podreczników dla połoznych i tym podobnej optymistycznej lektury !
                      • Gość: zibi Re: co to znaczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.03, 20:06
                        jesteś cudowny, lub cudowna! twoje słowa to balsam dla mojej duszy! mąż
                        powiedział, że jak jesteś facetem to masz u niego piwo, a jak kobieta to
                        kwiaty, bo w końcu przestałam narzekać!tego właśnie potrzebowałam, słów otuchy.
                        A co do książek to masz rację, mój poprzedni gin, non stop powtarzał, bym
                        przestała bawić się w lekarza, i nie czytała czegoś czego nie rozumiem.
                        dzięęęęękuuuuuujęęęęęę!!!!!!!!!!!!!
                        • Gość: Paola Re: co to znaczy? IP: *.daminet.pl 09.10.03, 20:37
                          Mam pytanie do PP: a mianowicie, co miałeś na myśli mówiąc a raczej pisząc, że
                          obserwacja cyklu wpłynie tonizująco? Już gdzieś spotkałam się z taką opinią,
                          że gdy kobieta nauczyła się obserwować swoje cykle....one o dziwo się
                          uregulowały. Możesz wyjaśnić to zjawisko?
                          • praktycznyprzewodnik Re: co to znaczy? 09.10.03, 22:19
                            Coż, zapewne dziła jakies madrze mówiąc "autoprogramowanie lingwistyczne".
                            Rozumiesz, jak sobie powtarzam "ze wszystko idzie super i coraz lepiej" to
                            zapewne pójdzie. Ja osobiscie dorzucam do tego barziej optymistycny wariant -
                            działanie Wszechmocnego, ale i bez tego, dużo sie da na tej zasadzie załatwic w
                            zyciu.
                            Jakis mechanizm autosugestii zapewne, troche "domowej magii". W typowym cyklu
                            wszystko idzie jak z płatka, w nietypowym nie za bardzo, ale jesli sie
                            spodziewamy jakiegos zjawiska lada dzień ("czuje, że za moment zacznie mnie
                            bolec głowa" - to duże szanse ze zacznie naprawdę.)
                            Cały sprawa z pecherzykami zaczyna sie w mózgu !! W miejscu zwanym przysadką.
                            To co na dole to tylko efekty.
                            Spokojna diagnostyka cyklu, zapisywanie terminów miesiączek sprawia, ze kobieta
                            ma poczucie kontroli nad pewnymi procesami w jej ciele, wie czego sie
                            spodziewać, rozumie co sie z nią dzieje. Nie zamartwia sie nieterminowym
                            krwawieniem, bo ma czarno na białym wszystko rozpisane i po dokładniejszej
                            analizie nie wygląda to tak tragicznie jak sie wydawało w pierwszej chwili.
                            A z tymi pecherzykami naprawde warto rozmawiac. Gdzieś tak od 8 dnia cyklu.
                            Np. "Pecherzyku mój malutki, rosnij duzy okraglutki, pecherz rosnie ze az
                            starch, przebrał miarę no i trach".
                            W sumie pecherzy nie jest az taki malutki,zeby tego nie zrozumiał. To jajeczko
                            jest ciupenkie i bardzo dzielne. Ile ono ma przygód w tym jajniku i
                            jajowodzie "ale nic sie nie przejmuje tylko dzielnie maszeruje".
                            Sa panie, które słyszały odpowiedz!
                            Miłej rozmowy!
                        • praktycznyprzewodnik Re: co to znaczy? 09.10.03, 22:22
                          No dobra, jestem starsza paniusia pod pięćdziesiątkę. I mam piatke dzieciaków,
                          zapewne najstarsz\a córka jest w Twoim wieku. Dobranoc, ide spac...
                          • Gość: zibi Re: co to znaczy? IP: *.piasta.pl 10.10.03, 13:02
                            a dla mnie możesz mnieć i 155 lat, ważne że mi pomogłaś!dziekuję raz jeszcze.
                            • Gość: Paola Re: co to znaczy? IP: *.daminet.pl 10.10.03, 22:39
                              A ja wciąż odnoszę wrażenie, że jesteś mężczyzną...masz taki sposób
                              wypowiadania się typowy...cóż widocznie się myliłam. Ale to nie jest istotne,
                              tak jak swierdziła Zibi mnie też pomogłaś i to chyba najbardziej ze wszystkich.
                              • Gość: zibi Re: co to znaczy? IP: *.piasta.pl 10.10.03, 22:43
                                tylko nadal nie wiem co z tym pęcherzykiem. Jajniki bolą, piersi też może to
                                okres idzie wielkimi krokami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka