Dodaj do ulubionych

co z tymi pechęrzykami?

17.12.08, 19:01
Dziewczyny mam pytanie : jakis czas temu pisałam tu na forum,że w 12 dc ( stymulowanym clo 2x1) lekarz na podstawie usg stwierdził,że na jajnikach jest tylko "blizna", że jest juz po owulacji, która według niego mogła wystąpić w 8/9 dc.
W 18 dc. miałam pierwsza wizytę w klinice Leczenia niepłodności i lekarz robiąc cytologie i posiewy, przyglądnął sie od razu jajnikom i ... Stwierdził,że na jajniku jest pęcherzyk 18 mm. i według niego owulacji jeszcze nie było?
Jak to możliwe? Nic z tego nie rozumiem sad
Owulacja w 9 dc. wydawała mi sie za wcześnie ale owu w 20 dc. tym bardziej, skoro cykle mam 28-29 dni???
Obserwuj wątek
    • luna67 Re: co z tymi pechęrzykami? 17.12.08, 21:59
      Kochana Diwianna,
      owulacja moze byc w 4 dc i 34 dc (widzialam wykresy i wyniki kobiet w klinice
      niepl., ktore zaszly w ciaze po inseminacji w tych dniach).
      Jezeli masz owu w ok. 20 dc (co jest tez norma), to masz prawdopodobnie
      niewydolnosc cialka zoltego (faza lutearna trwa mniej niz 10 dni). A jajeczko o
      wielkosci 18 jest prawie dojrzale, i prawdopodobnie peknie za dwa dni (czy
      samoistnie nie moge powiedziec, ale sa na to leki).

Ciesz sie, ze cos wychodowalas, nie wazne w ktorym dc., od tego sa monitoringi.
      A ze lekarz nie umial rozpoznac na ultrasonografi to radzilabym zmienic go. Ja
      po 3 latach US rozpoznam na monitorze kazdy pecherzyk, czy jest pekniety czy nie
      (tego nie da sie przeoczyc na dobrym sprzecie).
      • betka262 Re: co z tymi pechęrzykami? 18.12.08, 11:05
        diwianna
        w naszej drodze walki z niepłodnością niestety często i gęsto wiadać, że lekarze
        się mylą. tak niestety jest.wiele rzeczy może cie jeszcze w leczeniu zaskoczyć.
        tego możesz być pewna. przykładem może byc moja 1 inseminacja. gdzie stwierdzono
        w 16 dc owulację. a w 36 dc na wizycie okazało się, że po drugiej stronie mam 2
        ciałka żółte dopiero - a ja myślałam, że może się udało skoro tak długo nie ma
        okresu.
        oby jednak następnym razem to zdziwienie było u Ciebie pozytywne.
        owulacja w 20 dc to normalka, ale skoro cykle masz 28,9 dniowe to luna ma racje
        = niewydolność ciałka żółtego.
        w każdym bądź razie rzycze ci powodzenia.
    • beti1977 Re: co z tymi pechęrzykami? 19.12.08, 09:05
      Jakiś czas temu miałam taką sytuację, że w 10 dc pani doktor stwierdziła, że już
      jest po owu po prawej stronie ale jednocześnie z lewej strony jest pęcherzyk 18
      mm. Niestety już później nie poszłam na usg więc nie wiem co było dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka